Зі зброї – у мультимедійну дошку: у Луцьку в університеті вчитимуть стріляти

Зі зброї – у мультимедійну дошку: у Луцьку в університеті вчитимуть стріляти
Сьогодні, 8 липня, у стінах Волинського національного університету імені Лесі Українки лунали навчальні постріли. Відтепер повправлятися зі зброєю може кожен охочий. І якщо звичайний тир є чи не у кожному закладі освіти, то у Лесиному виші таки здивували: тут відкрили мультимедійний вогневий комплекс.

Першими оцінювали ноу-хау місцеві медійники та ректорат.



Нині вчитися стріляти дійсно безпечно, хоч габаритні макети ідентичні справжній зброї. Мішень, що розміщена на екрані дошки, може рухатися і ускладнювати завдання, але у тому і родзинка.



«Важливо, аби люди не боялися і вміли працювати зі зброєю. У нас можна постріляти з автомата Калашникова, пістолета Макарова, рушниці М16 тощо. Крім того, вам розкажуть про правила стрільби та техніку безпеки, покажуть, як збирати і розбирати автомат. Тут дізнаєтесь про стрільбу з укриття, вихід за рубіж та перешкоди, тобто відпрацюєте найрізноманітніші способи», - розповідає декан юридичного факультету Антон Демчук.



До слова, таких вогневих комплексів в Україні – кілька: в Національній академії внутрішніх справ і відтепер у ВНУ.

Абітурієнтка Марія Скоп, яка вступатиме цьогоріч у ВНУ, теж завітала на відкриття лабораторії і вирішила повправлятися зі зброєю перша. Стріляти, розповідає, дуже сподобалося.

«Я вважаю, що у такий час вміння влучно стріляти – швидше необхідність. Елементарні навички, як-от правильно стояти, збирати і тримати автомат не завадять і цивільним», – пояснює Марія.



Хоч і стріляла майстерно, служити в армії, каже, навряд наважиться. Але зауважує: жінкам, які нині захищають країну зі зброєю в руках, безмежно вдячна.

Готувались до відкриття мультимедійного тиру, ділиться Антон Демчук, понад рік, проте ідея виникла значно раніше:

«П’ять років тому ми відвідали польський навчальний заклад. Тоді відбувалася підготовка з правоохоронної діяльності, а ми теж частково готуємось до ліцензування цієї спеціальності. Можливо, цього року ми встигнемо це зробити і набрати студентів. Тобто цей вогневий комплекс допоможе якісно навчати майбутніх правоохоронців».



Від сьогодні усі охочі можуть постріляти безоплатно. А вже у вересні, зазначає ректор університету Анатолій Цьось, у виші відкриють курси вогневої підготовки. Викладатимуть їх практичні працівники, які мають відповідний дозвіл на володіння зброєю та багаторічний досвід роботи.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.