Обираючи житло: як не потрапити в халепу з сусідами

Обираючи житло: як не потрапити в халепу з сусідами
Не купуй двору — купуй сусіду.
Народна приказка


Минулого року лучанка Людмила (ім'я змінено на її прохання, - ред.) оселилися у новобудові. І за зовсім короткий час познайомилася з деякими сусідами. Щоправда, до цього її спонукало не звичне бажання налагодити добросусідські стосунки, а незручності, які спричинили нові власники квартир.

Приміром, один з них підключив кондиціонер таким чином, що світло зникло в усьому під'їзді, інший курив на сходах, бо дружина забороняла робити це у квартирі, а найбільші "унікали" викидали в унітаз памперси та будівельне сміття.

Загалом вона зібрала 10 "сюрпризів", які підготували нові сусіди буквально у перші місяці проживання в омріяній квартирі.

*******

Насправді проблемні сусіди - не рідкість навіть на первинному ринку нерухомості Луцька.

У силу об'єктивних факторів, купуючи нову квартиру, люди найчастіше між якістю та ціною більше зважають на останнє. При цьому забуваючи про те, що нове помешкання - це місце, де ми проводимо основну частину свого життя, де відпочиваємо, будуємо сім’ю та свій побут.

Проте цю ідеалістичну картину спокійного перебування вдома можуть вмить зруйнувати неспокійні сусіди. І йдеться не лише про людей, які живуть по той бік стіни чи стелі. А, наприклад, нічний клуб, який розташований просто під вікнами багатоповерхівки.

Відтак, ВолиньPost поспілкувався з експертами у сфері нерухомості та з’ясував – як, купуючи квартиру, не прогадати з сусідством.


НА ЩО ТРЕБА ЗВЕРТАТИ УВАГУ

Один з найдосвідченіших ріелторів Волині, директор Волинського агентства нерухомості Лариса Мусійчук переконує, що перш за все сусідство треба розділяти на зовнішнє та внутрішнє. Мовляв, при виборі квартири варто звертати увагу не лише на людей, з якими ви проживатимете через стінку чи на одному поверсі, а й на те – з чим межує ваш будинок, де він розташований та яка поряд інфраструктура.

Лариса Мусійчук
Лариса Мусійчук


"Ні для кого не секрет, що зараз "молоді" забудовники намагаються звести багатоповерхівку на вільному клаптику землі. При цьому вони рідко думають про те, як у цих квартирах мають жити люди. Тому у нас і виростають будинки під заправками, біля нічних клубів або перед вікнами в інших людей", - додала фахівець.

На думку Мусійчук, покупець квартири перш за все повинен звертати увагу на розташування будинку та його інфраструктуру.

"Для порівняння візьмемо два масштабних проекти – житлові комплекси "Яровиця" та "Супернова". По інфраструктурі: "Яровиця" ніби розташована в центральній частині міста та має великий вибір квартир з різним виглядом з вікна: і на стара частину міста, і на центр, на промислову зону та внутрішній двір комплексу. Це чотири основних варіанти виду з вікна", - розповіла фахівець.

"Тепер розглянемо їх детальніше. Та частина, що виходить на промзону – вигляд не дуже, але загальний план рятує річка Стир. Візьмемо центральну частину: урбаністичний вид з вікна - це добре, адже всі ми звикли жити в місті. Квартири, які мають вигляд на Старе місто – це дуже гарно. Однак ті, що виходять у двір, що має вигляд закритого колодязя, не зовсім зручні. Там буде стоянка, спортивний та дитячий майданчик, і відповідно треба бути готовим до шуму. Тож, якщо у вас є родичі похилого віку, наприклад, батьки і вони потребуватимуть спокою, та навряд чи вони захочуть жити у такому вулику", - додала вона.

Натомість "Супернова", за її словами, будується у затишному мікрорайоні, де точно під будинком не буде нічного клубу або цілодобового розважального комплексу.

"Щодо транспортної розв’язки, то вона дуже вдала, як для мешканців "Яровиці", так і "Супернови". Однак при виборі помешкання треба звертати увагу і на освітні заклади. Адже якщо обирати житло в центрі міста, то в цій частині Луцька школи переповнені. Це ж саме стосується і дитячих садочків. А тому вашій дитині, вочевидь, доведеться добиратись на навчання аж у сусідній мікрорайон. Натомість на вулиці Львівській є хороші школи та 4 дитсадка", - каже експерт.


