Билися вилами та штахетами: у селі на Волині віряни МП жорстоко захищали храм. ВІДЕО

Билися вилами та штахетами: у селі на Волині віряни МП жорстоко захищали храм. ВІДЕО
У селі Чорниж Луцького району віряни жорстоко побилися за церкву.

Про це йдеться у сюжеті 12 каналу.

Після того, як частина селян попрощалася з Московським патріархатом, прихильники російської церкви на чолі із настоятелем храму, буквально, захопили.

Тож новостворена громада ПЦУ місяцями молилася просто посеред вулиці. Та коли терпець увірвався і надійшли документи про те, що громада села офіційно перейшла до ПЦУ – люди вирішили, що пора молитися у домі Божому. Утім, не вийшло: представники Московського патріархату взялися захищати церкву вилами та штахетами.

Стіни Свято-Михайлівського храму в селі Чорниж цього дня чули та бачили дійсно багато. І не дивно – до такого розвитку подій люди готувалися заздалегідь, бо ж не дарма о 8-ій ранку принесли до церковних воріт вила.

Війна за церкву в Чорнижі почала назрівати ще у травні: коли більша частина парафіян вирішила порвати із Московським паріархатом та перейти до ПЦУ. І все б нічого, якби проти них не повстала інша частина села. Прихильники УПЦ МП буквально захопили церкву: протягом п'яти місяців вони не пускали односельчан навіть на територію храму. Тож люди не мали іншого виходу, як молитися за воротами церкви.

"Ви знаєте, що мене найбільш дивує. Коли читається Євангеліє українською мовою – не то шо не слухають, навіть перешкоджають іншим слухати. І це якось так дивно виглядає на четвертому десятку незалежної України. Оскільки вже сьогодні всі реєстраційні процеси завешено, ми сподіваємося, що настоятель, колишній настоятель громади МП, врахувавши оці всі зміни, дозволить православним українцям молитися в їхньому храмі", - говорить отець Андрій Закидальський.

"Ви представте, 40 градусів жара, а ми стоїмо, печемося, і вони нас не впускають. Ну шо це таке, де власть, де закон, якась права має бути. Були панахиди, скільки було панахид. Не я тільки одна, ше одна жіночка є, яка сина недавно похоронила. І нас не впустили в церкву, щоб ми навіть свічку поставили за те, шо наші діти загинули за те...за їх", - обурюється мати загиблого Героя Тетяна.

Пані Тетяна – одна із перших у селі втратила на війні сина. Ось уже майже вісім років, як їй болить усе російське. А надто ставлення односельчан, які обрали московську церкву.

А жінка, що стоїть поруч, досі не скинула чорну хустину. Минуло лиш кілька днів після сороковин по її синові. От тільки, плаче, аби відправити 40 днів їх довелося їхати у сусіднє село. Священник Ростислав, який лишився із прихильниками Московського патріархату, не пустив згорьовану матір навіть на поріг храму.

Вперше звершити спільну молитву українською, як належить, не на подвір'ї, а в храмі Божому парафіяни вирішили сьогодні. Та не тут то було. Прихильники Московського патріархату на чолі із отцем Ростиславом стали перед воротами храму стіною.

Спілкуватися із нашою знімальною групою пенсіонерки, які захопили храм і його територію, спершу грубо відмовили. Втім, після декількох спроб таки поговорити, вдається. Жінки дають зрозуміти: якщо люди, які стоять по той бік, створили собі іншу парафію, то робити в цьому храмі їм більше нічого.

"Колись люди молилися в печерах, в катакомбах, де тілько молилися. В них же хатів є море. Хай найдуть собі любу хатинку, оборуюють, може ми їм шось поможемо. Та й хай моляться", - кажуть вони.

І хоч бійка за церкву відбулася, зайти туди ніхто так і не зміг. Колишній настоятель храму Ростислав сказав, що рішення про перейменування парафії – незаконне, корупційне, і його він буде оскаржувати в суді.

У законності документів запевняли отця Ростислава і священники ПЦУ, і поліція, і голова Колківської громади. Утім і цих слів бракнуло. Отець Ростислав наполіг на тому, що допоки він із громадою УПЦ МП шукатиме правди в суді, храм треба опечатати. І хоч йти на такий компроміс представники ПЦУ не хотіли, все ж погодилися. Бо розуміли, правда й закон на їх стороні. До перемоги лишилося зовсім трохи, а відвойовувати "окупований" храм стусанами – не їх метод.





Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 14
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не читав і не включав відео. Бридко на бидло дивитись. Дурні полішуки, дно суспільства. Яма, каналізація. Ця так звана сатанинська МП мала бути давно заборонена державним законом. А незгодних всіх на передову на найтрудніші учаски фронту. Зброї не давати, нехай беруть з дому вила і штахети. Ось що вони тоді заспівають?!
Відповісти
Господи,помилуй...Колки??Ви серйозно?МП?Йдіть воюйте,бабоньки,чому поліція їх не вивела???
Відповісти
Волиняни,дорогі земляки,чи вам пороблено,чи ви не бачите,на кого працює московська церква?Невже не чули,що патріарх Гундяєв не вважає гріхом,коли на нашій українській землі вбивають наших дітей - українців?Ви навіть не продаєте душу сатані - ви віддаєте її йому задарма і добровільно.









Відповісти
Після лютого, цього року, була надія, що наш народ прозріє. Та ба не судилось.Велика кількість і далі молиться за здоров'я основного попа МП. А він і його менші попи освячують зброю якою вбивають Українців. Що в тих головах? Одно слово-запроданці. Скільки потрібно смертей, щоб у тих бошках настало прозріння. Боже дай нам сили, терпіння і миру. Слава Україні.
Відповісти
Сумно дивитись, як попи своє тепле місце зберігають, а народ як вівці ведеться.
Цікаво, чому саме на Поліссі такий сильний вплив московських попів, з чим це пов'язано? Можливо із нижчим рівнем життя ніж у південних районах області, чи з іншими факторами?
Відповісти
Геть запроданців з Української землі!
Відповісти
Суки брехущі, московські.
Відповісти
Так закортіло помолитися ПЦУшникам. Такі молитовники найшлись.Так будуйте свій храм .А тут то шо слабо побудувати? забрати ж легше бійкою і піткупною поліцією. Позор вам ПЦУшники за таке що ви робите
Відповісти
Ця зелена зграя мала би вже давно б забронити московітську так звану церкву як екстремістську організацію. Так само як партію ОПЗЖ. То ж є сатанинська церква, заснована сатанистом сталіним. І ні чого спільного з Богом в тій церкві не має!Заборонити і все! Але ж зелені - влни ж малороси, й самі туди ходять. Позор нації !!!
Відповісти
Посадити в автобус примусово і вивести москальське падло на передову вполе викинути
Відповісти
Божої помочі отцю Ростиславу і всім православним.ПЦУ-побудуйте собі і там моліться.
Відповісти
Де спецназ з електрошокерами в гумових кийках?
Де вівчарки?
Де сльозогінний газ?
Де відео добровільного каяття московської агентури?
Відповісти
Я,можливо,не все розумію. Будівля церкви належить громаді. Тобто,принаймні,по черзі молитися мають право.
Відповісти
За підтримання ворожої армії на такого попа повинна бути заведенна карна справа. А у нас нічого.як прихильники московітського попа можуть дивитися в очілюдям, у яких сини загинули на фронті. Видно вони таке саме бидло як і рашисти.
Відповісти
Останні новини
Билися вилами та штахетами: у селі на Волині віряни МП жорстоко захищали храм. ВІДЕО
08 листопад, 2022, 17:35