США обговорюють з європейськими партнерами використання російських активів для України

США обговорюють з європейськими партнерами використання російських активів для України
Сполучені Штати Америки разом з європейськими партнерами задумаються над тим, щоб використати заморожені російські активи для допомоги Україні у військових діях.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на NYT.

Як пише видання, адміністрація президента США наразі сигналізує про підтримку арешту понад 300 мільярдів доларів російських активів, які сховані у західних країнах. Зокрема США розпочали перемовини з союзниками про використання цих коштів для допомоги Україні у війні в той момент, коли фінансова підтримка зменшиться.

Варто зауважити, що голова Мінфіну США Джанет Єллен стверджувала, що конфіскація цих коштів без рішення Конгресу "не є чимось, що є юридично дозволеним у Сполучених Штатах".

Водночас частина американських високопосадовців вважають, що після рішення конфіскувати і передати Україні активи РФ країни-союзники не захочуть зберігати свої кошти у Федеральній резервній системі Нью-Йорка або в доларах.

Куди підуть кошти?
Пропри це США разом з іншими країнами G7 почали переглядати питання того, як можна використати наявні повноваження, або ж їй слід звернутися до Конгресу з проханням прийняти рішення про використання коштів.

За даними NYT, Байден ще не підписав стратегію того, як саме буде використано російські активи - їх буде передано безпосередньо Україні, чи вони будуть використані на її користь іншим чином.

Партнери розглядають варіанти того, які можуть бути перешкоди у використанні коштів. Зокрема мова йде про те, чи можна використовувати гроші лише на реконструкцію та бюджетні цілі для підтримки економіки України, чи їх можна буде витратити безпосередньо на військові зусилля.

Один з представників адміністрації Байдена зауважив, що навіть якщо Конгрес зрештою досягне угоди про оплату додаткової кількості зброї для України та допомоги її уряду, зниження підтримки військових зусиль серед республіканців і дедалі нестабільніша військова позиція України дають зрозуміти, що альтернативне джерело фінансування було б вкрай необхідно.

Переговори про використання активів
Якщо США та інші країни домовляться про передачу російських активів Україні - таке рішення буде безпрецедентним. Адже така дія може мати непередбачувані правові та економічні наслідки - зокрема призведе до судових позовів і помсти з боку Росії.

Однак в США публічно майже не говорять про хід перемовин щодо конфіскації російських активів.

Мала частина російських активів знаходиться в США. Але основна частина російських депозитів знаходиться в Європі, в тому числі в Швейцарії та Бельгії, які не входять до G7. Саме тому ведуться дипломатичні переговори про те, як отримати доступ до цих фондів, деякі з яких у євро та інших валютах.

Представник G7 заявив, що коаліція розглядала різноманітні варіанти використання активів з метою висунення єдиної пропозиції приблизно до другої річниці війни Росії проти України. Тоді посадовці планують зібратись в Німеччині на Мюнхенській конференції з безпеки.

Перші дебати були зосереджені на тому, що було б допустимо згідно з міжнародним правом і внутрішнім законодавством кожної країни, оскільки вони розглядали ймовірну юридичну відповідь Росії та заходи у відповідь

Використання заморожених активів РФ
Європейські та американські чиновники вивчають засоби вилучення доходів від російських активів, заблокованих після початку широкомасштабного вторгнення Росії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
США обговорюють з європейськими партнерами використання російських активів для України
22 грудень, 2023, 01:15