У бібліотеках Луцька російськомовних переселенців вчать української

У бібліотеках Луцька російськомовних переселенців вчать української
У чотирьох бібліотеках Луцька розпочали роботу розмовні клуби української мови, учасниками яких стали місцеві жителі та переселенці з дітьми, відвідувачі книгозбірень та волонтери.

Як розповіла Суспільному директорка "Луцької міської централізованої бібліотечної системи" Марія Назаревич, місяць тому бібліотекарі проводили опитування та збір інформації про потребу в розмовних клубах, після чого вирішили започаткувати такі заняття.

Заняття тривають до години декілька разів на тиждень. Покращити знання мови як у форматі навчання, так і у форматі живого спілкування можна в бібліотеках-філіях № 11, № 10, № 5 та № 4. Зі слів Марії Назаревич, предмет розмови і навчання формується відповідно до запитів відвідувачів.

Перше заняття відбулося в бібліотеці №10. Прийшли 15 людей, які повторювали правила орфографії, виконували тренувальні вправи та ознайомилися з новим правописом. Заняття проводила вчителька вищої категорії Галина Тур.

У бібліотеці № 11, котра знаходиться в приміщення медколеджу, формат заняття запровадили інший, оскільки клуб відвідують здебільшого переселенці з дітьми. На першому занятті, розповіла Марія Назаревич, учасники працювали у творчій майстерні в форматі живого спілкування, слухали українські народні казки та музику.

У бібліотеці № 5 уже сформували групу з російськомовних лучан та переселенці, котрі виявили бажання поглибити знання з української мови. Заняття з відвідувачами проводять з елементами театралізації. На першому занятті клубу в бібліотеці № 4 обговорювали старожитні діалекти та говірки, згадували відомі та невідомі діалектизми.

Як додала директорка "Луцької міської централізованої бібліотечної системи", мережу бібліотек, у яких діє розмовний клуб української мови, в подальшому будуть розширювати. Більше інформації про розмовні клуби можна дізнатися на Facebook-сторінці Луцької міської централізованої бібліотечної системи або на офіційному сайті.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ні. Вони спеціально приїхали на Волинь підучити українську мову. Втікаючи хто в чому, головне було забрати дітей, з Харкова, Херсона, Бучі, Ірпінь та інших міст вони їхали з великою надієюпоповнити свій словниковий запас української. І не важливо їм було де і за скільки жити, як прокормити дітей в чужому місті, головне, що для них відкрили курси української мови.
Відповісти
Було б добре, коли б луцькі ініціатори розмовних курсів з 1 липня поїхали в Херсон чи Луганськ і там організували навчання української мови російськомовних українців.
Відповісти
Якесь дебільне повідомлення.
Чи влада людям дала житло, роботу, компенсацію, щоб вони мали час ходити на курси мови.
Відповісти
Останні новини
У бібліотеках Луцька російськомовних переселенців вчать української
28 червень, 2022, 22:23