Які препарати використовують для лікування захворювань печінки: загальний огляд*

Які препарати використовують для лікування захворювань печінки: загальний огляд*
Жоден орган не виконує стільки задач, як наша печінка. Вона відповідальна за травлення, обмін жирів та вуглеводів, виведення токсинів, накопичення вітамінів. Тканини печінки здатні до регенерації, але можливості органу не безмежні.

Більшість захворювань печінки протікають без вираженої симптоматики. Недуга дається взнаки, коли орган вже сильно уражений. Основні симптоми: біль під ребрами справа, нудота, вугрові висипи, а шкіра набуває характерного жовтуватого кольору. Такий стан означає, що для печінки препарати потрібні терміново.

У цьому матеріалі, поряд з консультантами аптеки “Бажаємо здоров’я”, розповідається про причини хвороб печінки, а також названо групи лікарських засобів, що допомагають покращити стан та відновити печінку.

Чому хворіє печінка


Поширена думка, що орган страждає лише через алкоголь. Так, спиртне руйнує його, але не є єдиною причиною печінкових проблем. Основні причини захворювань - надмірна вага, що виникла через неправильне харчування та малорухливий спосіб життя.

Алкогольні ураження печінки займають друге місце за кількістю встановлених діагнозів. Також небезпечними для здоров’я органу є вірусні гепатити та вплив сильних лікарських засобів, які людина вживає для подолання інших недуг.

Тож навіть якщо ви не вживаєте алкоголь, але маєте проблеми з вагою або пройшли тривале медикаментозне лікування, потрібно обов’язково обстежити стан печінки.

Що лікують гепатопротектори


Саме таку загальну назву мають всі лікарські засоби, що позитивно впливають на печінку та використовуються для лікування таких хвороб:

- токсичне ураження печінки;
- вірусний гепатит;
- цироз;
- жировий гепатоз.

Гепатопротектори допомагають регенерувати тканини печінки та відновити зруйновані клітини, нормалізують роботу органу після хіміотерапії, використовуються як підтримувальна терапія під час хронічних запальних процесів в органі.

Деякі лікарські препарати містять у складі есенціальні фосфоліпіди, необхідні для побудови клітин печінки. Хронічне запалення печінкових тканин руйнує стінки клітинних мембран, а фосфоліпіди, як цеглинки, вбудовуються у зруйновані ділянки та відновлюють цілісність тканин.
У разі порушення роботи печінки гепатопротектори приймають щодня протягом тривалого часу за схемою, яку прописує лікар, щоб запобігти передозуванню.

Користь фітопрепаратів



Для лікування печінки активно використовують фітопрепарати. Різні фіточаї, збори трав на основі розторопші, звіробою, шипшини застосовуються для комплексного лікування печінкових недуг:
хронічного гепатиту, хронічного холециститу, холангіту. Природні рослинні компоненти мають антиоксидантну дію, допомагають виведенню з організму шкідливих речовин, зменшують запальні процеси.

Пам’ятайте: деякі трави мають сильний жовчогінний ефект, тому перед заварюванням фіточаю варто проконсультуватися з лікарем, щоб ви не нашкодили собі самолікуванням.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.