У свою чергу експерт у сфері нерухомості, директор компанії "Волинська міжрегіональна біржа" Ростислав Ганейчук радить своїм клієнтам звертати увагу й на територію довкола будинку, в якому вони планують придбати житло.

Ростислав Ганейчук
Ростислав Ганейчук


"Свого часу в Києві була така ситуація, коли неподалік Дніпра зводили новий житловий комплекс і всім покупцям обіцяли гарний вигляд з вікна. Дійсно, коли завершилось будівництво і люди заселились в своїй квартири, то спершу дуже тішились. Але через рік чи два просто перед житловим комплексом "виріс" точно такий самий", - розповів він.

"І виходить, що люди платили і за вид з вікна, а тепер змушені дивитись на стіни сусіднього будинку", - зауважив Ганейчук.


Приватний сертифікований ріелтор, заступник голови Волинського регіонального відділення Асоціації спеціалістів з нерухомості України Володимир Редкач переконаний, що вартість житла цілком може вплинути й на потенційне сусідство.

Володимир Редкач
Володимир Редкач


"Ще за Радянського союзу люди перш за все звертали увагу на квадратуру помешкання. А до інших незручностей намагались звикнути, або ж просто навчились не зважати. Проте нинішнє покоління людей хоче жити в комфорті, а відтак не шкодує на це ресурсів. Сусідство має велике значення і на нього варто зважати саме перед покупкою квартири, а не після. Сьогодні, покупці на це не завжди звертають увагу, оскільки все-таки в наш час, на перше місце виходить ціна. Але все ж таки, як фахівець, з досвіду, я б радив звернути на це увагу, адже сусіди, це ті люди, яких Ви будете бачити найчастіше", - пояснив він.

Редкач пропонує звертати увагу на "соціальне сусідство".

"Якщо люди, які живуть поруч, сильно відрізняються в стилі життя, для когось воно буде точно "невдалим"… Купуючи житло в забудовників, які пропонують максимально низькі ціни, не варто очікувати поважних сусідів. Окрім того, є ризик в таких власників отримати житло під назвою "довгобуд", адже всі ми знаємо де находиться "дешевий сир"…" - мовив він.


В ЯКИХ БУДИНКАХ СУСІДИ НЕ ПСУЮТЬ ЖИТТЯ

Директор будівельної компанії "Інвестор" Андрій Разумовський каже, що майже всі його клієнти запитують про те, хто буде їхнім сусідом.

Андрій Разумовський
Андрій Разумовський


"Один із наших клієнтів казав, що купує у нас квартиру, бо в першу чергу його хвилювало, хто буде його сусідом", - додає він.

Він радить при розмові із забудовником прискіпливо розпитувати про майбутніх сусідів.

"І обов'язково треба звертати уваги на зовнішніх сусідів. Наприклад, щоб будинок був поруч з парком чи водоймою або в житловому секторі. Щоб "сусідами" не були, приміром, промислові об'єкти з шкідливими викидами. А ще краще - коли будинок не в центрі міста і на відстані від гучних вулиць. Обов'язково потрібно цікавитися, хто купує квартири в будинку. Щоб не стати заручниками неспокійних сусідів", - вважає Разумовський.

Думку Разумовського підтримує Володимир Редкач та додає: майбутні власники квартир, які бажають жити у максимальному комфорті, мають бути готові заплатити за житло більше.

"Звичайно, на вартість житла впливає те, хто буде вашим сусідом. Так, з досвіду, людям суттєво легше прийняти рішення про покупку, коли вони дізнаються про те, що їхній майбутній сусід лікар, вчитель чи приватний підприємець. І навпаки… Був випадок, коли покупці були налаштовані купувати житло, різко передумали, коли побачили компанію п’яних чоловіків біля сусіднього будинку", - каже він.

"Хоча тут є ще й фактор вихованості та самосвідомості кожного з нас. Але у більшості випадків, людина, яка не шкодує коштів на житло, буде серйозно ставитись до питання комфортного проживання у власній домівці, а також поважатиме своїх сусідів", - відзначив експерт та закликав не економити на купівлі житла, адже це інвестиція на дуже довгі роки.

ТЕКСТ - Анатолій КОТЛЮК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Обираючи житло важливо не попасти у халепу із сусідами, але набагато важливіше не попасти у халепу із ЗАБУДОВНИКОМ !
Відповісти
люди в нас бидло. всім начхати на своїх сусідів. люди просто не поважають один одного, то кричать, то п'ють, то співають, то дитина в 2 ночі бігає і яжмать рахує що це нормально.... і нема законів, щоб якось захиститись від таких недолюдей
Відповісти