Мер Любомля проти дерибану землі. ФОТО

Мер Любомля проти дерибану землі. ФОТО
У четвер, 2-го червня, на другому засіданні 8-ї чергової сесії Любомльської міської ради розглянули найактуальніші питання – земельні.

Як виявилось, постійна земельна комісія засідала перед цією сесією аж 3 дні підряд. Чимало депутатів висловили думку про те, що не знають причин, чому комісія погодила ту чи ту заяву громадян, - повідомляє Кордон.

Крім того, у реєстрі у графі “Висновок комісії” й справді нема причин відмови або ж погодження кожної заяви. Це обурило депутата Володимира Козачука, який почав вимагати протоколи комісії. На що депутат Роман Строцюк, секретар земельної комісії, відповів: “У регламенті не прописано, у який термін потрібно показати протоколи”.

Любомльський міський голова Роман Ющук зазначив, що без питань про суперфіцію та про зняття з посади Анатолія Жолоба як голови земельної комісії, земельні питання нема чого розглядати.

Депутат Сергій Шишута зазначив, що з проектом рішення про суперфіцію ніхто не ознайомлений, і попросив винести це питання на засідання наступної сесії, щоб краще зрозуміти положення проекту. За словами міського голови, суперфіція розглядається як одне з важливих питань вже з початку року, тому нема сенсу його переносити.

Сергій Шишута висловив свою думку, що “просування” питання про суперфіцію – це приватні відносини голови з депутатами міської ради. Тобто Шишута запевняє, що деякі питання у порядку денному ініційовані саме міським головою, а депутати про це нічого не знали. Ющук зазначив, що це відносини, “які стосуються жителів Любомля”, або ж – лише окремих депутатів.

“Скільки можна відкладати це питання? На початку каденції кожен депутат ознайомився із Положенням про виділення земельних ділянок. І досі є суперечності по пільговій категорії та черзі. Договір-суперфіція – це те саме, що й договір оренди. Ми або надаємо земельну ділянку у оренду, або не надаємо. По цьому договорі не існує ні черг, ні пільгових категорій”, – запевнив Роман Ющук.

Коли ж дійшла справа до голосування за рішення про виділення земельних ділянок, то розпочались справжні дебати. Насамперед міський голова зініціював проголосувати окремо, не пакетом, про виділення 17-и земельних ділянок під забудову для учасників АТО. З цих 17-и – трьох учасників АТО внесли у реєстр під час сесії. Депутати підтримали таку думку одноголосно.

Роман Ющук запитав у голови земельної комісії Анатолія Жолоба, чому є такі учасники АТО, які не забезпечені земельними ділянками.

“Земельна комісія погодила надати ділянки учасникам АТО за рекомендаціями волонтерів. Адже вони краще знають наших бійців, і, щоб не виникало різних конфліктних ситуацій, ми дослухались до думки волонтерів”, – відповів Жолоб.

Так, депутати-волонтери Катерина Мокренко та Вікторія Лізарова підтвердили, що є хлопці, які отримали по дві земельних ділянки, а є й такі, що жодної.

“Чому волонтери не рекомендували всіх учасників АТО у цей квартал?” – запитав Роман Ющук у Катерини Мокренко, депутата й волонтера водночас. На що Анатолій Жолоб зазначив, що заяв було 50, а земельних ділянок лише 20. Катерина Мокренко теж додала, що перевагу мали ті атовці, які хочуть будуватись вже.

“Неодноразово на сесії міської ради зазначалось про порядок виділення земельних ділянок. Зараз ми бачимо, як вони надаються. Як надаються земельні ділянки? Надаються нові квартали, по яких не один раз відкладалось засідання земельної комісії і зазначалось, що поки не буде порядку – нічого надавати не будемо. Проте чогось після комісії, що була на цьому тижні, квартали знову перебувають у реєстрі, і комісія вже рекомендувала надати. І надати тим людям, які прийшли на засідання земельної комісії, а відповідно, прийшли ті, хто отримав повідомлення від когось із депутатів. Для тих, хто хоче будуватись, договір-суперфіція ніяким чином не завадить, і продати свою ділянку учасники АТО не зможуть. А все, що тут зараз відбувається, – це конкретний дерибан землі. Я у ньому участі брати не збираюсь”, – висловив свою позицію Ющук.

Цікаво, що Ющук також розповів про квартал по вулиці Промисловій, заявники якого з’явились за місяць до сесії. І логічно, чому виникло питання “Як формувався такий список?”.

“Громадське обговорення по Промисловій відбулось 23-го травня, а заяви написані 28-го квітня. Де взялися ці заяви і як формувався список, вам сказати?”, – почав пояснювати міський голова.

Роман Ющук почав називати імена та прізвища громадян, які нібито дотичні до депутата Строцюка, який є й членом земельної комісії. Смішним виявився моментар, коли міський голова запитав про одного із заявників, хто він, то саме Роман Строцюк “спалився” відповіддю: “Житель міста Любомля”. Як би дивно не звучало, але Ющук почав і далі називати прізвища людей зі списку заявників, які працювали чи працюють на Строцюка.

Строцюк обурився, оскільки не очікував такого розвитку подій, через що висловив свою думку стосовно Романа Ющука в образливій формі.

“Нині проходить цей квартал, а на наступний вже заяви напишуть дружини, діти, родичі того, хто отримає землю зараз. Тому, шановні депутати, якщо й пройде цей квартал за рекомендацією земельної комісії, то я обіцяю накласти вето. Звісно ж, окрім учасників АТО”, – завершив свою думку Роман Ющук.

Крім того, лише міський голова був проти голосування пакетно, а відстоював голосування тільки окремо. Депутати підтримали одноголосно розробку ПДП для учасників АТО, а за той проект рішення, який запропонувала земельна комісія, Ющук не змінив свою думку: депутати підтримали, а мер знову ж зазначив, що накладатиме вето.




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ну і що що він проти?
Усе рішає Горбатий!!!!
Відповісти