Квартира-смітник у Луцьку навіть після смерті її господині завдає клопотів сусідам

Квартира-смітник у Луцьку навіть після смерті її господині завдає клопотів сусідам
У багатоквартирному будинку на вулиці Володимирська, 100, що у Луцьку, трохи більш як за півроку квартира перетворилася на сміттєзвалище. Пенсіонерка Раїса Федорчук, яка проживала у цій квартирі, стягувала до оселі речі та їжу зі смітників.

В кінці 2021 року жінка померла у психіатричній лікарні, проте квартира так і лишилася повна непотребу і ще досі завдає клопоту сусідам.

Галина В. живе над квартирою-смітником і каже, що особливо нестерпно смердить із сусідської оселі влітку.

«Раїса Костянтинівна була нормальною жінкою. Десь в кінці 2020-го чи на початку 2021-го з нею щось сталося і вона почала ночами бродити і зносити сміття додому. Серед сусідів ще такий жарт ходив, мовляв, «Раїса пішла на полювання»… Вночі вона ходила і під ранок поверталася з пакетами мотлоху.
Наш балкон розташований над її балконом – він не засклений, то згори було добре видно, що там робиться. Якесь дитяче ліжечко з’явилося на балконі – як вона його, така тендітна, маленька бабуся, туди затягнула, не знаю.
Потім вона серед того мотлоху загубила ключі і двері в її квартиру вже не закривалися.
З весни те сміття почало смердіти, а влітку то взагалі до будинку неможливо було підійти. Сморід стояв і у під’їзді. До всього, у тій квартирі розвелися таргани, які поширюються і по інших помешканнях»,
- розповіла лучанка Галина.

Квартира-смітник розташована на 2 поверсі
Квартира-смітник розташована на 2 поверсі

Інформаційне агентство ВолиньPost навесні 2021 року писало про Раїсу Федорчук, яка знепритомніла у власній квартирі через голод.



«А в кінці серпня 2021-го сусіди побачили, як вона зі смітника їсть недоїдки від кавуна і викликали їй «швидку». Раїсу Костянтинівну госпіталізували до психлікарні і додому вона вже не повернулася – там і померла», - пригадує Галина.

З її слів, у померлої сусідки є син, який і на момент смерті матері, і зараз перебуває в росії.

«Ми думали, що він за півроку з’явиться переоформляти ту квартиру, але почалася війна і він так і не приїхав», - зауважила Галина В.

Луцький адвокат, партнер Адвокатського об'єднання Legal Life Володимир Веремчук каже, якщо на квартиру ніхто не претендуватиме, то її заберуть у комунальну власність міста.

«Після смерті є півроку для подачі заяв про вступ в спадщину. Якщо люди проживали разом, то автоматично вступають у спадщину. У випадку цієї жінки, яка з сином не проживала, бо він в росії, і минуло півроку, але спадщина не була ніким прийнята, є нюанс: син міг не знати, що матір померла, тож коли він повернеться, може звернутися до суду про поновлення строку для прийняття спадщини. Суд цілком реально може поновити такий строк і син успадкує квартиру», - прокоментував адвокат.

З його слів, якщо ж цього не станеться, то у такому випадку спадщина вважається відумерлою. Орган місцевого самоврядування, тобто Луцька міська рада, повинна, дотримуючись законної процедури, зареєструвати майно за собою, квартира стане комунальною власністю міста і міська рада зможе розпоряджатися нею на свій розсуд.

А тим часом мешканці п’ятиповерхівки на Володимирській, 100 не знають, як їм бути далі із таким сусідством.

«Нам дуже хочеться, аби в тій квартирі вже хтось поселився. Ми з сусідами навіть готові допомогти прибрати той безлад, аби лише з квартири не смерділо», - каже Галина В.

У секторі комунікації поліції Волині повідомили, що зайти до квартири сусіди самі – навіть, щоб прибрати, не можуть. Мешканцям радять звертатися із колективною заявою до дільничного інспектора Руслана Троцюка і в ЖКП №2, оскільки в будинку немає ОСББ.

Чи можуть працівники ЖКП відкрити квартиру, аби прибрати в ній, Інформаційне агентство ВолиньPost з’ясувало у директора ЖКП №2 Миколи Романюка.

«Без дільничного ми нічого самі зробити не можемо. Бувають випадки, що квартиру затоплює, а зайти у приватну власність ми не можемо. Лише після того, як сусіди звернуться до дільничного, а він - до нас, ми спільно з поліцейським та мешканцями підемо в ту квартиру, складемо акт, подивимось, що там робиться і лише після того у ній можна буде прибрати», - наголосив Микола Романюк.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Квартира-смітник у Луцьку навіть після смерті її господині завдає клопотів сусідам
14 грудень, 2023, 15:00