Як краще шукати роботу в Філадельфії, і які документи потрібні для офіційного працевлаштування*

Як краще шукати роботу в Філадельфії, і які документи потрібні для офіційного працевлаштування*
Філадельфія, як й інші великі міста США, дуже приваблює мігрантів, в тому числі українців. Одна з причин, чому місто є таким популярним – це велика кількість різноманітних вакансій та можливість знайти житло за «приємною» ціною. А як відомо, робота і житло для людей, які тільки-но переїхали, є першочерговими питаннями, якими потрібно зайнятися.

Робота для українців в Філадельфії частіше є у тих сферах, які потребують фізичної праці. Але володіючи англійською хоча б на базовому розмовному рівні, ви можете знайти роботу в офісі, працювати рецепціоністом в готелі або касиром в магазині. Якщо ж ви здобули вищу освіту, а ваші мовні навички майже на рівні носія, то можете спробувати влаштуватися за професією. Це не є чимось нереальним, але потребує більше часу та зусиль.

Які документи потрібні, щоб працювати в США


Якщо ви вирішили працювати нелегально, то від вас не будуть вимагати ніяких документів. Але пам’ятайте, якщо про вашу діяльність дізнаються правоохоронні органи, то вас змусять виїхати з країни без права повернення протягом певного проміжку часу. Також роботодавець може вам не заплатити чи змусити працювати більше часу за ті ж самі гроші. Тому від цього варіанту краще відмовитись.

Вирішили працювати офіційно? Що ж, це чудовий і правильний вибір. І не треба боятися, що вам важко буде влаштуватися легально. Робота в Філадельфії, наприклад, знайдеться як для людей, які вільно володіють англійською, так і для тих, хто її майже не знає. Потрібно лише визначитись з напрямком, у якому бажаєте будувати кар’єру. Але щоб почати свою професійну діяльність, ви повинні зібрати певні документи та підписати трудовий договір з роботодавцем. Отже, вам потрібні:

  1. Резюме. Воно знадобиться не завжди. В основному, це ті випадки, коли ви хочете влаштуватися на фахову роботу або самі пропонуєте свою кандидатуру різним компаніям. Резюме повинно бути складене професійно, а тому якщо ви не знаєте, як це зробити, радимо звернутися за допомогою до спеціаліста. Основні моменти, які потрібно вказати – це освіта і прослухані курси, попередні місця роботи, особливі навички та ваші сильні сторони.

  2. Робоча віза. В залежності від обраного напрямку роботи, віза може бути декількох видів. Наприклад, для сезонних працівників або для тимчасових працівників. Якщо ви маєте запрошення від роботодавця, то відкрити робочу візу можливо навіть ще знаходячись в Україні.

  3. Дозвіл на роботу. Отримати його можна, якщо ви вже маєте робочу візу або Грін карту. Вам потрібно звернутися до Служби громадянства та імміграції США та заповнити форму № I-765. Стандартний термін його дії – це 1 рік. По закінченні вам потрібно отримати новий дозвіл.

  4. Номер соціального страхування. Це аналог українського ІПН, а отримати його ви можете після того, як у вас буде дозвіл на роботу. Він потрібен для пенсійного і податкового обліку.

  5. Нотаріально завірений переклад диплому. Він необхідний, якщо ви бажаєте працювати за професією або на посаді, яка споріднена з нею.

  6. Документ, що посвідчує особу. Це може бути закордонний паспорт, посвідчення водія, чи інший офіційний документ, за яким вас можна ідентифікувати.

  7. Кілька фото на документи. Вони потрібні на етапі укладення трудового договору.


Щоб влаштуватися на роботу, необхідна саме робоча віза. Якщо ви маєте гостьову або студентську, то працювати вам не дозволять. Лише певний тип студентської візи дає право працювати на території кампусу на умовах часткової зайнятості. Офіційна робота для українців в Філадельфії та інших містах Америки дозволяє швидше отримати ВНЖ, Green Card і в підсумку – громадянство.

Як знайти роботу в Філадельфії


Ви можете шукати роботу як самостійно, так і за допомогою спеціальних агентств. Перший варіант може зайняти більше часу, але ви зекономите гроші. Другий варіант платний, але, вам швидко підберуть одну або декілька вакансій, які підійдуть за заданими вами параметрами. Також вам допоможуть скласти резюме та дадуть поради, як поводити себе на співбесіді, щоб вашу кандидатуру затвердили на обрану посаду. Якщо ви все ж вирішили зайнятися пошуками самостійно, то є декілька дієвих способів:

  • Дошки оголошень. Це спеціальні інтернет-сайти, де зібрані пропозиції від роботодавців зі всієї країни. Ви можете сортувати оголошення за напрямками та містами або навіть обрати віддалений варіант роботи з дому. Є навіть такі дошки оголошень, які створені для мігрантів. Для українців – це Ukrainian USA and Canada. Тут є багато пропозицій не тільки від американців, а й від вихідців з України, які давно живуть в США та мають власний бізнес. Дуже зручно, що більшість оголошень україномовні, а тому роботу може знайти навіть людина без знання англійської.

  • Допомога близьких людей та друзів/знайомих. Цей метод, мабуть, є найбільш безпечним, бо вас будуть направляти до перевірених роботодавців. Тому вірогідність натрапити на шахрая вкрай низька.

  • Поради представників діаспори. Якщо ви зовсім не маєте знайомих у Сполучених Штатах, то шукайте групи в інтернеті, в яких спілкуються американські українці. Діаспора велика, і майже в кожному місті є немало вихідців з України. Вони вже знають, як все влаштовано в Америці і дадуть поради, де можна знайти хорошу роботу.

  • Розміщення власних оголошень. Крім того, що ви будете проглядати оголошення від роботодавців, розмістіть своє. Можливо, когось зацікавите саме ви.

  • Розсилка резюме. Як і у попередньому пункті, ви можете самостійно запропонувати свою кандидатуру. Обирайте компанії, де б хотіли працювати, надсилайте резюме та чекайте запрошення на співбесіду. Робота для українців в США часто знаходиться саме таким способом.

  • Газети. Цей метод схожий на дошки оголошень, але він дієвий у межах певного міста або району.

  • Проходження стажування. Хороший варіант для студентів та випускників іноземних вищих навчальних закладів. Так можна не лише спробувати себе в тій чи іншій сфері, а й влаштуватися на постійну роботу туди, де проходили стажування.

  • Не зупиняйтесь на якомусь одному методі – обирайте декілька та комбінуйте їх. Якщо ж ви приїхали в Америку з грошима та мали власну справу в Україні або іншій країні, то можете відкрити бізнес та працювати на себе. Це не важко – вам треба зареєструвати фірму та сплатити мито. Надалі головне – правильно вести податковий облік.

    Отже, працевлаштуватися в США не є проблемою. Робота в Філадельфії для українців без знання мови також знайдеться. І не лише в Філадельфії, а й в багатьох інших містах країни. Переходьте на сайт Ukrainian USA and Canada, знаходьте оголошення, в яких вказані підходящі для вас умови, та зв’язуйтесь з роботодавцями. Ви гарантовано знайдете щось цікаве для себе і зможете почати заробляти в найкоротші терміни.

    Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
    Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
    Коментарі 0
    • Статус коментування: премодерація для всіх
    Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
    Останні новини
    Як краще шукати роботу в Філадельфії, і які документи потрібні для офіційного працевлаштування*
    19 грудень, 2023, 15:51