Процесор Intel Core i3-10305 – баланс ціни та продуктивності*

Процесор Intel Core i3-10305 – баланс ціни та продуктивності*
В асортименті Intel представлені сотні чіпів, серед яких є потужні серверні рішення, процесори для геймерів і, нарешті, продукти для менш вимогливих користувачів. До останнього типу відноситься Core i3-10305, що побачив світ у першій половині 2021 року. Він підійде для недорогих збірок і стане надійним компонентом "друкарської машинки" - ПК, зібраного для роботи в офісних програмах, графічних редакторах. Втім, цей товар за $143 має чим здивувати читачів статті.

Опис переваг та недоліків


Продукт спрямований на десктопний сегмент, тому він не має енергоефективних рішень, що негативно позначаються на продуктивності. Як написано на офіційному сайті Інтел, ЦПУ підійде і для планшетів. Переконатися у спритності цього чіпа дозволяє PassMark CPU: результат 9389 балів, не можна назвати скромним.

Модель має 8 потоків і 4 ядра, кожне з яких наділене базовою тактовою частотою в 3,8 ГГц. Таке значення забезпечує високу швидкість взаємодії з усіма компонентами комп'ютера, але, якщо цього здається мало, не важко виконати буст до 4,5 ГГц. Розгін буде простий завдяки фірмовій розробці Turbo Boost 2.0, а також заздалегідь заготовленим профілям на материнських платах.

Надоперативна пам'ять представлена ​​в великому обсязі: L1, L2 та L3 мають 256 Кб, 1 Мб та 8 Мб, відповідно. Завдяки технології Intel Smart Cache, що забезпечує ефективне розподілення даних, продуктивність комп'ютера підвищується. Ще варто розповісти про RAM, максимальний обсяг якої сягає 128 Гб. Підтримувана частота становить 2666 МГц, що дещо засмутить оверклокерів. Пропускна здатність теж не тішить карколомними показниками, дорівнюючи 41,6 Гб/сек., що на 0,2 Гб вище середнього рівня.


Вбудований відеочіп став добрим бонусом при покупці цього процесора. Звичайно, він не може тягатися з ігровими дискретними відеокартами, але для роботи із простим софтом стане незамінним. Intel® UHD 630 підтримує виведення в 4K з 60 FPS (при підключенні через DisplayPort). Частота графічної системи може становити від 350 МГц до 1,15 ГГц – залежно від навантаження. Із запуском ігор не виникне жодних труднощів через сумісність з DirectX 12 і OpenGL 4.5.

Процесор, який заслужив на увагу цій статті, стане ідеальним вибором для домашнього ПК. Складання з цим чіпом не можна назвати ігровими чи потужними, але не виникне жодних сумнівів у їх сучасності.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.