«Бери і роби»: що запланували луцькі депутати на 2017 рік

«Бери і роби»: що запланували луцькі депутати на 2017 рік
Кажуть, що обіцяного 3 роки чекають, і на жаль, частенько у житті так і буває - «підвищимо, відремонтуємо, зробимо». Але і слово не горобець, тож якщо вже обіцяно, то надія відповідальність обранців лучан перед містянами та те, що депутати вболіватимуть за долю міста не лише перед виборми, таки є.

ВолиньPost поспілкувався із представниками депутатського корпусу Луцькради, аби дізнатися, які із передвиборчих обіцянок та болючих для міста питань ті рішуче налаштовані вирішувати вже цьогоріч.

Головний порошенківець міськради Євгеній Ткачук розповів, що на 2017 рік має багато планів. Перш за все, це робота на окрузі – асфальтування вулиць та реконструкція дворів.

«Плануємо завершити реконструкцію ринку на проспекті Дружби народів, вкласти бруківку по лівому боці уздовж проспекту», - поділився міркуваннями депутат.

Серед пріоритетних напрямів – асфальтувати дворові території у садочках №22 та 23, завершити вкладання тротуару біля школи №20, а також вкласти тротуари від парку «Дубки» до вулиці Грабовського.

Обранець громади хоче довести до ладу й сквер «Дубки». Ткачук додав що прибирання території недостатньо, адже у парку є хащі та багато повалених дерев. І попри виділення коштів на усунення цих недоліків, у минулому році це так і не вдалося реалізувати остаточно. Тому депутат обіцяє акцентувати увагу на тому, аби так «не проморгали» й цьогоріч. Окрім того, у сквері треба встановити лавочки, зробити велодоріжки, очистити річку та організувати освітлення.

«Ви знаєте, що я подавав запит, аби навести порядок у річці Стир, очистити її принаймні у межах міста, та впорядкувати Центральний пляж як окрасу нашого міста…Планів багато, але дай Бог, щоб вони хоч частково реалізувалися. Будемо над цим працювати», - підсумував Ткачук.

Євген Ткачук
Євген Ткачук


Колега Ткачука по фракції Петро Нестерук розповів, що в планах продовження робіт з облаштування парку імені 900-річчя Луцька, зокрема, встановити міні-футбольне поле та спортивний майданчик.

Це він хоче зробити до Дня молоді.

Крім того депутат зауважив, що планує капітальний ремонт дорожнього покриття на вулицях Олексія Шума та Петра Маха, ремонт прибудинкових територій на проспекті Відродження, 7 та вулиці Гетьмана Мазепи, 10, 12, 14, утеплення ЗОШ №17.

Також безперервно триває робота над освітленням вулиць та дворів округу.

Петро Нестерук
Петро Нестерук


Депутат Микола Яручик упевнено заявив: на 2017-ий рік має один чіткий план. Депутат робитиме усе, аби не підвести громаду і аби вона не шкодувала, що віддала голоси за його кандидатуру на виборах понад рік тому.

Серед задумів депутата – «добити» асфальтування територій біля будинків на вулиці Гнідавській, 63 б та 65, завершити викладання бруківки на бульварі Дружби народів.

«Хочу попрацювати соціально із своїми виборцями, аби почути їх пропозиції та побажання на 2017 рік», -каже депутат. Обмовився й обранець громади про те, що запланував для мешканців округу «сюрпризи», які , щоправда, реалізовуватиме за власний кошт.

«Про них розповім згодом, бо ідеї попередньо узгоджуватиму із виборцями», - уточнив депутат. За його словами, він зосередиться на господарських питаннях, а політика його не цікавитиме зовсім.

«Мікрорайон ДПЗ має бути п максимуму «відшліфований», освітлений та асфальтований. Можливо, я не бачу якихось речей, тому прошу виборців, щоб повідомляли мені про проблеми – так вдасться попрацювати ще краще», - підсумував Яручик.

Микола Яручик
Микола Яручик


«Біло-сердечна» Майя Шостак зазначила, що хоче багато працювати на окрузі. Депутатка отримала звернення через протікання у підвалі на вулиці Гордіюк, 33, тому планує прикласти максимум зусиль, аби допомогти мешканцям вирішити це питання. На цій же вулиці є ще незавершені прибудинкові території та «проблемні» під’їзди.

«У минулому році я вже провадила збори по створенню ОСББ у нашому будинку. Хочу провести такі збори ще й в інших будинках, аби доносити до людей інформацію», - розповіла депутатка. Вона зауважує, що гостро стоїть питання допомоги родинам загиблих учасників АТО. Зокрема, депутатка хоче ініціювати, аби у програму допомоги принаймні на місцевому рівні включили і матерів загиблих.

«Згідно із законом, вони мають право відпочивати через у військкомат, і то лише раз на два роки та у певних санаторіях, які також не всім підходять. а у матерів важка психологічна ситуація», - каже Шостак.

