Заново вчать ходити і говорити: як у Луцьку допомагають пацієнтам після інсультів

Заново вчать ходити і говорити: як у Луцьку допомагають пацієнтам після інсультів
За три тижні роботи у новому реабілітаційному відділенні Луцької міської лікарні пройшли реабілітацію понад 30 пацієнтів із травмами після інсультів.

Про це Суспільному розповів керівник відділення Володимир Нагребецький. З його слів, у перспективі планують одночасно надавати допомогу 40 пацієнтам.

Як працює нове відділення реабілітації

Реабілітаційне відділення переїхало з міської клінічної лікарні до більшого приміщення колишнього інфекційного стаціонару поруч з пологовим будинком. Керівник обласного центру кардіоваскулярної патології Андрій Ягенський говорить: за кошти лікарні закупили нові меблі та обладнання на 15 мільйонів гривень.

"Інсульти — це найбільш поширена серцева гостра патологія в Україні, загалом на Волині і в нас у лікарні щороку лікується понад 850 пацієнтів з інсультом", — каже Андрій Ягельський. З його слів, реабілітації після хвороби потребують 70-80% людей. У стаціонарі її проходитимуть люди з важчими ускладненнями. Після легких – відновлюватимуть дієздатність амбулаторно.

У відділенні є кілька залів і кабінетів для вправ та занять. Реабілітація передбачає щоденне тригодинне заняття з реабілітологом, ерготерапевтом, психологом, або терапевтом мови і мовлення.

Одного з пацієнтів, який не може рухатися, підіймають за допомогою вертикалізатора.

Як розповіла ерготерапевтка Олена Ціж, з пацієнтами під час реабілітації намагаються повернути базові навички: одягання, прийом їжі, гігієна тіла.

"Дуже багато у пацієнтів іде внаслідок травм головного мозку порушення саме когнітивної сфери, тобто пацієнт не тільки не може виконати ці всі завдання, але він і не розуміє чому ці завдання необхідно йому взагалі виконувати", — каже ерготерапевтка.

Історії пацієнтів реабілітаційного відділення

Євгенія Павлюк перенесла інсульт у січні. Жінка говорить: кілька днів після цього не могла говорити і ходити. Це її другий курс реабілітації. "За допомогою лікарів я почуваю себе краще", — додає пацієнтка.

Заняття з пацієнтами проводять фізичні терапевти. Щодня – по годині вправ на координацію та інші навантаження, залежно від стану хворого.

У Тетяни Пащук після інсульту повністю паралізувало ліву частину тіла. "Коли вона до нас поступала – переміщалася за допомогою чотирьохопорної палиці, зараз вона перейшла на одноопорну палицю, самостійно може по відділенню дійти до туалету чи до душу", — каже фізичний терапевт Дмитро Оксентюк, який допомагає Тетяні.

Зі слів пацієнтки, інсульт вона перенесла у січні. Після кількох курсів реабілітації почувається краще і сподівається повернутися на роботу, бо вдалося відновитися на 80-85%.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.