Продайте димедролу для діда

Продайте димедролу для діда
Волинські журналісти перевіряли чи можна у луцьких аптеках купити без рецепту знеболювальні препарати, які відпускаються за рецептом.

Знеболювальні, які намагались купити журналісти, належать до сильнодіючих, отруйних або наркотичних препаратів за допомогою яких можна нашкодити здоров’ю, використати їх для одурманення чи навіть позбутися життя.

Багато людей помирають не від своїх хвороб, а від ліків – про це ще у 17 столітті казав французький письменник Мольєр. Ця істина залишається актуальною і сьогодні. За чинним законодавством, більшість ліків в Україні має купуватися за рецептами, але на практиці люди часто займаються самолікуванням і чимало рецептурних ліків купують в аптеках без рецептів. Це підтверджують зокрема матеріали на медичну тематику київського Бюро журналістських розслідувань «Свідомо». Крім того наркозалежні чи молоді люди, які шукають нових відчуттів, використовують окремі ліки для того щоб «закинутись». Через це в свій час «Трамадол» віднесли до ліків, які продаються за рецептами суворої звітності.
Журналістський експеримент




Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я № 360 від 19.07.2005 року, рецепти бувають двох видів. На рецептурних бланках ф-1 виписуються рецепти на лікарські засоби, крім наркотичних (психотропних) лікарських засобів і вироби медичного призначення. Рецепти на наркотичні (психотропні) лікарські засоби в чистому вигляді або в суміші з індиферентними речовинами виписуються на спеціальних рецептурних бланках ф-3. За бланком ф-3 ліки придбати можна тільки у кількох аптеках Волинської області. Всі інші рецептурні ліки, в тому числі й сильнодіючі знеболювальні, можна купити у різних аптеках.

За умовами експерименту журналісти розбились на пари та відвідали низку луцьких аптек як звичайні покупці, фіксуючи спілкування з аптекарями на диктофон. Ми намагались охопити аптеки всіх існуючих у місті аптечних мереж і спробувати без рецепту придбати рецептурні знеболювальні (див. табличку з детальним переліком аптек – ред.). За даними Управління охорони здоров’я луцької міськради, в обласному центрі зареєстровано 89 аптек. Ми побували у 17-ти з них (майже п’ята частина від усіх луцьких аптек).

Перед експериментом поспілкувалися з різними лікарями і визначили що запитуватимемо у медиків про такі препарати: димедрол (сильнодіючі лікарські засоби), атропін, (отруйні лікарські засоби), трамадол і омнопон (наркотичні анальгетики), пірамідон (сильний анальгетик), тропікамід (очні краплі, які деякі наркомани використовують для ін’єкцій).

Ось для прикладу кілька діалогів, які відбувалися в аптеках:

Аптека «Гедеон Ріхтер» №18, вул. Кравчука, 38:

– Добрий день! У вас є димедрол?

– Є.

– Дайте, будь-ласка, дві ампули.

– А ви рецепт маєте?

– Ні. А треба?

– Треба. Я не можу вам продати без рецепта.

– Ну будь-ласка! Розумієте, в мене сестра мала лежить з температурою під 40…

– Я розумію, але і ви мене зрозумійте, в мене можуть бути неприємності…

Аптека №64 «Ветеранська» ДВТП «Волиньфармпостач», пр-т Перемоги, 15:

– Доброго дня! Дайте, будь-ласка, дві ампули димедролу.

– Рецепт є?

– Ні, а хіба він не продається без рецепта? Тож завжди купляли…

– Не знаю, що ви там купляли, але я вам без рецепта не продам його!

– Ну тож продайте! В мене в малої сестри температура під 40, нічим збити не можемо…

– Нічого не знаю. Димедрол без рецепта не подається! А сестрі викликайте «швидку».

Аптека «Сальве» у Волинській обласній лікарні:

– Добрий день! Димедрол з анальгіном будь ласка!

– Димедролу немає.

– В мене мати тут після операції, сказали взяти димедрол з анальгіном.

