Як правильно вирощувати виноград*

Як правильно вирощувати виноград*
Особливе місце в категорії фруктових культур займає виноград. Ця в’юнка рослина дає надзвичайно смачні плоди, може зростати багато років, а також є чудовим рішенням для комерційного вирощування. Проте, оцінити всі ці характеристики можна тільки у разі дотримання конкретних рекомендацій посадки та забезпечення необхідних умов для зростання.

Наприклад, високу якість плодів та рівномірний розвиток пагонів допомагає отримати шпалерний дріт для винограду https://sadfix.com.ua/shpalernyi-drit/, підібраний з урахуванням особливостей рослини. Про це та інші особливості вирощування пропонуємо дізнатися з статті статті.

Вибір сорту винограду


Першим кроком на шляху до створення на ділянці розлогого куща з масивними гронами є підбір сортів. В продажу можна знайти десятки варіантів. Вибрати серед них один чи декілька варіантів не завжди легко, адже кожна культура по-своєму особлива. Проте, можна спробувати спростити завдання.

Для цього потрібно розібратися з декількома критеріями:

  • Стійкість до морозу. Виноград є теплолюбною рослиною, тому низькі температури не найкращим чином впливають на розвиток. Проте, селекціонери змогли вивести різновиди, які мають дещо підвищену стійкість до цього фактору. Вони входять до 1 групи та витримують пониження температури до -30 градусів. Для рослин з 2 категорії не шкодить мороз до -23, а третьої групи – до -20 градусів. Найслабша витривалість до морозу у 4 групи – до -17 градусів.

  • Характеристики плодів. Йдеться про розмір, смак, м’якість та інші показники. За смаком ягоди можуть бути звичайними та мускатними. Останні є кращим рішенням для переробки та виготовлення різних продуктів. Важливим показником є також колір ягід. Він варіюється від зеленого до темньо-синього.

  • Ще одним критерієм вибору сорту є термін дозрівання ягід. Якщо планується вирощування винограду для продажу, можна обирати ранні, середньоранні та середньостиглі різновиди. Крім цього, чудовим рішенням може стати надранній та ультраранній. В першому випадку плоди з’являються через 105-115 днів, а в другому – через 90-100 днів.

    Як та коли садити виноград


    Для посадки рослини підходить осінь та весна. Проте, експерти вказують, що саме восени складаються найкращі умови для зростання здорової витривалої культури, яка потім дає чудові плоди. Вибір цього періоду обумовлений тим, що в цей час саджанці отримують достатню кількість зволоження (опадів), тому швидше ростуть та стають стійкішими до впливу зовнішніх факторів.

    Технологія вирощування винограду дещо відрізняється в осінній та весняний період. В першому випадку потрібно захистити саджанці від занадто низьких температур. Для цього створюється насип сухого ґрунту. Він повинен підійматися на рівні 25 см над місцем, де росте верхня брунька. Додатково варто накрити землю агроволокном. Ямки потрібно робити на глибині 30-40 см. Ця рекомендація діє у весняний, так і осінній період посадки.

    Якщо саджанець коротший, тоді верх ямки засипати не потрібно. Таким чином рослина буде рости в заглиблені. На дні ямки перед посадкою потрібно варто зробити невеликий виступ. Саме на ньому необхідно розправити кореневу систему саджанця. Після посадки важливо забезпечити рясний полив ґрунту та мульчування торфом пристовбурних кіл.

    Умови вирощування


    Дотримання рекомендацій щодо посадки – це тільки одна зі складових процесу. Важливо також забезпечити оптимальні умови для вирощування винограду з лози. Зокрема, обрати ділянку. Рослина добре росте практично на всіх видах ґрунту, проте експерти рекомендують обирати саме піщаний різновид. Звернути увагу також потрібно на сусідство. Кущі не варто висаджувати поблизу плодових дерев.

    В цьому випадку ріст обох рослин буде пригнічуватися. Обов’язковим фактором є наявність опори для гілок. Найкращим рішенням є виноградна шпалера, яка складається з дроту, опор та різних кріплень. Вона є необхідним елементом, оскільки забезпечує рівномірне зростання гілок та утворення смачних плодів.

    Як вирощувати виноград


    З особливостями та умовами посадки розібралися. Тепер, розповімо, як виростити виноград міцним та витривалим. В перший рік росту фахівці рекомендують проводити катарування кущів. Це процедура позбавлення від поверхневих коренів, які відтягують на себе поживні речовини та сповільнюють розвиток кореневої системи.

    Ще одним важливим фактором є забезпечення надійної системи опор. Потрібно обов’язково створити міцну та стійку виноградну шпалеру, яка допоможе суттєво покращити ріст та отримати урожай з відмінними смаковими якостями. Додатково варто проводити спушування (в перші 3 роки після посадки), виривати бур’яни, а також обробляти рослини від інфекцій та паразитів.

    Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
    Теги: виноград
    Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
    Коментарі 0
    • Статус коментування: премодерація для всіх
    Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.