Що буде з коледжем в історичній частині Луцька

Що буде з коледжем в історичній частині Луцька
На найближчій сесії Луцької міської ради не розглядатимуть звернення щодо перенесення Волинського фахового коледжу Національного університету харчових технологій з історичної будівлі на Кафедральній, 6, що в Луцьку, – поінформував міський голова Ігор Поліщук.

Суспільне поспілкувалося з усіма причетними до ситуації сторонами.

Позиція міськради

Днями на сайті міськради оприлюднили проєкт-звернення, який готувалися винести на розгляд міських депутатів. Як розповів директор міського департаменту економічної політики Борис Смаль, причина у тому, що через коледж влада не має доступу до орендованих підземель, де планують відкрити туристичний об'єкт.

На реконструкцію підземель витратили мільйон 100 тисяч євро. Це грантові та міські кошти: "У міської ради, керівництва комунального підприємства немає права входу туди, як тільки через приміщення навчального закладу, ворота центральні в двір, які ми облаштовували, – закриті і доступу немає".

Окрім перенесення коледжу у "зверненні до Прем’єр-міністра України та міністра освіти і науки України про перешкоджання розвитку туризму та руйнування міжнародного іміджу міста Луцька та України" йшлося про заборону проводити екскурсії у підземелля, яке ще офіційно не відкрили, та звільнення директора навчального закладу.

Що кажуть у коледжі

Працівники коледжу підготували петицію до Луцької міськради, щоб зняти з розгляду питання про перенесення освітнього закладу. Як розповіла голова профспілкової організації Світлана Кізим, необхідну кількість підписів (300 – ред.) уже зібрали. Також підготували звернення міському голові.

"Ми пропонуємо до основного договору оренди укласти договір про співпрацю, про допуск, обумовити усі ці питання", – говорить Світлана Кізим.

Зі слів директора навчального закладу Ігоря Корчука, зараз в коледжі навчається дві тисячі студентів. Історичні підземелля частково використовують як укриття.

Додає: мають на це відповідні дозволи. Перенесення освітнього закладу називає економічно недоцільним.

Думка обласного управління освіти та заповідника

Як розповів заступник начальника управління освіти і науки області Олександр Ткачук, коледж харчових технологій – третій в області за величиною. Зараз він перебуває у державній власності.

"Якщо міська мерія має мільярд гривень, щоб збудувати альтернативне приміщення – можна про щось говорити, але просто перенести невідомо куди дві тисячі студентів це нереально", – каже Ткачук.

За коментарем також звернулося у Державний історико-культурний заповідник, на території якого із 1966-го року працює коледж. "У Законі України "Про культурні спадщини" сказано, що відповідальність є на користувачу. На даний момент там коледж працює, вони за ним доглядають, утримують", – сказав директор заповідника.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Просто один лисий українофоб хоче прихватизувати старе місто
Відповісти
Останні новини
Що буде з коледжем в історичній частині Луцька
31 березень, 2023, 12:10