Японці оплатять МРТ для лікарні на Волині

Японці оплатять МРТ для лікарні на Волині
Ковельське МТМО – один із 9 медичних закладів України і єдиний на Волині, який потрапив у список тих, які отримають МРТ за спільним проєктом Міністерства охорони здоров’я та Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA).

Про це у телеграмі повідомив Ковельський міський голова Ігор Чайка.

Це означає, що апарат, вартість якого вимірюється десятками мільйонів гривень, Ковельська громада отримає безоплатно. Але є необхідність збудувати спеціалізоване приміщення для МРТ з конкретними технічними характеристиками, яке буде відповідати вимогам. Вартість такого будівництва – приблизно 19 мільйонів гривень. Будуватимуть за кошти міського бюджету та Ковельського міського територіального медичного об’єднання. Ще минулого року передбачили частину коштів у бюджеті.

Адміністрація Ковельського МТМО вже розробляє проєкт реконструкції будівлі центральної районної лікарні, яка якраз і передбачатиме добудову приміщення для розміщення МРТ поруч з відділенням реабілітації. Добудують 400 квадратних метрів.

«Одразу відповім на питання, чому не можемо «виселити» приватну фірму, яка облаштувала кабінет з МРТ у приміщенні лікарні та «поставити» отриманий від японських партнерів МОЗу томограф. Технічні характеристики наявного приміщення не підходять під МРТ, який ми маємо отримати. Зауважу також, що приміщення було здане в оренду для облаштування кабінету з МРТ на 10 років у 2019 році (ще до моєї каденції і до того, як МТМО очолив Валентин Вітер)», - зазначив мер Ковеля.

Жоден із 9 закуплених Японією для України томографів – ще не в Україні. Найперші апарати зможуть поставити у нашу країну лише наприкінці квітня – у травні. Друга поставка – червень – липень, третя – восени.

До 1 квітня МТМО має завершити проєктування. У часові рамки, запевняє генеральний директор, вкладаються. На будівництво треба орієнтовно 3 місяці. Тож Ковель сподівається отримати МРТ у другій поставці (у червні – липні). МОЗ та представники уповноваженої міністерством компанії у ситуації зорієнтовані. Про реалізацію проєкту будемо інформувати.

Обстеження буде безкоштовним для всіх мешканців громади, які матимуть відповідне електронне направлення.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.