Комісійний переворот

Комісійний переворот
Одним із найбільш резонансних рішень минулої сесії Луцької міської ради стало питання зняття Олени Голєвої з посади голови постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження.

Депутат Олена Голєва пробула у статусі голови цієї комісії усього п'ять місяців.

Таке рішення стало результатом розгляду депутатами подання прокуратури міста Луцька у якому йдеться про те, що призначення Голєвої, яка є однією із співзасновників ТзОВ «Санрайз» ЛТД (займається транспортними перевезеннями) на посаду голови постійної комісії «створює передумови для можливих зловживань з використанням службового становища даною особою, порушення відповідних обмежень, передбачених Законом України «Про засади запобігання та протидії корупції» та створює конфлікт інтересів між особистими інтересами Голєвої О.В. та її службовими повноваженнями». І хоч наразі не було наведено жодних прикладів зловживань зі сторони Олени Голєвої прокуратура вимагала «вжити невідкладних заходів для усунення порушень вимог законодавства про засади запобігання та протидії корупції, причин цих порушень та умов, що їм сприяють».

Олена Голєва в свою чергу підготувала заперечення на подання прокурора у якому спиралась на рішення Конституційного Суду та обґрунтовувала, що приписувані їй можливі правопорушення визнані судом неконституційними та вилучені з антикорупційного закону. Проте депутати стали на сторону прокуратури та в режимі таємного голосування 35-ма голосами підтримали протест прокурора.

З цього рішення можна зробити ряд висновків.

По-перше, ситуація щодо конфлікту інтересів у цій справі була очевидною ще до призначення Олени Голєвої на посаду голови комісії. Про це говорили тоді окремі депутати. Звертав на це увагу і Центр політичного аналізу і виборчого консалтингу у своїх підсумках.

По-друге, Закон України «Про засади запобігання та протидії корупції» та рішення Конституційного Суду України виписані таким чином, що не дають можливості однозначно зрозуміти на чиєму боці правда у цій справі.

Швидше всього пані Голева буде оскаржувати рішення міської ради у суді. Слід зазначити, що й рішення судів в Україні часто бувають не менш суперечливими, ніж акти органів місцевого самоврядування. Частковим підтвердженням тому, що рішення буде оскаржуватися може бути те, що попередній голова комісії Рустам Дячук відмовився знову її очолювати, очевидно передбачаючи тимчасовість такого головування.

По-третє, зняттю з посади Олени Голєвої, так само як і призначенню, передували підкилимні перемовини з депутатським корпусом. Але оскільки голосування, щодо зняття Олени Василівни з посади відбувалось у таємному режимі, то показати імена «героїв», які спочатку голосували за призначення, а потім за звільнення неможливо, проте очевидно, що таких було достатньо.

По-четверте, варто нагадати, що рішення про призначення Олени Голєвої від 26 жовтня 2011 р. було пакетним та сепаратним, коли одночасно було внесено зміни у персональний склад окремих комісій. Одну частину того рішення, яким депутата Антона Сосновського було виключено зі складу «бюджетної» комісії, прокуратура опротестувала ще раніше, тепер черга дійшла і до його основної частини. Отже виходить, що міська рада приймає рішення без їх належного попереднього юридичного аналізу та разом з тим сприяє інтригам у депутатському корпусі.

По-п'яте, не варто відкидати того, що прокуратура знайшла привід для зняття з посади Олени Голєвої саме через її перманентний конфлікт з цим органом. Також не слід відкидати того, що в усуненні Олени Голєвої був зацікавлений міський голова Микола Романюк, якого відверто дратують окремі дії депутатки, зокрема лобістський протест з застосуванням автобусів під вікнами міської ради.

По-шосте, можна припустити, що крісло голови комісії незабаром може обійняти теперішній фаворит Миколи Романюка - Євгеній Ткачук, який є членом цієї комісії . Цей депутат швидко освоїв практику кулуарних політичних ігор.

Свідченням цьому є нещодавня «підніжка» своєму екс-колезі по депутатській групі «Рідне місто» Андрієві Козюрі, якого Ткачук у не зовсім коректний спосіб замінив на посаді голови депутатської групи.

Тепер варто остерігатись і Олені Голєвій, у якої до останнього часу були партнерські стосунки з Ткачуком. Очевидно також, що реальним та тіньовим керівникам міської ради знову додасться роботи, оскільки «святе місце довго пустим не буває».

Центр політичного аналізу і виборчого консалтингу

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: Голєва
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Війна.
Відповісти