Достукатися до волинського нардепа

Достукатися до волинського нардепа
Депутатів Верховної Ради прийнято називати слугами народу. І хоч зачасту епітет цей іронічний (якщо не саркастичний), нардепівського обов’язку спілкуватися з людьми і вирішувати їх проблеми ніхто не відміняв.

Згідно зі статтею 7 Закону України «Про статус народного депутата України» «Народні депутати, обрані в одномандатних виборчих округах, зобов'язані підтримувати зв'язок з виборцями своїх округів. Народні депутати, обрані в багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі, здійснюють зв'язок з виборцями, які мешкають на території України, у порядку персонального представництва, визначеному депутатськими фракціями (групами) Верховної Ради України відповідно до закону».

А відповідно до 24 статті цього ж закону до обов’язків обранця громади входить проведення особистого прийому громадян у дні, визначені Верховною Радою України для роботи з виборцями.

Праця нардепа буває трьох видів: пленарні засідання, робота в комітетах і фракціях, робота з виборцями. При тому днів роботи з виборцями (див. нижче інформацію з офіційного парламентського сайту) - найменше. Як бути виборцям? Як українцю достукатися до того, хто відпрацьовує гроші і «кредит довіри» цього українця у парламенті? Чекати кількох «днів роботи з виборцями»? Чи все ж нардепи передбачили можливість звернутися до них громадянину саме тоді, коли того «припікає» така необхідність? Чого гріха таїти – дуже часто по допомогу до нардепів звертаються хіба тоді, коли втратили віру, що знайдуть її десь ближче…



ВолиньPost вирішив експериментальним методом спробувати з’ясувати: наскільки легко лучанину встановити контакт зі «своїм» нардепом.

Хто є хто?

В полі зору експерименту – одинадцять народних депутатів, котрі мають прямий чи опосередкований стосунок до Волині. Це – комуніст і віце-спікер Адам Мартинюк, члени фракції «БЮТ-Батьківщина» Микола Потапчук, Євген Кирильчук, Віктор Олійник, Сергій Шевчук, члени Партії регіонів Анатолій Горбатюк та Григорій Смітюх, нашоукраїнець Володимир Карпук, «литвинівка» Катерина Ващук, а також депутати, які про своє «волинське коріння» згадали відносно нещодавно, – Ігор Палиця та Микола Мартиненко.

Віце-спікер Верховної Ради України Адам Мартинюк – уродженець села Ветли Любешівського району Волині. Йшов на останніх позачергових виборах 2007 року шостим у списку від Комуністичної партії. Обранець живе і працює в Києві, однак про рідний район не забуває, постійно вигулькуючи у повідомленнях штибу «збудували нових храм, допомогли благодійники». Мартинюк навіть є почесним громадянином селища Любешів.





Місце проживання депутата Володимира Карпука від «Нашої України» - місто Луцьк. Карпук потрапив до парламенту у списку блоку «Наша Україна – Народна Самооборона» під номером 64.











Бютівець Віктор Олійник проживає в селі Льотниче Володимир-Волинський району Волинської області. Він обраний по багатомандатному загальнодержавному округу під номером 151.










Його колега по фракції – Микола Потапчук – проживає в Луцьку та увійшов у парламент під номером 163 у списку.










Член ВО «Батьківщина» Сергій Шевчук депутатом вже є чотири рази поспіль. Останнього разу він пройшов 21-им у списку. Сергій Шевчук народився у Володимирі-Волинському, однак зараз проживає у Києві.










Ще один білосердечний нардеп – Євген Кирильчук – довгий час працював на Волині. Посаду народного депутата він займає з виборів 1998 року. З того часу кожного разу Кирильчук проходив у парламент за списком. Востаннє – під номером 20.










Депутат Анатолій Горбатюк під номером 199 у списку від Партії регіонів свій мандат отримав у 2010 році після виборів Президента України, коли частина нардепів пішла на інші посади. В офіційній довідці на сайті ВРУ вказано, що обранець проживає в Луцьку.








Регіонал Григорій Смітюх – родом з Камінь-Каширського району. Проте нині живе у столиці. Востаннє депутат був обраний за списком Партії регіонів під №115.









