Художниця з Луцька розповіла про особливості волинської писанки

Художниця з Луцька розповіла про особливості волинської писанки
Художниця Віра Конська, яка досліджує особливості волинського писанкарства, створила колекцію писанок, яку відтворила по світлинах, зроблених під час експедиції волинськими землями у 1939 році.

Про це мисткиня розповіла Суспільному.

Характеризуючи особливості волинських писанок Віра Конська каже – Поліссю притаманні стримані та шляхетні мотиви: "Волинська писанка не є яскравою і багатоколірною. Уся виконується в одному кольорі, можливо два, три – дуже рідко. Але вона наповнена такими архаїчними мотивами і символами, коли була недоступна ця територія, болота, недоступність інформації".

Традиційна волинська писанка поділена на кілька парних полів. Пофарбована у зелений або вишневий.

"Писалися сосонки, це те, що притаманно саме поліссю, драбинки – перехід від земного до небесного життя, крапочки – засіяне поле. Писали чоловічій символ – баранці. Зорі – солярні знаки. На Волині характерний мотив з дубовими листочками. Дівчата дарували хлопцям таки писанки на Великдень", – говорить художниця.

Учні Віри Конської напередодні Великодня створюють писанки. Для цього використовують традиційну техніку – розпис воском. Зі слів художниці, молодь на писанці поєднує стародавні символи у авторську композицію та писанки фарбують в національні кольори.

"Переважно зображаю плавні лінії, намагаюсь уникати гостроти, для мене це ніжність, плин життя можливо. Сама форма округла писанки диктує мотив і в якому напрямку потрібно задавати цю лінію", – говорить учениця Луцької художньої школи Дарина Власюк.

Також художниця розповіла, що розмальовані власноруч писанками українці традиційно прикрашали оселю та дарували на знак поваги, любові, з побажанням добра.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.