Обов’язкова вакцинація: чи можуть через відмову звільнити або відсторонити від роботи

Обов’язкова вакцинація: чи можуть через відмову звільнити або відсторонити від роботи
Кабінет міністрів підтримав впровадження обов'язкової вакцинації від коронавірусу працівників закладів освіти, працівників міністерств, органів влади та місцевих державних адміністрацій.

Те, чи законною є обов’язкова вакцинація, чи можуть через відмову від неї звільнити або відсторонити працівника та як діяти у такому випадку, прокоментував луцький адвокат Олег Лягутко.

Юрист наголошує, що наразі немає наказу Міністерства охорони здоров'я, який би чітко визначав, які категорії працівників підлягають обов'язковій вакцинації. Тож будь-які накази роботодавців та дії щодо відсторонення працівників через відмову від вакцинації зараз – незаконні.

Учора ж, 22 вересня, у коментарі ТСН міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко наголосив, що Міністерство охорони здоров'я отримало доручення робити перелік професій, які підлягають обов'язковій вакцинації. Потім перелік буде затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я і пройде державну реєєстрацію в Міністерстві юстиції. Після цього він буде опублікований і набере чинності.

"Сьогодні ми отримали доручення. Тобто десь 10-14 днів нам потрібно на проходження всіх бюрократичних процедур для того, щоб зробити це наказом з чітко визначеним переліком професій і посад вакцинація проти COVID-19 для яких буде обов'язковою", - резюмував міністр.

Олег Лягутко зауважує, що кожен випадок щодо відсторонення від посади чи інших санкій через відмову від вакцинації можна оскаржувати у суді.

Навіть коли такий наказ МОЗу буде, звільнити людину через відмову від вакцинації не можуть, лише відсторонити від роботи.

За словами адвоката, згідно із законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» обов'язковими і такими, що включаються до календаря щеплень, є профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов'язковими і включаються до календаря щеплень.

Закон передбачає, що працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов'язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб.

«У разі відмови або ухилення від обов'язкових профілактичних щеплень у порядку, встановленому законом, ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт. Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням проти інших відповідних інфекційних хвороб, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я», - йдеться у тексті закону.

Хоч у переліку хвороб проти яких передбачені обов’язкові щеплення поки немає коронавірусу, закон передбачає умову, яка робить таку обов’язковість можливою.

«У разі загрози виникнення особливо небезпечної інфекційної хвороби або масового поширення небезпечної інфекційної хвороби на відповідних територіях та об'єктах можуть проводитися обов'язкові профілактичні щеплення проти цієї інфекційної хвороби за епідемічними показаннями.

Рішення про проведення обов'язкових профілактичних щеплень за епідемічними показаннями на відповідних територіях та об'єктах приймають головний державний санітарний лікар України, головний державний санітарний лікар Автономної Республіки Крим, головні державні санітарні лікарі областей, міст Києва та Севастополя, головні державні санітарні лікарі центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сферах оборони і військового будівництва, охорони громадського порядку, виконання кримінальних покарань, захисту державного кордону, Служби безпеки України», - йдеться у тексті закону.

Щоправда, цим же законом передбачено, що профілактичні щеплення проводяться після медичного огляду особи в разі відсутності у неї відповідних медичних протипоказань. Повнолітнім дієздатним громадянам профілактичні щеплення проводяться за їх згодою після надання об'єктивної інформації про щеплення, наслідки відмови від них та можливі поствакцинальні ускладнення.

Тож, каже Олег Лягутко, якщо людина має довідку від сімейного лікаря про наявність протипоказань, вона не може бути вакцинована і жодні санкції щодо неї через це будуть незаконними, у тому числі – й відсторонення від посади.

Щодо відсторонення Олег Лягутко додає, що при відстороненні трудові відносини працівника з роботодавцем не припиняються, тому тут не йдеться про звільнення з роботи. Однак, при цьому працівник тимчасово не допускається до виконання своїх трудових обов’язків.

Він додає, що згідно зі статтею 7 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», установи зобов’язані відстороняти від роботи осіб, які є носіями збудників інфекційних захворювань, хворих на небезпечні інфекційні захворювання або були у контакті з такими хворими, а також осіб, які ухиляються від щеплень проти інфекцій, перелік яких установлює МОЗ.

Олег Лягутко зауважує, що кожен має право на звернення до суду для вирішення трудових спорів. Якщо людина була відсторонена від посади без законних підстав, то суд має задовольнити позов про стягнення у зв’язку з цим середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В нас нема закону. Ну оскаржиш - і що? Все одно звільнять, тільки за іншою статтею. Тиск не є ініціативою місцевих чиновників. Всі прекрасно розуміють звідки все йде. Тільки толку говорити...
Відповісти
Останні новини
Обов’язкова вакцинація: чи можуть через відмову звільнити або відсторонити від роботи
23 вересень, 2021, 17:29