Колишній «нашоукраїнець», а нині член фракції «Фронт Змін» Микола Мартиненко два рази обирався по 21 виборчому окрузі на Волині – під час виборів 1998 та 2002 років. Востаннє обрався депутатом від блоку «НУНС», будучи №48 у списку. Проживає у Києві.









Катерина Ващук з «Блоку Литвина» народилася у Рівненській області, однак довгий час працювала у Горохівському районі Волинської області. Нині вона за оцінками різних експертів входить у сотню найвпливовіших жінок України. Останній раз стала депутатом, пройшовши у 2007 році у парламент під №21 у списку «Блоку Литвина».










Депутат Ігор Палиця народився та виріс у Луцьку. Хоча на Волинь публічно депутат приїжджає не часто, однак віднедавна має тут свій благодійний фонд, володіє часткою у ФК «Волинь». Ймовірно, має намір балотуватися у депутати від одного з мажоритарних округів Волині. Востаннє був обраний депутатом у списку НУНС під номером 68.








Контакт № 1 – віртуальний

Для чистоти експерименту ми вирішили використати «легенду»: лучанка Яна Василівна Петрик, багатодітна мати, має проблеми з виплатою допомоги на дитину та у зв’язку з цим хоче просити допомоги у народного депутата.

Саме вона «шукала» допомоги у нардепів. (Просимо вибачення за витрачений час усіх тих, хто таки перейнявся проблемами «Яни Василівни».)

Зв’язатися з народним депутатом можна кількома способами. Наприклад – написати листа на електронну пошту, яка вказана в інформації про депутатів на офіційному сайті Верховної Ради України. Тут, окрім відомостей про партійність, членство у комісіях і групах, законотворчу діяльність, виступи і результати голосувань, зазначена електронна адреса депутата та контактний телефон його офісу.

Допускаючи, що не всі багатодітні мами мають можливість написати нардепу електронний лист, вирішили почати все ж з цього способу – як з найдоступнішого усім користувачам інтернету (як-не-як у світі 2,1 мільярда людей є користувачами мережі).

Тож зранку 12 березня на скриньки одинадцяти нардепів надійшов лист такого змісту:

«Доброго дня!
Мене звати Яна Василівна Петрик, я багатодітна мати, мешкаю у Луцьку. Скажіть, будь ласка, коли і де можна потрапити на особистий прийом до народного депутата <прізвище, ім’я, по-батькові>. Маю проблему, пов’язану з виплатою допомоги на дитину, яку сподіваюся вирішити з його допомогою».


Через півгодини після відправлення листа «Яна Василівна» отримала відповідь від помічника депутата Миколи Потапчука. У листі повідомлялося, що у Луцьку працює приймальня депутата, вказувалася її адреса: м. Луцьк, вул. Стрілецька, 4.

Ще за п’ять хвилин відповіли від нардепа Віктора Олійника. Зазначили: депутат «проводить особисті прийоми громадян під час тижневої роботи в територіальному виборчому окрузі згідно графіку, що надається Головою Верховної Ради Литвином В.М.». І порадили надіслати депутату письмове звернення за адресою: 01008, м.Київ, вул.Шовковична 4, каб.209 для прискорення вирішення питання.

Того ж дня близько 18:00 відповіли від депутата-регіонала Григорія Смітюха. Зазначили, що звернутися до депутата можна за адресою м. Київ, вул. Грушевського, 5. Або надіслати звернення для прискорення вирішення питання факсом: 044-255-22-37. У листі обіцяли взяти активну участь у вирішенні питання, втім додали, що у виїзді до Києва необхідності немає, а відправка звернення на вказаний факс прискорить вирішення проблеми.

Останніми, хто відписав «Яні Василівні», стали помічники депутата Анатолія Горбатюка. 14 березня вони написали: для отримання більш детальної інформації варто підійти у громадську приймальню Горбатюка, де завжди з 9-ї години знаходяться два помічники-консультанти. Приймальня знаходиться за адресою: м. Луцьк, Київський майдан 9, каб. 120.