– Ви вийдіть на вулицю, там в нашій аптеці біля алейки може є...

Аптека «Сальве», на Грушевського (біля алейки):

– Добрий день! Анальгін з димедролом, будь ласка!

– Ми димедролом не торгуємо. Давно вже немає.

– Мені сказали в обласній, що в вас може бути, бо в мене мати після операції тут лежить і сказали купити анальгін з димедролом.

– Кажу ж вам, немає. Димедролом торгують державні аптеки. Яка то в нас? «Волиньфармпостач». То зверніться туди...

У 10 відвіданих нами аптеках запитуваних медпрепаратів не виявилося в продажу. У шести аптеках без рецепту відмовилися продавати. І лише в одній аптеці нам продали ампулу димедролу (див. табличку з детальним переліком аптек – ред.).



Юрист вважає, що за таке не покарають


Ми поцікавились у юриста ТзОВ «Право-Гарант» Віти Лошак що загрожує аптекарці, яка продала нашим журналістам ампулу димедролу.

Перелік лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів, затверджений Наказом МОЗ № 1081 від 06.12.2010 року містить виключний перелік ліків, які можуть відпускатися в Україні без рецептів. Димедрол не входить у цей перелік, а тому повинен відпускатись за рецептом. Разом з тим Димедрол не є наркотичним засобом, психотропною речовиною, їх аналогом або прекурсором (оскільки не входить до відповідного переліку наркотичних речовин, затвердженого МОЗ).

В Наказі МОЗ № 360 від 19.07.2005 йдеться, зокрема про те, що рецептурні лікарські засоби відпускаються за рецептами медичних працівників з аптек та аптечних пунктів, а відпуск рецептурних лікарських засобів з аптечних кіосків забороняється.

Відповідальність за продаж димедролу без рецепту настає для винної особи за ч. 2 статті 321 Кримінального кодексу України: «Порушення встановлених правил виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, відпуску, обліку, перевезення, пересилання отруйних чи сильнодіючих речовин, що не є наркотичними або психотропними чи їх аналогами, або отруйних чи сильнодіючих лікарських засобів - карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 гривень – ред.) або позбавленням волі на строк до трьох років».

Продаж «Димедролу» без рецепта – це порушення встановлених правил відпуску (а може бути що й обліку – треба перевіряти) сильнодіючих речовин аптечним закладом.

Однак продаж однієї ампули димедролу може бути визнаний незначним і на підставі ч.2 ст.11 Кримінального кодексу України не вважатися злочином (наміри особи вчинити злочин не реалізовані у конкретній суспільно-небезпечній дії або бездіяльності, злочином не визнаються).

Міліцейська версія

Начальник сектору легального обігу наркотиків відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВСУ у Волинській області Віктор Наливайко, каже, що до сильнодіючих препаратів українське законодавство відносить тільки «Димедрол» у твердих формах – тобто таблетках, тому за продану ампулу димедролу аптекар не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності.

– Але ж і в ампулах ці ліки мають той самий ефект та повинні видаватися за рецептом? Невже ніякого покарання за продаж без рецепту не передбачено?

– В ампулах димедрол продають за звичайним рецептом. Взагалі більшість препаратів, які відносяться до нашої компетенції, ділиться на наркотичні і психотропні. Ними зловживають наркоманам, тому щодо них ведеться сувора звітність. Згідно постанови Кабінету Міністрів №770 препарати одні взагалі заборонені, по інших здійснюємо заходи контролю. Є лише аптечна мережа «Волиньфармпостач» у нас в Луцьку і ще 5 чи 6 аптек по області, які можуть продавати такі ліки. До них приходить хворий з рецептом і по цьому рецепту йому продають ліки. Аптекарі ведуть облік отриманих і відпущених рецептів на наркотичні (психотропні) медикаменти. Вони ведуть журнал. Інші препарати – сильнодіючі, але там немає такої суворої звітності. Якщо лікар виписує сильнодіючий препарат, то за це немає кримінальної відповідальності. Але якщо лікар виписав препарат на психотропні речовини тому хто їх не потребує, то за це передбачена відповідальність за 318 статтею Кримінального кодексу.

