ТОП-100 впливових людей Волині: 76-100

ТОП-100 впливових людей Волині: 76-100
У Луцьку презентували результати експертного опитування «ТОП-100 впливових людей Волині».

У рейтинг, складений шляхом експертного опитування, потрапило 43 депутати усіх рівнів, 25 чиновників, 5 представників правоохоронних та судових органів, 3 юристи, 27 бізнесменів, 8 журналістів, 6 представників творчої інтелігенції, 2 представники галузі спорту, 4 громадські діячі, 4 представники духовенства, 1 медик і 2 представників галузі освіти і науки.

Читати про місця 1-25

Читати про місця 26-50

Читати про місця 51-75

Дивитися весь рейтинг

№ 76 Андрій Турак, директор ПОСП імені Т.Г. Шевченка села Угринів Горохівського району, 57 років

«Добрий господар», «аграрій від Бога», «один з найбільших фермерів Волині» – всі ці означення справедливо приписують директору приватно-орендного підприємства імені Тараса Шевченка у Горохівському районі Андрію Тураку.

Підприємство є одним з найбільших в галузі АПК на Волині, а нині планує розширити свою діяльність завдяки будівництву молокозаводу продукції найвищої якості.

Про Андрія Турака позитивно відгукуються його підлеглі як про дбайливого роботодавця, котрий піклується про інтереси селян та господарства. А про довіру до персони Андрія Турака свідчить його депутатська діяльність. Він є обранцем громади 3-5 скликань, а під час останніх виборів 2010 року переміг у своєму мажоритарному окрузі в Горохові.

Андрій Турак, як правило, відверто говорить про проблеми галузі, критикує рішення влади та уміє відстоювати публічно інтереси аграріїв.

№ 77 Леонтій Іванішин, директор Луцького ТзОВ «Завод будівельних конструкцій», 51 рік

Ця людина очолює одне з найкрупніших будівельних підприємств регіону. «Завод будівельних конструкцій» має серйозну перевагу перед конкурентами – він не тільки будує, а й сам виробляє будівельну продукцію, зокрема, залізобетонні елементи будівель і навіть пластикові вікна. Майже тисяча працівників, будівництво багатоквартирних житлових будинків на Волині, Рівненщині і Львівщині, всеукраїнський Знак якості «Вища проба» – це все про ЗБК.

Але дві речі підкосили фінансову могутність Іванішина – криза і бізнес-партнери. І коли перша вдарила кілька років тому по усій будівельній галузі, то друга – в особі колишнього бізнес-партнера – це виключно проблеми Іванішина.

Звати недруга Микола Голєв. Творець скандального «Волиньторгінвестбанку», колишній заступник міністра фінансів і бізнесмен. Голєв й Іванішин – співвласники ЗБК. Свого часу Іванішин публічно звинуватив Голєва у тому, що той, будучи на роботі в міністерстві, «всілякими способами перешкоджає виконувати житлову програму уряду», насилаючи на ЗБК податкові перевірки.

Чи то через недобросовісного партнера, чи то через фінансову кризу, але у листопаді 2009 року щодо ЗБК була порушена навіть справа про банкрутство.

№ 78 Оксана Ярош, директор Волинської обласної громадської організації «Гендерний центр», 43 роки

Позаочі Оксану Ярош називають чи не головною феміністкою Волині. Однак не лише завдяки тому, що ця впливова та розумна жінка опікується проблеми гендерної рівності в України, правами жінок, а тому що вона не боїться сказати власну позицію та вести полеміку на гострі теми з будь-яким впливовим чоловіком області.

Свого часу Оксана Ярош очолювала Громадську раду при луцькому міському голові, уже п’ятий рік є радником голови облдержадміністрації з гендерних питань на громадських засадах.

Оксана Ярош є кандидатом наук та доцентом кафедри політології Волинського національного університету імені Лесі Українки. Однак її публічна діяльність більш пов’язана з керівництвом волинської обласної громадської організації «Гендерний центр».