Станом на ранок 16 березня (тобто через три доби після відправки листа) від решти депутатів відповіді не було. Тобто не відписали від Катерини Ващук, Адама Мартинюка, Євгена Кирильчука, Сергія Шевчука, Володимира Карпука, Миколи Мартиненка та Ігоря Палиці.



Контакт другий – телефонний депутатський

Зважаючи на труднощі електронної комунікації, «Яна Василівна» вирішила зателефонувати депутатам. Дзвонила як на київські телефони, які вказані на сайті ВРУ, так і в партійні місцеві осередки, до партій яких депутати належать.
В місцевому осередку Компартії повідомили, що Адам Мартинюк в Луцьку приймальні не має. Втім зазначили, що можна поспілкуватися з головою обласного обкому, який спробує допомогти.

У Києві в приймальні Мартинюка поспівчували проблемі нашої героїні і зазначили, що віце-спікер нині якраз проводить пленарне засідання, в чому можна переконатися, увімкнувши телевізор. Секретар додала, що зустрічі з виборцями Мартинюк проводить якраз на Волині.

«Пізніше, у міжсесійний період, Адам Іванович їздить до Любешова. Зв’яжіться з місцевою райрадою, аби вони вас повідомили, коли він буде на Волині. Або надішліть звернення сюди, до Києва за адресою Грушевського, 5», - сказали у київській приймальні Мартинюка.

У приймальні Сергія Шевчука порадили почекати два тижні, допоки триватиме сесія, та їхати в Локачі, де народний депутат зустрічається з виборцями.

Помічник народного депутата Григорія Смітюха запевнив, що проблему нашої героїні депутат вже знає, адже читав її листа по електронній пошті. Втім їхати до Києва він не радить.

«Краще напишіть звернення письмове, відішліть його по факсу чи пошті. Вам немає сенсу приїжджати, витрачатися на квитки, питання нам вже відоме. Чи за результатами листа, чи особистого звернення ми його розглянемо і вам дамо відповідь. На Волині депутат буває, а коли, то це варто взнати у місцевому осередку Партії регіонів», - зазначив помічник.

За телефонами, вказаними на сайті ВРУ, решти депутатів чи їх помічників не відповідали. Глухими були телефони у Миколи Потапчука, Євгена Кирильчука, Віктора Олійника, Анатолія Горбатюка, Володимира Карпука, Катерини Ващук, Миколи Мартиненка та Ігоря Палиці.

ВолиньPost припускає, що мовчання може бути пов’язане з пленарним засіданням Верховної Ради, що проходило в день «телефонного експерименту». Принаймні усі згадані обранці у той день були зареєстровані на пленарному засіданні. Але чи повинні у такий час приймальні нардепів бути порожніми?

Контакт другий – телефонний партійний

У Волинському осередку Партії регіонів знайти «вихід» на Григорія Смітюха «Яні Василівні» порадили у його приймальні в Ковельській РДА. Наголосили: він там приймає щопонеділка з 10-ї до 13-ї години. Проте виявилося, партійці просто переплутали нардепа Григорія з його братом Іваном Смітюхом, який є головою райдержадміністрації і дійсно веде прийом у ці дні.

Знайти ж регіонала Анатолія Горбатюка в обласному осередку Партії регіонів порадили за адресою Київський майдан, 9, кабінет 120, де знаходиться його особиста приймальня.

В офісі «Батьківщини» шукати депутатів Віктора Олійника та Сергія Шевчука порадили через їх помічників, яких якраз «не було на місці».

А от шукати Євгена Кирильчука порадили у його приймальні, що знаходиться також на Київському майдані 9, - у 101-му кабінеті.

За телефонами партії «Наша Україна», що вказані на їх офіційному сайті, відповіли, що це «не зовсім» телефон осередку «Нашої України». Втім порадили шукати депутата Карпука також у приміщенні облдержадміністрації.

Ігоря Палицю, який згідно з даними сайту ВРУ є членом депутатської фракції Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона», порадили шукати через його благодійний фонд «Новий Луцьк» і зазначили, що стосунку до «Нашої України» він не має.

