Ціни на картоплю на луцьких ринках б'ють рекорди

Ціни на картоплю на луцьких ринках б'ють рекорди
Із початку нового року ціни на картоплю зросли майже вдвічі. Нині на луцьких ринках картоплю продають за 20-25 гривень за кілограм. Продавці аргументують такий ріст цін поганим врожаєм і різким збільшенням попиту, - пишуть Волинські новини.

«Не вродила. Літом дуже низький був урожай. Якщо з рядка мало бути 10-12 мішків, то вийшло три-чотири. Ціна росте… Хто не їв – той не купляє, хто має кошти – той купляє», – прокоментував один із продавців на луцькому ринку.

Багато людей шоковані таким стрибком ціни, тому вирішили поки що себе обмежити в споживанні картоплі.

«Утримуємося. Пенсія мала. Немає за що купляти», – сказала одна з відвідувачок ринку.

«Звичайно купуємо. Їсти ж треба щось. А що ціна? Це ж нормально є! Виробники ж мало виробляють. Я й сам мало посадив», – зазначив інший покупець.

Волинський фермер Олег Галасун пояснив, що на здорожчання картоплі вплинули кілька факторів.

«Насамперед те, що протягом попередніх трьох років не було ціни на картоплю, особливо у 2022 році. Картоплі було вирощено багато, а споживати її не було кому. Всі казали, що треба садити, і всі посадили – не тільки дрібні виробники, а й великі. Якщо у вересні 2022 року ціна була близько п’яти гривень за кілограм, то згодом, з жовтня до квітня, оптова вартість картоплі була на рівні 2,5 гривні за кілограм. Це явні збитки. Тож цього року дрібні виробники, які виробляють приблизно половину картоплі, посадили її менше. Плюс несприятливі погодні умови. Плюс недостатня кількість добрив. Це все разом вплинуло на врожайність. Відповідно, картоплі було вирощено значно менше ніж попередніх років», – розповів Олег Галасун.


За словами фермерів, прогноз на найближчі місяці щодо вартості картоплі втішний лише для заготівельників.

«Я прогнозую, що картопля не буде знижуватися в ціні, попри те, що ми з 1 січня імпортуємо її з Польщі. Однак у Польщі її немає дешевої, тому картопля дешевшати найближчим часом точно не буде», – сказав фермер.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Немає ніяких "рекордів"! Праця селянина має бути належно оцінена. Два ковтки каламутної рідини під назвою "кава" коштують 40-50 і більше гривень, а міщани (які гадають, що картопля росте на вербі і її збивають палицею), хочуть купити найдешевше. Фіг вам!Картопля - складна, важка і дорога для обробітку технічна культура. Її реальна ціна - щонайменше 30-35 грн за кілограм.
Відповісти
Як питають продавців чого подорожчало на базарі, то кажуть , що долар подорожчав.
А тут долар стоїть, а вже цінять удвічі дорожче, ніж два тижні тому.
Два тижні тому праця селянина дешевше коштувала?
Відповісти
Ти хто купляє каву по 40 -50. Куплять її в АТБ за 30 и 50, а простим пенсіонерам смерть. Ваш покупець прости люди в яких також не має грошей . Думаю на весни ви її викинете в рiв.Чому ця картопля продавалася в осени за 5- 6 грн якщо став дефіцит зараз. БАРИГИ.
Відповісти
Як бачите, "читач" і "Микола" не примусили нас чекати. Це з тієї когорти, що вважають, ніби картопля росте на вербі.
Відповісти
Навесні підбереш ту картоплю, яку викинуть в рів, і будеш їсти. Так дешевше.
Відповісти
Я думаю що картоплю зараз по такій ціні продають перекупи, можливо якийсь селянин під шумок заробить! Адже восени ціна картоплі була максимум десять грн, а по селах купували по сім вісім, тоді селяни і попродавали
Відповісти
Ціна залежить не від того,хто що вклав в вирощування,а від попиту на продукцію.наприклад зараз свинина.
Відповісти
Ви запитайте в селян по скільки в них картоплю перекупники закупляють, а після цього кажіть про "недооцінену працю".
Відповісти
тому що продають перекупи, а не виробники.
Відповісти
Ідіоти у Чернігові такої картоплі,що нема де тримати,а ви кажете,що нема. Придурки. Картопля як у Європі коштує. Брєд....
Відповісти
А осінню купляли перекупи в селах по 2.5 грн. А після нового року чомусь врожай різко став меншим. Видно зимою погано вродила. Теплих днів мало було.
Як завжди хтось вирішив нажитися на людях
Відповісти
Перестаньте урешті верзти, ніби ніби у ПОЛЬШІ картопля за подібними цінами що тут, за анонсами їх торгівельних мереж, там хороші 'зімняки' у роздріб, аж до двох злотувок, за тамтешніми виплатами копійки, тільки імпорт звідтіль сюди завідомо мізерний, просто тутешньому полішео звичному барижити чорницею, давно надежить місця на вербі із шнурами виділяти
Відповісти