– Коли за останній рік (2010-2011 – ред.) міліцією було виявлено безрецептурний продаж ліків?

– В 2010 році у квітні місяці в Ківерцях. Здійснювався відпуст психотропних ліків. Десь раз в рік ми виявляємо такі порушення. А з «Димедролом» нами не помічено зловживань.

Інтернет-продаж

Якщо загалом в аптеках купити сильнодіючі знеболювальні без рецепту виявилося складно, то легші шляхи пропонує інтернет. Так на сайті «Весь Луцьк» натрапляємо на оголошення: «Трамадол, Пара-трал, Залдіар, Ноофен, Коаксил, Кодесан, Кодтерпин, Клофелин, Димедрол, Імован, Ефедрин Арсан, Трайфед Експекторант (сироп 100 мл.), Зестра, Хлороформ медичний, Феназепам, Реланиум з доставкою по Україні».



Всі ці препарати належать або до сильнодіючих, або до наркотичних чи психотропних і купити їх можна лише за рецептом суворої звітності.

Зв’язуємось із продавцем електронною поштою, адреса якої вказана під оголошенням.



Запитуємо чи можна терміново купити «Трамадол» (віднесений до наркотичних препаратів – ред.) і скільки це коштуватиме. Через 10 хвилин отримуємо відповідь: «100 таблеток по 50 мг. «Трамадолу» в полімерній банці продаємо за 730 гривень. 20 капсул – по 50 мг, ціна за мінімум три упаковки – 540 гривень, плюс доставка автобусом, за яку теж необхідно заплатити».



Купити чималий асортимент заборонених для безрецептурного продажу ліків можна і через соціальні мережі. Так у соціальній мережі «В контакті» ми знайшли групу, через керівника якої можна замовити і купити такі ліки.

Кримінальний кодекс за таку діяльність обіцяє ув’язнення до дванадцяти років.

Діагноз лікаря

– Без рецепта в аптеках наркотичні препарати не продадуть, а наркозалежні купують медичні препарати в основному підпільно, – так прокоментував нам ситуацію з продажу заборонених препаратів головний лікар Волинського обласного наркодиспансеру Микола Дацюк. Він також зазначив, що кількість наркозалежних зростає. Сприяє цьому і вседозволеність та безкарність.

– Батьки іноді неконтрольовано дають своїм дітям гроші. От вони і купують наркотики. Потім і них з’являється залежність, і вони стають наркоманами. Ми не можемо, згідно із законодавством, змусити лікуватись підлітків без дозволу їхніх батьків. Це є великою проблемою. А наркозалежних є набагато більше, ніж у нас зареєстровано – говорить Микола Дацюк.

За даними Волинського обласного наркологічного центру, які ми переписали із журналу у відділі статистики Центру, в області з минулого року на обліку стоїть – 1485 наркозалежних, у Луцьку – 815, у Нововолинську – 169, у Ковелі – 136. В основному це люди від 17 до 35 років.

Свідчення колишніх наркоманів та благодійника


Ми завітали до Волинського обласного благодійного фонду «Переображення», де допомагають наркозалежним психологічно та реабілітують їх. Заступник голови Фонду «Переображення» Віталій Ляснік, розповідає про те, де найчастіше можна придбати заборонені препарати: «В основному наркозалежні люди купують препарати на дискотеках. Я не думаю, що без рецепта в аптеці можна купити заборонені таблетки. Якщо в аптеці придбають, наприклад, «Димедрол» – він діє, як снодійне. Коли певну кількість таблеток поєднати з алкоголем – результат може бути непередбачуваним. Є ще препарат від кашлю, називається «Кофекс». Його можна купити без рецепту, оскільки він не заборонений. У великих дозах – він є наркотиком, призводить до залежності. Загалом наркозалежні найчастіше поєднують заборонені препарати з незабороненими. При поєднанні дії алкоголю і димедролу можуть виникати важкі психози. Вони супроводжуються затьмаренням і сплутаності свідомості».

