«За останні роки в державі виросла ціла армія військових журналістів», – речник Міноборони

«За останні роки в державі виросла ціла армія військових журналістів», – речник Міноборони
Російська агресія проти України кардинально змінила формат роботи всіх журналістських колективів в державі. Навіть здавалось би непрофільні за напрямками видання та телеканали, як от спортивні чи зі світу шоу-бізнесу, висвітлюють тему війни. Але є в нашій медійній родині є велика група фахівців, чиєю професією стала військова журналістика.

Про те, як працюють в нинішній буремний для України час репортери в одностроях прес-службі Національної спілки журналістів розповів речник Міністерства оборони України, кавалер ордена Данила Галицького, член НСЖУ, полковник Олександр Мотузяник, йдеться на сайті НСЖУ.

"Сьогодні ми маємо три повноцінні військові засоби масової інформації: Центральна телерадіостудія Міноборони, яка веде медіапроекти “Військове телебачення України та Військове радіо “Армія ФМ”, Телерадіостудія Міноборони України “Бриз” (м. Одеса) та Інформаційне агентство”АрміяІnform”.

Ще з 2014 року ці установи стабільно висвітлювали перебіг бойових дій в районі АТО/ООС у складі прес-центрів, прес-служб та мобільних груп. Тож з 24 лютого 2022 року для них кардинально нічого не змінилося. Єдиною відмінністю стало те, що бойові дії розпочалися на більшій території України, тож деякі наші колеги вели прямі репортажі зі своїх осель, а редакції почали цілодобову службу в місцях дислокації", - сказав Мотузяник.

Під час активних боїв на Київщині мобільні групи військових журналістів готували інформацію про наслідки ворожих обстрілів, часто потрапляючи в епіцентр бойових дій. Зараз, попри окремі труднощі з транспортом та пальним, наші воєнкори продовжують готувати оперативні матеріали безпосередньо з областей, де ведуться бойові дії. Особливу увагу приділено і персоналіям – людям, які у складний час взяли до рук зброю та власним прикладом показали, що здатні боротися з ворогом за незалежність України. Також, наші журналісти надають і документальні підтвердження звірств росіян, ґрунтовані на розповідях вимушених переселенців.

Якщо говорити про роботу кожної редакції більш конкретно, то варто сказати, що Військове телебачення України та Військове радіо “Армія ФМ” призупинили регулярні проекти, зосередившись на оперативних і лаконічних форматах. Своєю чергою, редакція “АрміяІnform”, враховуючи інтерес світової спільноти до подій в Україні, деякі матеріали почала орієнтувати на західну аудиторію, перекладаючи їх англійською мовою. Також переформатовано роботу в соцмережах, завдяки чому в рази збільшили кількість підписників, а матеріали наших журналістів використовуються не лише вітчизняними, а й закордонними ЗМІ.

З початком широкомасштабної агресії РФ відбулися певні зміни у творчій діяльності також і Телерадіостудії “Бриз”. У стислі терміни було розроблено та запущено в роботу проект “Будьте пильними” – робота з полоненими та тими, хто свідомо переходить на бік України. Окрім того військові журналісти “Бриза” моніторять російські пабліки і передають важливу інформацію до правоохоронних та безпекових органів. Також “Бриз” включено до складу об’єднаного координаційного прес-центру сил охорони та оборони півдня України.

Окрім звичної журналістської роботи, як військові, так і працівники усіх редакцій долучаються і до волонтерства – ведеться робота за всіма напрямками діяльності від плетіння маскувальних сіток до координації з великими волонтерськими групами з питань забезпечення війська та сил оборони технічним обладнанням, засобами захисту, продуктами харчування та медикаментами.

"Україна воює з 2014 року. За цей час виросла ціла армія українських журналістів, справжніх воєнкорів, які підготували тисячі матеріалів про події на Сході України прямо з районів ведення активних бойових дій. Зараз багато хто з них або перейшов на нові проекти, або навчає молодих журналістів, які тільки починають працювати на передовій. Тому, переконаний, що українські ЗМІ були до цього готові", - сказав Мотузяник.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«За останні роки в державі виросла ціла армія військових журналістів», – речник Міноборони
23 травень, 2022, 11:09