Наскільки корисні консервовані та мариновані овочі

Наскільки корисні консервовані та мариновані овочі
Китайські вчені провели велике дослідження за участю майже півмільйона людей і з'ясували, що консервовані овочі підвищують ризик розвитку геморагічного інсульту та раку кишечника.

Про це пише 24 канал.

Овочі корисні для нашого здоров'я: наприклад, часте вживання свіжих овочів знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Однак багато людей, не маючи можливості ставити на стіл салати зі свіжих овочів, замінюють їх консервованими, попередньо вміщеними в розсіл для кращого збереження.

Але вживання консервованих овочів виявилося далеко не таким нешкідливим: раніше вчені виявили зв'язок між вживанням великої кількості маринованих огірків або помідорів і раку. Так, кожні додаткові 40 грамів консервованих овочів щодня на 15 % підвищували ризик розвитку раку шлунка.

Щоб уточнити, яким чином вживання великої кількості консервованих овочів впливає на здоров'я людини, дослідники з Медичної школи Чжецзянського університету протягом 10 років проводили дослідження за участю 440 415 людей віком від 30 до 79 років. Кількість спожитих консервованих овочів вчені оцінювали за допомогою опитувальників, а також весь цей час вели спостереження за життям та здоров'ям цих людей.

За час спостереження зареєстрували 28625 смертей: 10392 людини померли від раку, 10924 – від серцево-судинних захворювань, 7309 – від інших причин. При цьому вживання консервованих овочів лише трохи підвищило ризик померти від проблем із серцем, але вплинуло на ризик геморагічного інсульту або раку травного тракту, особливо раку стравоходу. Також у людей, які вживали велику кількість консервованих овочів, частіше були підвищені кров'яний тиск і індекс маси тіла.

Таким чином, хоча дослідження не встановило конкретний зв'язок між погіршенням здоров'я та вживанням консервованих овочів, автори дослідження дійшли до висновку: часте вживання маринованих або солоних огірків і помідорів може серйозно підвищити ризик смерті від інсульту або раку стравоходу.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тільки квашені,все інше яд.
Відповісти