Свого часу активність Ярош оцінила міжнародна організація Vital Voicеs, давши їй звання однієї зі світових жінок-лідерів. Під час минулих місцевих виборів Оксана Ярош спробувала себе в політиці, висунувши кандидатуру від партії «Сильна Україна». Втім, незважаючи на провал кампанії, вона залишається впливовою особою, маючи гарні зв’язки та повагу зі сторони громадського сектору і владців.

№ 79 Володимир Мікуліч, колишній власник компанії «ПАККО-Холдинг», 54 роки

Колишній власник ТОВ «ПАККО-Холдинг», якому належала мережа супермаркетів «Вопак» та гуртівень «ПАККО». У 2008 році тижневик «Коментарі» оцінював його статки у 80 млн. доларів.

А у 2010 році Мікуліч продає своє підприємство, виснажене економічною кризою, структурам, близьким до політика та бізнесмена Олега Бахматюка.

Колись Володимир Мікуліч починав свій шлях до успіху, будучи директором оптової бази «Волиньбакалія». Нині він володіє декількома продуктовими магазинами та ресторанами, частину з яких здає в оренду.

Його вплив підсилюється дружбою із луцьким міським головою Миколою Романюком. Більше того, нині він є членом ради директорів підприємств та організацій Луцька.

№ 80 Андрій Козюра, адвокат, депутат Луцької міської ради, 32 роки

Якщо лучани й не знають, як виглядає Андрій Козюра, то це прізвище більшість, напевно, принаймні чула.

У свої 32 роки він аж надто успішний – авторитетний адвокат, уже вдруге став депутатом Луцької міської ради і навіть встиг для цього позмагатись за крісло міського голови Луцька у 2010-му.

У міській раді Козюра, без сумніву, є одним із найбільш активних депутатів – він не тільки багато виступає, а й готує чимало проектів рішень, постійно озвучує депутатські запити. А оскільки є секретарем земельної комісії, то й у не зовсім публічних депутатських рішеннях – не остання людина.

Втім скандал, який нещодавно розгорівся навколо реконструкції приміщення колишнього кафе «Буратіно» у центрі Луцька, зовсім не на користь Козюрі, який представляє інтереси забудовників і фактично є одним із власників об’єкту. Хоч, з іншого боку, мати спільний бізнес з сином міського голови обласного центру – не найгірший варіант ділового партнерства.

№ 81 Микола Потапчук, народний депутат України («БЮТ-Батьківщина»), 63 роки

Може по праву вважатися одним зі старожилів волинської бютівської «тусівки». Адже він очолив обласну «Батьківщину» у далекому 2001 році, коли її лідерка ще не була настільки популярною, а лише починала завойовувати собі симпатиків.

У 2002 році №37 у партійному списку не став щасливим для Миколи Леонтійовича.

Свою посаду голови Волинської обласної організації ВО «Батьківщина» передає молодому Віктору Олійнику з Володимир-Волинського (?) та перебирається в Київ для роботи в центральному апараті партії.

Вибори 2006 року також не стали фартовими для Потапчука, але вже через рік дострокові вибори дають йому омрійяний депутатський мандат.

Проте чи залишить він його за собою й після 28 жовтня 2012 року?

№ 82 Андрій Гіль, заступник прокурора Рівненської області, 55 років

Як справедливо зазначав один із сучасних політиків – колишніх прокурорів, міліціонерів та суддів не буває. Що вже і говорити про колишнього прокурора області Андрія Гіля, котрий очолював волинську прокуратуру протягом 2003-2005 років та 2007-2011 років та знає систему цієї структури зсередини.

Він фактично чи не єдиний силовик на керівній посаді, котрий залишився після президентських виборів. Відтак, відкидати вплив Андрія Гіля поки що зарано, не зважаючи на те, що його фактично понизили у статусі, перевівши у грудні 2011 на посаду заступника прокурора Рівненської області.

№ 83 Олександр Пирожик, редактор відділу діяльності влади і місцевого самоврядування газети «Волинь-нова», депутат Волинської обласної ради, 41 рік

Правник і філософ за освітою, журналіст та депутат – за покликанням. Полум’яний і рішучий, з почуттям гумору й знанням глибини журналістських кулуарів.

