Школярі у Луцьку переробляють електронні сигарети на павербанки. ВІДЕО

Школярі у Луцьку переробляють електронні сигарети на павербанки. ВІДЕО
У Луцьку семикласник Даніель Сомов разом з однокласником Андрієм Фолішевичем почали переробляти використані електронні сигарети на зарядні пристрої, які хочуть передати військовим.

Автор ідеї – 13-річний Даніель розповів Суспільному: разом з батьками та керівником гуртка радіоелектроніки вже зібрали понад 150 використаних гаджетів.

Ідею переробляти пристрої для куріння у павербанки підгледіли в інтернеті і почали експериментувати. Зараз хлопці тестують саморобні прилади і займаються очисткою акумуляторів, а коли створять декілька десятків, хочуть передати волонтерам, щоб завезли на фронт.

"Я взнав, що на фронтах немає світла, немає чим підзарядити телефон, то треба допомагати хоч чимось", — каже 12-річний Андрій.

Школярі планують оголосити збір на корпуси старих повербанків, бо поки що доводиться їх купувати. Тому справу підтримують батьки Тетяна і Микола Сомові.

"Старший син попробував раз зробити павербанка, вийшло, але це треба труд, сидіти, спаювати, відрізати, з’єднувати ці проводки. Але думаю, нашим воїнам там на передовій, хто може, тим і помагають. Тому, сподівають, і нам допоможуть з цими запчастинами", — говорить мама Даніеля.

Батьки кажуть: у сім’ї ніхто не палить, тому використані електронні прилади для куріння збирають у різних місцях. А паяти хлопці вчаться з татом та на гуртку радіоелектронного конструювання.

"Такий повербанк може без проблем зарядити двічі гаджет. У ньому вмонтований Micro-USB-порт і заряджається стандартно, як повербанк і відповідно можна заряджати будь-який телефон чи інший пристрій", — каже Микола Соловенюк.

Керівник гуртка додав, що для створення повербанків можна також використовувати акумулятори зі старих ноутбуків, електроавтомобілів та інших пристроїв.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.