В центрі «Переображення» спілкуємось із колишніми наркозалежними. Кожної суботи вони збираються у цьому закладі, щоб помолитися і поспілкуватися між собою. Кажуть, що керівники закладу допомагають їм знайти себе у цьому житті. Дають поради, допомагають їм.

Оксана (43 роки, в минулому – наркозалежна) каже, що раніше купувала димедорол без рецепту в аптеці або в знайомих лікарів. Була залежною від наркотичних засобів 10 років. Коли зрозуміла, що йде неправильним шляхом, вирішила серйозно лікуватись, адже було два варіанти подальшого життя. Або померти, не лікуючись від залежності, або ж лікуватись і жити далі. Оксана не вживає наркотиків вже більше 20 років. Радіє, що змогла подолати залежність, і прагне назавжди забути про ті страшні роки.

Олександр (22 роки, колишній наркозалежний) розповів, що купував трамадол і димедрол підпільно і легально: в аптеці, в знайомих лікарів, навіть, у міліціонерів. Розповідає, що справжнім «джекпотом» можна було вважати метод обходу заборон зміною назви препарату. Наприклад, «Формалекс» – заборонений препарат, а заміною першої букви отримуємо «Бормалекс», а склад однаковий – можна вільно придбати без рецепта.

Щодо продажу наркотиків міліціонерами. Таких «охоронців закону» теж деколи карають. Так, в липні 2011 року Луцький міськрайонний суд засудив до 5-ти років позбавлення волі колишнього начальника сектору карного розшуку Іванничівського райвідділу міліції за незаконне розповсюдження наркотиків.

Мая Голуб, Вікторія Поліщук, Олена Горєлкіна, Влада Жорняк, Степан Цимбалюк, ІА «Рівненське агентство журналістських розслідувань» («Четверта влада»)

Матеріал опублікований в межах проекту, за підтримки американської неурядової організації «Інтерньюс Нетворк» та Міжнародного фонду «Відродження».

фото Володимира Стельмаха

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: здоров'я
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це лише одна сторона монети. Простий випадок. На початку весни, коли була епідемія грипу, мої діти теж захворіли, двоє водночас. До молодшої (6 років) викликали швидку, бо нічим температура не збивалася (а була за 40). Жодні Нурофени і всякі аптечні препарати не діяли. Швидка лише за годину змогла збити уколом анальгіну з димедролом + таблетка дорослого парацетамолу. Але це лише тимчасово. Температура знову піднімалася.

Добре, що ми дістали через знайомих декілька ампул димедролу. Змішували з анальгіном і давали пити.

От і поясніть, що робити в таких ситуаціях? Лікування в державі нормального немає. В дільничного лікаря було 30 викликів за суботу і всі до дітей. А рятувати життя дитини треба. Тому плюю на всякі заборони і роблю все заради доньки.
Відповісти
Це не чесно, звертатитися до провізорів з життяевою проблемою,
ТА РОБИТИ ТАКУ ПІДСТАВУ,аптекарі - люди совісні.

Львів, провізор 27 років стажу, Петро. Ця стаття - піарна.
Відповісти
тепер усі наркомани будуть знати де легко продають без рецепту)
Відповісти
Скажу як наркоман з 16 - рiчним стажем:Димедрол в ампулах наркоману НЕ ПОТРIбЕН!!!А мiшають з алкоголем дурнi дiти шо поначитуються ваших недалеких статей.Та й повiрте - одного такого досвiду вистачить.Ворогу не побажаэш.Не створюйте ажiотажу з нiчого.
Відповісти
Останні статті
Війна і Луцьк. ФОТО. ВІДЕО
09 травень, 2012, 10:39
Продайте димедролу для діда
27 квітень, 2012, 09:40