На жаль, телефонів фонду Ігоря Палиці в інтернеті не знайшлося – лише його юридична адреса та безліч інформаційних повідомлень про діяльність організації.

За телефонами, які вказані на сайті волинського осередку «Народної партії», нам повідомили, що тут розміщується «Західінкомбанк». Отож, знайти приймальню Катерини Ващук також не вдалося.

А в осередку «Фронту змін» повідомили, що приймальні Миколи Мартиненка, який з 2011 року є членом цієї політичної сили, немає в області. Зате зазначили, що в Луцьку працює приймальня… народного депутата Руслана Князевича – на вулиці Рівненській.

Контакт четвертий – до дверей приймальні

В результаті електронно-телефонних пошуків «лучанці Яні Василівні» вдалося довідатися про луцькі приймальні депутатів Миколи Потапчука, Анатолія Горбатюка, Володимира Карпука та Євгена Кирильчука. Пізніше з’ясувалося, що має свою приймальню у Луцьку і Віктор Олійник.

На жаль, 15 березня близько 14:30 у приймальні Миколи Потапчука на вулиці Стрілецькій, 4, нікого не виявилося. Втім охоронець зазначив, що сам народний депутат та його секретар тут постійно бувають і їх відсутність, очевидно, пов’язана з сесією.

У приміщення Волинської облдержадміністрації, що на Київському майдані, 9, нам повідомили, що тут знаходяться приймальні чотирьох нардепів. Зокрема Анатолія Горбатюка у 120-му кабінеті, Володимира Карпука у 124-му, Віктора Олійника у 102-му та у 101-му Євгена Кирильчука.

Усі кабінети 15 березня виявилися замкнутими.

Додамо, що до приймальні народного депутата-регіонала Анатолія Горбатюка близько 11:00 «Яна Василівна» намагалася потрапити і у вівторок, 13 березня, втім там також було зачинено.

Зауважимо, що з усіх відвіданих у Луцьку приймалень ознаки того, що тут приймає саме народний депутат, має приймальня Анатолія Горбатюка у приміщенні облдержадміністрації на Київському майдані, 9. На дверях кабінету №120 розміщена табличка з його ім’ям. Втім не вказані години прийому.



* * *

Координати п’яти нардепівських приймалень у Луцьку, телефонний або електронний контакт з вісьмома приймальнями, - таким є результат кількаденного експерименту журналіста ВолиньPost.

Повністю недосяжними в результаті таких дій виявилися народні депутати Катерина Ващук, Микола Мартиненко та Ігор Палиця.

Тетяна ГРІШИНА (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 18
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Для чого нам потрібні такі народні депутати, зокрема Палиця, який , вибачте на слові, знову лізе в депутати ? Він же зі своєї Швейцаріїї не виїжджає. Йому треба стати депутатом там, а нам такого народного депутата не треба
Відповісти
Отож-бо. Може в Швейцарії у Палиці і знаходиться громадська приймальня. Так би мовити звечора до рання вирішує проблеми українських заробітчан...
Відповісти
Де ви бачили людей, яким допомогла Катя. Крім Пирожка, який її показує і вздовж і впоперек. А з простих людей не знайдеться жодного, хто б сказав добре слово. А Адамко кашок завезе в Любешів - і людям добре, бо не знають, що модна й більше. А цей недолугий піар Палиці і його Нінель навчилася в банку чути запах грошей. Та все те, на чому вони PR-яться, то їх обов’язок. а не подачка перед виборами. Чого ж вони до цього не робили. А Катька то набирається наглості й перед виборами нікому нічого не давати.
Відповісти
А я сьогодні потрапив до Горбатюка незнаю чи повезло :) чи виправились :)
Відповісти
Як ти мыг потрапити до Горбатюка, коли він на сесії
Відповісти
Там помічники мають сидіти, але вони постійно в столові
Відповісти
1) Хотів би подякувати журналістам "ВолиньPost" за увагу до проблематики роботи депутатів з виборцями. Прикро лише, що такий цікавий матеріал готовився в той час коли більшість дисциплінованих депутатів перебувають на своїх робочих місцях в парламенті і просто фізично не можуть зустрітись з виборцями особисто… Хотів би також звернути Вашу увагу на можливі нові теми статей зокрема робота депутата в парламенті, відвідуваність сесійних засідань і.т.п.
2) Стосовно роботи громадських приймалень в тому числі Горбатюка А.О. як помічник-консультант зобов’язуюсь врахувати певні зауваження щодо інформаційних табличок про роботу НД і контактні телефони помічника.
3) Хотів би також звернути Вашу увагу, що помічники нажаль не завжди можуть перебувати на своєму робочому місці в громадській приймальні, тим паче в сесійний тиждень Верховної Ради оскільки вимушені «спілкуватися» з органами влади стосовно заяв тих же заявників, та бути присутніми на нарадах органів місцевої державної влади . З наступного тижня ми будемо обов’язково в разі відсутності залишати свої контактні телефони на дверях (хоча і зараз вони є в охорони!!!! )
4) Насамкінець хочу звернути Вашу увагу, що для зручності виборців наші приймальні додатково створені в м Луцьку та Володимир-Волинську, додатково помічники працюють в Горохові та Нововолинську

