В історичній частині Луцька утеплюють будинок. ВІДЕО

В історичній частині Луцька утеплюють будинок. ВІДЕО
У Луцьку мешканцям двоповерхового будинку на вулиці Кривий Вал відділ охорони культурної спадщини міської ради видав припис щодо зупинення незаконних будівельних робіт.

Про це Суспільному розповів начальник відділу охорони культурної спадщини міськради Олександр Котис.

Йдеться про утеплення стіни будинку, який розташований в історичній частині міста. Зі слів посадовця, роботи відбуваються без погодження та необхідних дозвільних документів.

"Наш орган видав припис про те, щоб роботи були зупинені і що мешканці повинні звернутися до відповідних органів за дозволами згідно з правилами історичного ареалу", – каже Олександр Котис.

За невиконання припису власникам будівлі загрожує до 1 700 гривень штрафу. Зі слів посадовця, власники таких будинків як на Кривому Валу, котрі потрапляють в історичний ареал, повинні погоджувати реконструкцію, зміну фасаду тощо.

"Це питання неврегульованості охорони культурної спадщини, тому що такий розмір штрафу ні до чого не спонукає, не мотивує, не лякає. З одного боку треба утеплятися, з іншого – зберігати історичні фасади", – зазначив посадовець.

Господарів частини будинку, де утеплюють зовнішні стіни, на момент підготовки журналістом Суспільного матеріалу вдома не було. Син власниці, який назвався Дмитром, погодився прокоментувати ситуацію поза камерою.

Зі слів чоловіка, рішення про утеплення прийняли, аби укріпити стіни та підготуватися до холодів. Каже: висота до стелі у квартирах становить 3,5 метри, тож на обігрів осель люди витрачають орієнтовно 150 кубів газу.

"Якщо ще зміниться ціна на газ, то це буде взагалі нереально. Подано звернення від мешканців будинку на надання дозволу на самостійне утеплення фасаду. Коли почались роботи і виникла дана ситуація, то 100 % мешканців вулиці були здивовані, що ми живемо в історичному ареалі і не маємо права нічого робити", – додав лучанин.

Виконувати ремонти фасадів будинків та утеплювати їх власники квартир мають право, розповів адвокат Віталій Шестернін, проте робити це мають у законний спосіб.

"Виконання цих робіт повинне здійснюватись за умови отримання виконавцем робіт дозволу на їх виконання і проектом, якщо це передбачено правилами благоустрою міста Луцька", – додав адвокат.

Чи буде повертатися будівля до початкового вигляду та яким чином – поки не відомо, – зазначив начальник відділу охорони культурної спадщини Луцькради Олександр Котис. Додає: цього року це перший такий припис про вимогу щодо зупинки робіт, виданий відділом охорони культурної спадщини.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А інших імпотентних дій від такого посадовця міськради і не доводиться чекати ! По перше, Котис не має профільної спеціальної освіти і, відповідно, не володіючи необхідними знаннями - не вміє і не може займатись охороною культурної спадщини. Бо до сьогодні вся його робота базувалася на переписуванні з архіву статейок, які дуже полюбляють підстаркуваті плаксиві дами про то, "як колись було". А неспроможність у збереженні об'єктів культурної спадщини вже набула системного характеру. Хіба то перший випадок ? А згадайте, яка доля житлового будинку на бувшій вул. Потапова, де міський голова не міг справитися з "водієм бульдозера". І будинок знесли! А подивіться, шо робиться в охоронних зонах пам'яток. Втрачається автентичність забудови, реставрацію підмінили розцяцькуванням "под старіну". Ото якраз і показник роботи міського голови по підбору кадрів, які вислужуються перед політиками замість того, щоби професійно відстоювати вимоги Закону ! Ну, як може астроном займатися охороною культурної спадщин ! То є то саме, що лікувати зуби на пункті забою худоби. Влада навіть не може зрозуміти, що то працює на її мінусовий тейтинг перед виборами ! Такі "професіонали" завтра розпочнуть штукатурити Луцький замок, щоби було "красіво" ! Давно назріла пора лучанам не чекаючи виборів зібрати відповідні підписи під петицією про відставку, поки ще є що реставрувати! І то чим швидше, тим краще ! Бо потім треба буде витрачати гроші з бюджету на реставрацію пам'яток вже після їхньої реставрації ! Про яку привабливість міста, про який туризм говоримо, панове !?
Відповісти
Потрібно якнайшвидше звільняти цього горе-чиновника з посади. Інакше матимемо його матеріали про луцьку старовину, а самої старовини не залишииться через його невміння, а може і небажаня працювати відповідно займаної посати. Котис - зразок непрофесіоналізму і байдужості до збереження того, що залишили нам попередні покоління лучан.
Відповісти
Та луцька влада до виборів прийде з мінусовими позитивними досягненнями ! Бо там переважна більшість таких кадрів; міський голова, як Лєнін має півтора року юридичної практики, заступниця - селфі-діва, земельщиця без профільної освіти, будівельний контроль без досвіду роботи, Котис ховає свій диплом астронома, комунальщик - меліоратор, архітєктора делегували дізайньори і графітчики і т. д. і т. п. То не міська рада, а квартет з басні Крилова ! Такі нароблять, як кіт на глині !Правда, на виборах лучанам буде тепер легше визначатися !
Відповісти
Останні новини
В історичній частині Луцька утеплюють будинок. ВІДЕО
04 вересень, 2022, 01:47