У Музей волинської ікони передали унікальний медальйон

У Музей волинської ікони передали унікальний медальйон
Колекція предметів металопластики Музеї волинської ікони, що в Луцьку, поповнилася новою знахідкою — натільною іконою з образом Святої великомучениці Варвари.

Цей медальйон датується кінцем 19 — початком 20 століття, коли виробництво образків, присвячених Святій, набуло масового характеру, повідомили на Facebook-сторінці закладу.

Експонат для музею передала настоятелька жіночого монастиря Святого Василія Великого Волинської єпархії ПЦУ в Луцьку, ігуменя Анастасія від однієї з прихожанок.

На медальйоні свята зображена з традиційними атрибутами — це меч (символ мучеництва) і потир (символом євхаристії). Музейники зазначили, що на медальйоні Свята Варвара вбрана в шляхетські одежі: орнаментований пояс підкреслює тонкий стан, а на голові є вінець.

"Свята Варвара є захисницею всіх жінок і покровителькою людей, діяльність яких пов’язана з вогнем. На звороті медальйона зображений хрест із кінцями у вигляді трилисника, який символізує Пресвяту Трійцю", — розповіли в музеї.

Культ великомучениці поширився в Україні після того, як ще у 12 столітті до Києва привезли часточки мощей, які помістили у Свято-Михайлівському монастирі. Зараз ці мощі зберігаються у Свято-Володимирському соборі Києва.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.