Готуються до Провідної неділі: у Луцькому районі впорядковують кладовище

Готуються до Провідної неділі: у Луцькому районі впорядковують кладовище
Перед Великоднем і Провідною неділею волиняни доводять до ладу могили рідних на кладовищах: прибирають, саджають квіти, вивозять сміття та облагороджують місця захоронення.

На міському цвинтарі в селі Гаразджа Луцького району до обіду 14 квітня могили впорядковували до 20 людей, – передає кореспондент Суспільного.

На могилу до сина, учасника АТО Віктора Лахая прийшла його мама Надія. Як розповіла Суспільному жінка, її син загинув у день свого народження, на могилу приїжджає часто.

"Це така дата для мене, а на серці тяжко. Посиджу, поговорю і ніби легше. Прибирають, миють, підмітають згадуємо і плачемо. Царство їм Небесне!" – каже волинянка.

Прийшла на кладовище цього дня і лучанка Оксана Собчук. Говорить: хоч і надворі прохолодно, прибирає біля могили своєї мами до Провідної неділі, бо навести лад треба не лише в оселі.

"Знаю точно, що у чистий четвер має бути все у хаті чисто. В п’ятницю паски не печуть і я вирішила сьогоднішній день присвятити кладовищу. Мама завжди пильнувала за всіма традиціями. Я знаю, що їй буде приємно, якщо у неї на могилі буде чисто і прибрано", – сказала лучанка.

Пенсіонерка Тетяна Харчук прибирала могилу своєї мами, досипала землю та висаджувала квіти – мишачі гіацинти.

"Сьогодні треба було дещо у руках привезти, то внук машиною завіз. Тому ми розраховували на такий день, бо й так вийшло. Не хочу я ті пластмасові квіти, в мене порозпускались багато нарцисів біля хати, то ще їх привезу", – каже жінка.

Прибирала на могилі чоловіка, якого не стало 22 роки тому, лучанка Галина Копитюк.

"Знаємо, що Пасха, але настрою, як колись було, немає, бо йде війна. Були бур’яни, то я їх поприбирала. Здираю і зараз буду фарбувати лавочку. Ще поки в силі, то їжджу", – сказала жінка.

Всього на території Луцької міської тергромади діє 42 кладовища загальною площею до 88 гектарів, – розповів керівник комунального підприємства Луцького спецкомбінату Василь Цетнар.

Усе сміття, яке збирається із кладовищ, вивозять на полігон у селі Брище.

"Дуже багато сміття в Гаразджі в основному. Після Великодня і Провідної неділі буде дуже багато людей. Ворота будуть закриті, тому що заїзд згідно з рішенням виконкому відкритий до Великодня", – додав директор Луцького спецкомбінату.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Готуються до Провідної неділі: у Луцькому районі впорядковують кладовище
15 квітень, 2023, 11:45