«Говорити російською тепер соромно»: нові опитування про ставлення українців до мови

«Говорити російською тепер соромно»: нові опитування про ставлення українців до мови
З початком повномасштабної війни чимало українців, які раніше спілкувалися переважно або виключно російською мовою, перейшли на українську, аби мати з окупантами якомога менше спільного.

Про це пише 24 канал.

Тобто все менше людей, принаймні у публічному просторі, обирають розмовляти саме нею. Про це розповів директор соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович.

За його словами, зараз говорити російською мовою стає соромно. Багато людей цього не бачать і не розуміють, але це все ж відчувається у розмові, наприклад, з незнайомцями на вулиці, в магазині чи ще десь. І цей процес, ймовірно, вже незворотній.

"Ці люди починають притишувати свою російську, це вже перша ознака, що тобі соромно за свою мову", – вважає Антипович.

Він пояснив, що серед відповідей на питання "Якою мовою ви думаєте чи спілкуєтесь?" досі є багато російської, а відсоток використання української мови в побуті лише незначно збільшився.

Однак суттєво збільшилася самоідентифікація українців за мовною ознакою – 76 – 80 відсотків українців вважають українську мову рідною при тому, що лише половина розмовляє нею вдома. Для порівняння – ще декілька років тому до 40 відсотків громадян рідною називали саме російську.

Так само суттєві зміни помітні і в питанні державної мови. Так, зараз 86 – 90 відсотків населення вважають, що українська має бути єдиною державною мовою. Лише якісь 3 відсотки кажуть, що російську потрібно зробити другою державною, хоча не так давно за це виступали близько 25 відсотків.

Соціолог наголосив – уже 40 відсотків українців, які спілкувалися вдома російською або ж двома мовами, зараз користуються українською мовою або на постійній основі, або подекуди, але частіше. А це – величезні цифри та тектонічні зміни в нашому суспільстві.




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Говорити російською тепер соромно»: нові опитування про ставлення українців до мови
05 грудень, 2022, 06:11