Та обраниця громади не збирається на цьому зупинитися - обіцяє працювати й над іншими програмами, аби покращувати життя не лише мешканців свого округу, а міста загалом.

Майя Шостак
Майя Шостак


Член фракції «УКРОП» у міськраді Сергій Балицький одразу ж зазначив, що у 2017 перше за все візьметься завершити те, що «намітив» ще минулого року. Йдеться про ремонт прибудинкових території на Гордіюк, 4, адже поки зробити вдалася 2 сусідні двори. Також депутат хоче зайнятися зверненнями громадян.

«Більше уваги зосереджу на спілкуванні із виборцями. Є такі звернення, про які сам би й не здогадався. От недавно звернулася жінка із проханням зміни тролейбусного 12-го маршруту таким чином, щоб транспорт їхав до залізничного вокзалу, аби людям було зручно добиратися до дач», -каже депутат.

Серед глобальних планів обранця – активно лобіювати питання освітлення вулиць.

«Є співпраця з «Луцьксвітлом». Ось, наприклад, освітлення вулиці коштує 150 тисяч гривень. Якщо ж скористатися економними лампами, то воно вартуватиме 90 тисяч гривень», - розмірковує депутат. Тож рухатися треба у такому напрямку, бо згодом затрати окупляться. І варто регулювати термін освітлення- для цього варто встановити світлочутливі датчики які б дозволяли відключати освітлення а потреби.

Сергій Балицький
Сергій Балицький


Свободівець Богдан Богонос зауважує, що дуже важливо роби двори і дороги, та депутати мало уваги приділяють освітнім та культурним комунальним закладам.

«На жаль, маємо ситуацію, що у садочках протікають дахи, а у той же час батьки роблять ремонт за власні кошти. Через погані дахи вони змушені робити ремонт щорічно. Хотілося б, якщо вже батьки співпрацюють, щоб наступного року не треба було перероблювати ту саму роботу», - зауважив депутат.

Він прагне разом із колегами зробити так, аби обдарованих діти краще мотивували до навчання, аби вони залишалися у місті та розвивали Луцьк.

Щодо власного округу, то Богонос сподівається на перевиконання бюджету, адже із нинішнім є не дуже багато можливостей , аби «розгулятися». Пріоритетами є ремонт запланованих доріг, освітлення.

«21-ше століття, а не на всіх вулицях є освітлення. На моєму окрузі це провулок Вишківський та повулок вулиці Героїв УПА, де його немає взагалі», - додав Богонос. Окрім того, на вулиці Заньковецької «ями такі, що ні пройти не проїхати», але оскільки вона є у списку, затвердженому на 2-ва роки то депутат сподівається, що вдасться їх відремонтувати.

Богдан Богонос
Богдан Богонос


Його колега Микола Федік зазначає, що за умов нинішнього законодавства поняття округу досить умовне, бо депутат є представником цілого міста.

«Ми намагаємося у своїй діяльності охоплювати не конкретний округ, а вирішувати питання усього міста», - наголосив обранець громади. Тож у планах депутата на 2017-ий рік активна діяльність і спілкування із людьми там, де цього найбільше потребують. Щоправда, із нинішнім бюджетом, зробити це так якісно, як минулого року, не вдасться.

«Одне із ключових питань, якими займався ще наш покійний колега Андрій Калахан по Малоомелянівському масиву, де є проблеми з водовідведенням», - зазначив Федік. Окрім того, він цілий рік працював над тим, аби пам’ятник Бандері таки встановили, і нарешті вирішили юридичні нюанси. Тому Федік збирається «добити» це питання. Паралельно депутат хоче вирішувати й поточні питання за зверненнями людей, зокрема щодо освітлення, переходів чи зупинок. Важливо на його думу зосередитися й на питанні парковок, аби дозволити місту заробити грошей.

Микола Федік
Микола Федік


Укропівець Сергій Шкода зазначив, що протягом 2017 року найбільше хоче, аби лучани розуміли, що мають своїх представників, що депутат на їхньому окрузі, він працює і хоче вирішувати їх проблеми.

«Багато чого ми цього року не зможемо зробити через обсяги фінансування. Та є роботи, які не надто фінансовозатратні, можна у цьому напрямку працювати», - каже Шкода. Тож він зосередиться на тому, аби збільшити політичну активність людей та їх «розворушити». Тому він планує проводити багато зустрічей та спілкуватися із людьми.

У міськраді протягом року обіцяє працювати, аби збільшити надходження до бюджету.

«Треба вирішити питання із проблемним земельним податком, аби його залучити до бюджету. Думаю, що наповнення міської скарбниці цьогоріч основна робота депутатів», - підсумував обранець громади.

