У лікарні на Волині вперше провели рідкісну операцію на серці

У лікарні на Волині вперше провели рідкісну операцію на серці
Вперше на Волині у Ковельському міському територіальному медичному об’єднанні провели ендоваскулярну операцію із закриття множинних дефектів міжпередсердної перетинки.

Про це повідомив гендиректор Ковельського МТМО Валентин Вітер.

Вроджену ваду серця 40-річній пацієнтці, мамі 4-х дітей, діагностували зовсім недавно. Вона скаржилась на швидку втомлюваність та задишку. Хвора пройшла обстеження на базі кардіохірургічного центру медичного об’єднання. Результат ультразвукового дослідження серця, який провела лікар-кардіолог Ольга Танська, підтвердив наявність у жінки вродженої патології, про яку вона навіть не підозрювала.

Діаметр найбільшого із декількох отворів сягав 4 см. Така патологія є небезпечною. При потраплянні частини крові з лівого передсердя в праве відбувається об’ємне перевантаження правого шлуночка, гіпертрофія його, підвищення тиску в легеневій артерії (легенева гіпертензія). При тривалій гіпертензії зміни в судинах легень стають незворотними.

Корекція вади серця проводилась ендоваскулярно. Через прокол у стегновій судині встановили оклюдер - серцевий імплант, який у складеному стані через катетер провели до передсердя і там розкрили, надійно закривши отвори у перетинці.

Операція пройшла успішно, пацієнтку перевели у палату інтенсивної терапії, де вона перебуватиме під наглядом лікарів ще декілька днів.

Операцію спільно з фахівцями Ковельського МТМО провів кандидат медичних наук, серцево-судинний лікар-хірург Науково-практичного Медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України Аркадій Довгалюк.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.