Спершу працював репортером у газеті «Віче», потім головним редактором обласного молодіжного тижневика «НЗ» (Надійна зміна), керівником інформаційного відділу ТРК «Аверс», редактором відділу економіки і права редакції Всеукраїнського тижневика «Волинські губернські відомості». Згодом він заснував ПП «РІО-АЖУР («Рекламно-інформаційне об'єднання – Агентство журналістських розслідувань»).

Він же – один із авторів проекту Першого Волинського незалежного інтернет-видання «Волинська правда». Він писав і пише зараз у газеті «Волинь-нова», певний час був директором департаменту інформаційної політики Луцької міської ради. Засновник і перший голова Волинської філії Української Cтудентської Cпілки.

Багаж знань, умінь та навичок чималий. А ще – власна позиція та думка на все, що відбувається. Він з тих, хто не боїться відстоювати власні погляди.

№ 84 Раїса Кучмук, директор Волинського обласного центру зайнятості, 50 років

Вчитель математики за фахом Раїса Кучмук встигла побути і директором школи, і головою колгоспу, і головою сільради, і заступником голови райдержадміністрації.

Але ось уже тривалий час вона успішно очолює Волинський обласний центр зайнятості.

На місцевих виборах 2010-го року Кучмук вирішила спробувати свої сили в мажоритарному окрузі у рідному Рожищенському районі. Зробила вона це недаремно, бо висуванку від партії «Солідарність жінок України» підтримали.

В облраді ця жінка – заступник голови постійної комісії з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму, а також належить до прогубернаторської більшості.

№ 85 Павло Данильчук, директор Волинського обласного центру національно-патріотичного виховання молоді, депутат Луцької міської ради, 26 років

Молодий націоналіст родом з Рівненщини вже близько десяти років мешкає у Луцьку. Вивчаючи політологію у Волинському держуніверситеті, Данильчук знайшов себе у громадській діяльності – Молодіжний націоналістичний конгрес, громадська кампанія «Пора», громадська організація «Опора» й головне – «Національний Альянс».

Активна життєва позиція і знання, чим живуть молодіжні громадські організації Луцька, а також побратим і шеф Данильчука, знаний волинський націоналіст Ігор Гузь допомогли молодому й перспективному хлопцю влаштуватись на роботу у відділ у справах сім'ї та молоді департаменту молодіжної політики та спорту Луцької міської ради. Нині ж він має іншу роботу – очолює Волинський обласний центр національно-патріотичного виховання молоді.

Маючи непоганий досвід та політичні амбіції, Данильчук спробував себе на місцевих виборах 2010 року, які для нього закінчились успішно – він став депутатом Луцької міської ради від політичної партії «За Україну!» і нині вважається одним із найактивніших обранців.

Втім «заукраїнцем», як і його волинські однопартійці, він був недовго – минулоріч восени Данильчук і компанія вийшли із партії «За Україну!» та приєднались до опозиційного «Фронту Змін», розуміючи, що опозиційні політичні сили мусять укрупнюватися задля перемоги на парламентських виборах. Звісно, поки впливовість Данильчука доволі скромна, однак нині перед ним, як то кажуть, усі дороги відкриті.

№ 86 Андрій Калахан, журналіст, депутат Луцької міської ради, 23 роки

Наймолодший депутат Луцької міської ради, «свободівець» Андрій Калахан, попри відгуки скептиків, став одним із найактивніших обранців міськради.

Його активна позиція неодноразово була не до вподоби і міському голові, і колегам по депутатському корпусу. Його разом з депутатами Павлом Данильчуком та Андрієм Осіповим називають «єдиною конструктивною опозицією міському голові».

Нині через проблеми зі здоров’ям він призупинив своє членство у депутатській фракції ВО «Свобода», але продовжує займатись журналістикою. Кажуть, саме Калахановий аналіз того, як проводять тендерні закупівлі у виконавчих органах міської ради і її комунальних підприємствах, дав багато тем для роздумів у прокуратурі міста Луцька…

№ 87 Віктор Шумський, директор сільськогосподарського приватного підприємства «Рать» Луцького району, депутат Волинської обласної ради, 49 років

Виходець із села Ратнів Луцького району, агроном за фахом Віктор Шумський – лідер по життю. Ще будучи дуже молодим, він став заступником голови колгоспу, а згодом його обрали головою Ратнівської сільської ради, яку він очолював близько десяти років.

