Що думають білоруси про ймовірну участь у війні проти України

Що думають білоруси про ймовірну участь у війні проти України
Білорусь готується до нападу на територію України. На кордоні розмістили сім батальйонів – це до чотирьох тисяч військових, серед яких і росіяни. Крім того, на поклон до путіна прямує самопроголошений Лукашенко, де будуть обговорювати війну в Україні.

Що про так звану спецоперацію Кремля і ймовірну свою участь у ній думають білоруси – у сюжеті 12 каналу.

З перших днів повномасштабного вторгнення в українські міста і села летять ракети з території Білорусі. Сусідня держава стала учасницею страшних злочинів проти українців, за що низка країн світу вже наклали на неї різного роду санкції.

Близько 20-30% мають проросійську позицію, бо дивляться білоруське телебачення. 30% – готові до війни і до дій на кшталт диверсій на залізниці, решта – не підтримують російську агресію, але сказати про це в повний голос не можуть. Усе тому, що країна перетворилася на концтабір, розповідає Ягор Дзьобік – білорус, який останні чотири роки проживає в Україні.

«Це просто страшно, тому що фактично будь-яка людина за будь-який коментар може отримати реальний термін, і я прекрасно розумію, що українцям важко це зрозуміти. Можливо, це одна з причин непорозуміння, адже важко зрозуміти, наскільки все погано в Білорусі», – розповідає Ягор Дзьобік.

Чимало білорусів потрапили за ґрати через криве слово проти влади чи те, що назвали війну війною, а не спецоперацією. Свобода слова у Білорусі завжди була однобокою, але після протестів у 2020 році її взагалі не стало. Почнімо з того, що Олександр Лукашенко займає президентський пост вже 28 років. Останні два – незаконно, через фальсифікації на виборах, які і спричинили масові протести.

На жаль, вони не допомогли повалити диктатуру. Повстання людей придушили, частину активістів посадили у в’язниці, а частина виїхала з країни. Після цих подій до білорусів у їхній же країні почали ставитися ще жорстокіше.

«Те, що відбувається за ґратами, – це просто концтабір. Люди 24 години при світлі, їм не дають нічого, вони сплять просто на підлозі. У камерах, розрахованих на двох людей, може бути 12, 15 і 20. Тут просто треба розуміти, наскільки все погано, наскільки багато так звана білоруська влада зробила, щоб людей залякати, щоб вони нічого не робили», – стверджує білорус.

Саме тому білоруси, з якими ми поспілкувалися, припускають, що на нові масові протести у їхній країні найближчим часом чекати не слід. Люди бояться за своє життя, і частина активного населення вже за кордоном. До слова, остання, друга, хвиля міграції з Білорусі відбулася цьогоріч після 24 лютого. А коли там оголосили мобілізацію, охочих виїхати стало ще більше. Адже ставати учасниками війни ніхто не хоче, каже білоруський журналіст Андрій Мялешка.

Утім, додає, якщо ж самопроголошений президент віддасть наказ наступати, більша частина війська здасться. Про це розповідали самі військові Збройних сил Білорусі. А ще білоруси не хочуть воювати зі своїми побратимами з батальйону Кастуся Калиновського, які нині разом із ЗСУ виганяють ворога з України.

Є і ті, хто буде виконувати будь-які накази, але їх менше. Цю проблему влада намагається вирішити з допомогою російської пропаганди. Хоча розпочали це робити ще з часів, коли Білорусь отримала незалежність.

На думку журналіста, денацифікація, яку путін вбачав за ціль в Україні, у Білорусі розпочалася ще у 1995-му. Спершу заборонили національні символи: історичний бі́ло-червоно-бі́лий прапор та державний герб «Погоня». Ще через рік на референдумі прийняли рішення про дві державні мови в країні. З часом російська витіснила білоруську. Майже не стало і шкіл, де викладають рідною мовою. Також зі шкільних програм забрали багатьох білоруських класиків, натомість додали російських. Так, каже Андрій Мялешка, може дійти і до того, що самої держави не стане.

Саме тому опозиційне до влади суспільство прагне звільнити країну з російського полону і стати на європейський шлях розвитку. Білоруси сподіваються, що звільнення їхньої країни відбудеться після перемоги України.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Білоруси вони такі, навіщо щось робити самому, хай Україна воює,вони почекають,побачать,чим усе закінчиться,тоді прийдуть до того,хто виграв.
Відповісти
Останні новини
Що думають білоруси про ймовірну участь у війні проти України
23 червень, 2022, 21:30