Основні види та характеристики бензовозів*

 Основні види та характеристики бензовозів*
Бензовози відносяться до найбільш популярних у різних галузях промисловості типів автомобільних цистерн, застосовуючись залежно від конфігурації для транспортування паливних сумішей на різні відстані. При цьому, на відміну від універсальних аналогів (наприклад, місткостей для перевезення води), дана спеціальна техніка має специфічне технічне оснащення. Це, перш за все, обумовлено необхідністю забезпечення високого рівня безпеки під час проведення вантажно-розвантажувальних заходів та руху автопоїздів.

Типи цистерн


Пропоновані сучасним ринком спецтехніки бензовози можна розділити на 3 основні категорії:

1. Напівпричепи. Об'єм таких місткостей, як правило, становить від 30 до 36 кубометрів, а самі вони можуть включати не лише одну, а й дещо повністю герметичні відсіки. Завдяки цьому дана техніка може застосовуватися з метою транспортування кількох видів пального (наприклад, бензину та гасу), у тому числі до різних споживачів. Збираються з алюмінієвого чи сталевого прокату спеціальних марок.

2. Самохідні цистерни. Їх виготовляють на основі колісного шасі вантажних ТЗ та застосовують з метою транспортування палива на малі та середні відстані. Їх місткість не перевищує 20 кубометрів.

Також необхідно вказати на такий специфічний тип машин, як паливозаправники. Їхня специфічна особливість полягає в наявності додаткового технічного оснащення, яке дозволяє використовувати дану техніку з метою заправки різного транспорту та техніки безпосередньо в польових умовах. Також такі машини використовуються в аеропортах.

Як влаштована цистерна


Використовувані з метою транспортування горючих паливних сумішей місткості можуть мати різну форму (від стандартної овальної до кулястої та валізи). При цьому їх заповнення рідинами може здійснюватися як за допомогою верхньої горловини, так і нижнього наливу. У разі використання другого варіанту тару обов'язково оснащують парорекупераційною системою та іншими додатковими агрегатами.

Верхня зовнішня частина будь-якого бензовозу незалежно від його форми обладнується робочим майданчиком для швидкого та простого доступу до горловини місткості. Також техніка має:

• пристрої роздачі та підрахунку пального;

• клапани донної та дихальної конфігурації;

• проведення екранованого типу;

• протипожежне оснащення.

Вихлопна система здійснює буксирування такої цистерни транспортерної спорідненості в обов'язковому порядку повинна мати систему гасіння іскор.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.