Щиро дякую за конструктивну критику з повагою
Кривович В.С. помічник консультант Народного депутата України Горбатюка А.О.
Відповісти
Хлопці, не пишіть дурниць, а краще пишіть резюме і шукайте роботу...
Відповісти
Кожен з нас знає,що за прогули-звільнення з роботи, за постійні запізнення на роботу-звільнення,за не належне виконання посадових обовязків-звільнення.Краще дайте інформацію про те,як нардепи відвідують сесії,беруть участь в роботі своїх профільних комітетів.Ми хочемо знати, хто працює в парламенті,а хто є прогульщиком.Не раз на каналі "Рада" бачив в залі постійно Горбатюка,Карпука,Мартинюка,рідше Ващук,Смітюха,Потапчука,решта прогульщики,яких добрий керівник в перший день роботи відправив би кіз пасти.
Відповісти
Цікаво якщо Івахів та йому подібні не ходять на сесії обласної ради то вони раптом стануть ходити на сесії Верховної ради?
Відповісти
навіть перед виборами приймальні порожні.. треба голосувати за людей, які дуже тісно зв"язані зі своїм регіоном (мають там бізнес, керують політичною структурою)..
Відповісти
Ні жизні без згадування імені Івахіва!
Особливо прониклась від "йому подібні"..)))
ПоСТЯНи - дякую за класну інфу.
Ви класні!
Відповісти
Як вони можуть бути на місці, якщо тонну гречки тре розвезти.
Відповісти
Андрійко, ну досить вже плюватись слиною ;)
Відповісти
ВСІ НА ВИБОРИ.Політики і бізмесмени,лохі і наївні,зашкалені і байдужі біжіть до корита штовхаючись і плюючись.Всі не добіжать,добіжить один,той хто вчасно стартане,той хто буде проводити кампанію порядно і системно без підтримки гнилого адмінресурсу за підтримки шанованих і авторитетних людей.
Відповісти
Особисто спілкуавлась з Палицею двічі. Можливо, здалось, але на мою думку, чолов*яга непоганий. Не обіцяє надто великого, а робить те, що в його силах. В ВНУ роздає вже другий семестр стипендії студентам, в яких є науковий потенціал. Поставив в парку за кошти фонду ліхтарі. Займається благоустроєм і очищенням річки Сапалаївка. Нехай це не мега, але результат на очах! Тому не варто вічно просто і бездумно жалітися, треба вникати в суть.
Відповісти
шановний ігорю,невиділяйте більше грошей на дитячу школу"волинь",тренери не можуть вийти з запою,сплять на лавках під час тренувань,і діти це все бачать,краще купіть каратаєву окуляри бо він нічого не бачить!
Відповісти
Скажіть будь-ласка як може людина від партії регіонів попасти в члени комісії від Ігоря Гузя?
Відповісти
Останні статті
Достукатися до волинського нардепа
16 березень, 2012, 12:40