Сергій Шкода
Сергій Шкода


Його колега по фракції Юлія Дацюк розповіла, що у 2017 році планує продовжити працювати у звичному режимі на округах. Опікуватиметься депутатка не лише своїм округом, адже у раді склалася ситуація, що деякі із них не мають представників .

«Вивчаючи проблематику мікрорайону вже знаю, куди треба буде спрямовувати найбільше сил», - зауважує обранця громади.

Основними проблемами, які хвилюють людей, є проведення до належного стану дворів та доріг. Активно спілкується депутатка і з мешканцями будинків, аби ті створювали ОСББ та брали керування у свої руки, розуміючи відповідальність за власне майно.

«Відчуваю від людей віддачу. Із деякими навіть вже маю досить тісні стосунки навіть вітаємо одне одного на свята», - зазначила депутатка. У раді вона також обіцяє орієнтуватися на потреби людей.

Юлія Дацюк
Юлія Дацюк


Радикал Сергій Була у 2017 сподівається реалізувати ідею створення роледрому біля будівлі РАЦСу.

«Планую частину за власні кошти, а частину за бюджеті», -зауважив депутат. Окрім того, Була хоче довести благоустрій площі біля будівлі – замінити плити та асфальтове покриття і постелити бруківку. Обов’язково планують завершити роботи у дворі №20 у частині заміни теплових мереж.

Ці кошти передбачені у бюджеті, тож депутат сподівається що плани таки втіляться в життя. Окрім того, мають освітлити всі двори. Особливу увагу акцентуватимуть у дворах із арками.

«Частину освітлення я встановив у 2016-му за свої кошти, але ще частина потребує освітлення. По місту будемо займатися благоустроєм дворів – встановленням лавок, дитмайданчиків тощо», - розповів обранець громади.

Сергій Була
Сергій Була


Член фракції «Батьківщина» Григорій Пустовіт зауважив, що можливість реалізації планів залежить від бюджету. Серед найнагальніших потреб він назвав завершення ремонту двору на вулиці Грушевського 52, 54. Ремонт там триває, але холодна пора року завадила його продовженню. Серед глобальних питань, із якими варто розібратися депутатському корпусу у 2017 році є криза менеджменту на електротранспортному ДЕПО. У зв’язці із цим питанням іде монетизація пільг, яку Пустовіт підтримує.

Наступним пунктом є те, що Пустовіт планує прискіпливо контролювати якість підготовки документів. Мовляв, у проекті рішень багато помилок. Тож коли Пустовіт ставить питання, йому пояснюють, що скопіювали цю частину із певного кодексу.

«Такі речі неприпустимі, ми говоримо про якість. Не буде у нас процвітання міста, якщо ми керуватимемося неякісними документами, бо не продумуємо і не знаємо законів. Не маючи фундаменту, ми не збудуємо гарного палацу», - впевнений депутат. Обіцяє він працювати і над пошуком шляхів вирішення питань соцзахисту учасників антитерористичної операції та їх родин, аби виконати свій громадський обов’язок.

Григорій Пустовіт
Григорій Пустовіт


Тарас Шляхтич із фракції «Самопомочі» зазначив, що має багато планів, проте перш за все буде стежити за реалізацією програми Стратегії розвитку міста. Окрім того, ключовим пунктом Шляхтич вважає доведення до логічного звершення перенесення Центрального ринку чи принаймні його частини.

«Якщо ми завершимо такі глобальні проекти, то це вже буде непоганим результатом загалом для міста», - додав обранець громади. Тож перш за все його цікавитимуть глобальні господарські питання Щодо локальніших дій, то депутат готовий вирішувати поточні питання.

«По деяких напрямках зараз збираю інформацію, по деяких готую запити для подальших дій», - пояснив Шляхтич. У 2017 році він запланував реалізувати ще один проект безпосередньо із виборцями, та поки він не готовий розголошувати інформацію.

«Поки я ще аналізую, чи це буде людям цікаво та чи готові вони мобілізуватися на громадську ініціативу», - каже депутат.

Тарас Шляхтич
Тарас Шляхтич


Свободівець Микола Романюк висловив сподівання, що цьогоріч вдасться ефективно підтримати освітянську програму та завершити ремонт прибудинкових територій.

«У лютому будемо дивитися по розподілу залишкових коштів», - каже Романюк. Має він плани і на округ –тут працюватиме над освітленням спортивних майданчиків, встановленню пластикових вікону у бібліотеці №7 та вкладенню бруківки на проспекті Дружби народів та у садочках.

«У нас на ДПЗ хороший корпус депутатів, тож я думаю, що помаленьку усе зреалізуємо», - підсумував депутат.

Микола Романюк
Микола Романюк


Текст - Василина БОРУЦЬКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
«Бери і роби»: що запланували луцькі депутати на 2017 рік
17 січень, 2017, 11:30
«Абетка» Олега Кіндера
16 січень, 2017, 18:00