З 2000 року і донині він є директором сільськогосподарського приватного підприємства «Рать» Луцького району – одного з найзразковіших агроформувань області.

Віктор Шумський обирався депутатом районної та сільської рад, депутатом Волинської обласної ради. Член Народної партії. Нині ж він є членом постійної депутатської комісії облради з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин.

А от про те, що він має більше 15 років стажу благодійної діяльності мало хто знає. У списку найактивніших волинських благодійників він – у лідерах. Своїм коштом він ремонтує дороги у рідному районі, допомагає школам та дитсадкам, жертвує на церкву.

№ 88 Олег Бровін, власник компанії GRAND PERSONA, 46 років

Власника компанії «Гранд Персона» Олега Бровіна називають кращим ресторатором Волині, а його заклади традиційно популярні серед грошовитої публіки.

Та останнім часом Луцьком ширяться чутки, що бізнес найбільшого луцького ресторатора переживає не найкращі часи. Мовляв на бізнесмена тиснуть і вимагають задешево продати усі заклади.

Сам же Бровін запевняє, що у нього немає проблем, а бізнес розвивається далі. Принаймні у найближчих планах – відкриття кількох закладів за межами Волині.

Тим не менш активність Бровіна у мережі Facebook свідчить про його несприйняття нинішньої влади і певну опозиційність. Хоча він як один з творців обличчя «гостинного Луцька» і так може бути спокійним: красиво і смачно їсти будуть хотіти завжди і всі, тим більше – люди з грошима і владою.

№ 89 Валерій Діброва, директор сільськогосподарського ТзОВ «П’ятидні», депутат Волинської обласної ради, 58 років

Відомий на Волині господарник родом із Володимир-Волинського району вже майже 30 років очолює місцеве агроформування «П’ятидні» – одне із найуспішніших в області.

Встиг Валерій Діброва попрацювати у владі – впродовж кількох років був заступником начальника Володимир-Волинського районного управління сільського господарства. Неодноразово обирався депутатом Володимир-Волинської районної ради, Волинської обласної ради і навіть був депутатом Верховної Ради ІІІ скликання. Нині ж він – голова постійної комісії з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин, цю ж комісію він очолював і у попередньому скликанні облради.

З 2008 року – член партії «Єдиний Центр», член президії обласного осередку, хоча й активним партійним діячем його не назвеш.

Підтвердження аграрного авторитету Діброви – звання Заслуженого працівника сільського господарства України та звання «Почесний громадянин Володимир-Волинського району».

№ 90 Андрій Осіпов, адвокат, депутат Луцької міської ради, 34 роки

Луцького адвоката Андрія Осіпова називають одним із найамбітніших депутатів Луцької міської ради. До депутатства Осіпова знали здебільшого у колах юристів, проте зараз його прізвище часто на слуху.

Будучи заступником керівника фракції, «тимошенківець» Осіпов доволі сміливо конкурує з головою фракції та й з іншими однопартійцями.

Він – автор багатьох важливих проектів рішень, запитів та звернень. Особлива тема Осіпова – регламент Луцької міськради. Так скрупульозно, як Осіпов над регламентом, мабуть, ніхто ніколи й не працював.

Дошкуляє активність Осіпова міському голові Луцька Миколі Романюку, якого він критикує часто і, схоже, із задоволенням.

№ 91 Святослав Пирожко, головний редактор «Телерадіогазети» Волинської ОДТРК, 71 рік

Найбільш грамотний з генеральних директорів Волині – про його вимоги до журналістських текстів ще й досі ходять легенди.

Він – довгожитель журналістики, понад чверть століття керував Волинською обласною держтелерадіокомпанією: під його керівництвом були Волинське телебачення, дротове радіо та FM-станція “Луцьк”. Нині, хоч і не займає цю посаду, та все ж, за чутками, має певний вплив на політику компанії.

Наразі є шеф-редактором газети ВОДТРК “Телерадіогазета”. Сивочолого й замисленого пана Святослава частенько можна зустріти в коридорах ВОДТРК...

№ 92 Володимир Мельникович, начальник управління СБУ у Волинській області, 53 роки

Мельникович очолює на Волині структуру, яка не любить бути на виду і на слуху. Тим не менше найрезонансніші справи – саме у віданні його Служби.

За візитами його підлеглих в народі міцно закріпився термін «маски-шоу», причому з абсолютно відсутнім елементом гумору. Останні гучні корупційні справи на Волині – викриття хабарників на Ягодинській митниці, взяття з хабарем заступника мера Устилуга тощо – не обійшлися без абревіатури «СБУ».

Так, Мельникович підконтрольний Центру. Зрештою він сам на цій посаді два роки, перейшовши сюди з аналогічного крісла у Чернівецькій області. Але хай навіть «варяг» на Волині, але «варяг» на такій посаді не може не змушувати тремтіти не тільки хабарників і наркоторговців, але й інших неугодних – чи то закону, чи то його представникам…

№ 93 Юрій Корольчук, генеральний директор ПАТ «Волинь-АВТО», депутат Луцької міської ради, голова фракції ВО «Батьківщина», 61 рік

Один з найповажніших депутатів Луцької міської ради обраний до луцького парламенту вже вдруге. І вже вдруге виконує в ньому роль голови фракції біло-сердечних.

Напевно, Юрій Корольчук є саме тією компромісною фігурою, яка поки здатна задовольнити всі групи впливу і у фракції, і поза нею. Більш того, він уміє балансувати між опозиційною риторикою та «проханнями» місцевих владців.

Окрім того, посада генерального директора ПАТ «Волинь-авто», найбільшого на Волині автодилера, робить Юрія Степановича впливовою особою й поза межами сесійної зали.

№ 94 Іван Корсак, шеф-редактор газети «Сім'я і Дім», співвласник групи компаній VolWest Group, 65 років

Незмінний шеф-редактор газети «Сім’я і дім» та письменник Іван Корсак є, безумовно, культовою людиною в історії волинської культури та журналістики. Він багато працює над написанням історичних романів, за часів депутатства лобіював відбудову маєтку Липинських та започаткував одну з найпопулярніших газет Волині.

Втім межі впливу Івана Корсака є значними і у великому торговому бізнесі. Адже він є зачинателем та одним із членів ради директорів VolWest Group, яку сьогодні очолює його син Віктор. Компанія володіє мережею супермаркетів «Наш край», випускає власні продуктові товари, займається торгівельним обладнанням та дистрибуцією.

А кілька останніх років VolWest Group завдяки комплексу «Адреналін» є найбільшим та найрізноманітнішим розважальним комплексом Волинської області.

№ 95 Олександр Бєлік, начальник управління НБУ у Волинській області, 53 роки

Голова управління НБУ у Волинській області людина не надто публічна. Свідченням тому є навіть те, що нам не вдалося здобути про нього якусь інформацію із відкритих джерел.

При укладанні рейтингу впливовості, Олександра Бєліка найчастіше обирали наші експерти, які мають стосунок до банківського бізнесу. Проте його не надто високе місце у рейтингу швидше пов’язане із його непублічністю, а не з невпливовістю його посади.

Видається, що Бєліку додати б ще трішки відомості в широких колах, і його місце у рейтингу наступного року буде незрівняно вищим.

Белік народився у Луцьку. Трудову діяльність у банківській системі розпочав з серпня 1981 року у Волинській обласній конторі Будбанку СРСР, працював на посадах економіста, заступника начальника відділу кредитування підрядних організацій, заступника начальника Волинського облуправління Промбудбанку СРСР. З листопада 1992 року по даний час очолює Управління Національного банку України у Волинській області.

За значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний і культурний розвиток України, вагомі досягнення у трудовій діяльності, багаторічну сумлінну працю Бєліку О.В. у 2007 році присвоєно почесне звання “Заслужений економіст України”.

№ 96 Мирослав Коротя, голова правління ПАТ «Волиньгаз», 35 років

Очільник «Волиньгазу» – один із наймолодших в області керівників. У свої 35 він вже більше п’яти років керує такою серйозною структурою. Прийшовши юрисконсультом на «Волиньгаз», згодом очолив і юридичний департамент, а потім і саму структуру.

Люди, котрі працюють з Мирославом Коротею, відгукуються про нього дуже позитивно, мовляв і поважають його, і спілкуватись з ним легко. До того ж, за час його керівництва ситуація у «Волиньгазі» покращилась і зарплати у працівників збільшились.

Та й незважаючи на свій доволі молодий вік, Короті вдається мати конструктивні стосунки з владою.

№ 97 Роман Крохмаль, начальник Луцького міськвідділу УМВС України у Волинській області, 45 років

Робота начальника Луцького міськвідділу або й керівника будь-якого пункту міліції – брудна та нервова. Крім підвищеної відповідальності та щоденних непростих обов’язків, на керівника структури з такою непевною репутацією лягає обов’язок формування іміджу структури та підтримка бажано добрих стосунків із пресою.

У Романа Крохмаля це не завжди вдається, однак впродовж останніх років принаймні зовнішньо робота правоохоронних органів стала примітною.

Головний міліціонер міста Роман Крохмаль – не просто людина, яка володіє закритою чи секретною інформацією, має в підпорядкуванні сотні міліціонерів та арсенал зброї. Це посадовець, з яким змушений рахуватися бізнес, кримінальні структури, влада та усі силові органи.

Саме начальник Луцького МВ УМВС головний під час проведення масових заходів підвищеної небезпеки чи наданні дозволу для роботи розважальних закладів міста. Впливовості посади додає його членство у виконавчому комітеті Луцькради та термін займаної посади.

№ 98 Віктор Гупало, начальник територіального відділення Антимонопольного комітету України у Волинській області, 56 років

Територіальне відділення Антимонопольного комітету України у Волинській області Віктор Гупало очолює з 2008 року. Свого часу до зайняття такої високої посади Гупало успішно пробував себе у бізнесі та політиці. Втім виявився не вельми політично активним персонажем.

На посаді головного «антимонопольника» Гупало тримається впевнено та відповідально. З його діяльністю не було пов’язано скандалів, а завдяки власній принциповості навіть доводилося мати конфлікти з владою.

Фактично нині ця фігура є одним з найбільших контролерів підприємців області, а відтак з ним рахуються як дрібні підприємці, так і великі корпорації.

№ 99 Іван Карпомиз, голова Федерації профспілок Волинської області, 68 років

Персону голови Федерації профспілок Волині не назвеш непомітною. Майно, яким він управляє, та люди, з якими він має справи, – головний козир Івана Карпомиза.

На поважну посаду голови Федерації профспілок області його «протягнув» нардеп із «Батьківщини» Євген Кирильчук після того, як скандальна Галина Головенець відмовилась від цієї посади. Це було на хвилі Помаранчевої революції.

Згодом Карпомиз потрапив під крило до екс-губернатора області Володимира Бондаря, ставши депутатом обласної ради від «Нашої України». Утім, будучи помаранчевим депутатом, мав протистояння із Анатолієм Грицюком через санаторій «Пролісок».

Загалом із персоною Карпомиза пов’язано чимало чуток – а як же інакше, коли у твоїх руках таке привабливе профспілкове майно.

№ 100 Володимир Грушовінчук, начальник Територіального управління МНС України в Волинській області, 49 років

Головний рятувальник області Володимир Грушовінчук заслужив один з найвищих рангів у військовій ієрархії – генерала-майора цивільного захисту.

Вже шість років він незмінно очолює головне управління МНС України у Волинській області. Під його опікою та у сфері відповідальності безпека населення як у щоденній роботі, так і під час масових стихій: буревіїв, повеней, масштабних пожеж.

Сфера впливу генерал-майора також визначається широкими дозвільними повноваженнями установи, яку він очолює. Адже, як відомо, без погодження пожежників жодне будівництво здане в експлуатацію бути не повинне.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: ТОП-100
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
ТОП-100 впливових людей Волині: 76-100
22 березень, 2012, 18:42