«…БУДИ» Луцька. Частина 2

«…БУДИ» Луцька. Частина 2
ВолиньPost продовжує серію розповідей про будівельні майданчики міста Луцька

Що приховують дерев’яні паркани, які відгороджують роботу «зодчих» від людського ока? Чи є сподівання, що місто врешті вийде зі стану «перекуру»? Адже саме таке враження складається після огляду багатьох луцьких недобудов: працювали – і пішли «подиміти цигаркою». І не повернулися…

ВолиньPost спробував дізнатися трохи більше, ніж кажуть інформаційні стенди біля будівництв. Виявляється, серед довго-, швидко-, недо- та інших луцьких «-будів» є і кам’яниці з доволі цікавою історією.

ЧИТАТИ ПРО ІНШІ БУДІВНИЦТВА

1. Перинатальний центр, вул. Загородня (біля обласної дитячої лікарні)

Першу цеглину на цьому будівництві ще на початку 2000 року закладали тодішній президент України Леонід Кучма та голова ОДА Борис Клімчук.



На той момент планувалося збудувати центр з двох блоків. Відділення «А» повинне було вміщувати пологовий стаціонар на 60 ліжок. Відділення «Б» мало стати жіночою консультацією, яка могла б приймати до 200 пацієнток у день.



Загальна вартість будівництва у ті роки становила трішки більше 15 мільйонів гривень. Однак з 2000 по 2002 рік фінансування (близько півтора мільйонів гривень) вистачило лише для того, аби перенести інженерні мережі та змонтувати колони надземної частини.

Надалі ділянка обростала травою: закінчилися гроші.



Знову заговорили про центр через десять років – у 2010-му. Замість пологового стаціонару у блоці «А» вирішили відкрити гінекологічно-акушерське відділення на 82 ліжка. У блоці «Б», як і планувалося, буде жіноча консультація з «пропускною потужністю» 200 пацієнток у день. Основне призначення майбутнього центру – лікування вагітних жінок з патологіями і їх дітей.

У головному управлінні містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Волинської ОДА повідомляють, що нове будівництво вартуватиме майже 100 мільйонів гривень.



Роботи вже почалися. У цьому році при належному фінансуванні сподіваються звести монолітний каркас блоку «А» з покрівлею, збудувати внутрішні та зовнішні стіни, змонтувати огороджувальні конструкції. Взимку планують змонтувати внутрішні мережі інженерного забезпечення і підготувати фронт робіт на 2013 рік, кажуть в ОДА.


На будівництво цьогоріч держава виділила 30 мільйонів гривень.



Школа №27, вул. Агатангела Кримського, 55-й мікрорайон

Потреба нової школи та садочка у 55-му мікрорайоні міста назріла уже давно: ще на початку 2000-х на пустирі біля Завокзального ринку почали виростати багатоповерхівки і супермаркети.



Урочисто капсулу під нове будівництво школи закладали у вересні 2011-го – з губернатором і мером.

Комплекс, що складатиметься з садочка та школи, постане на вулиці Агатангела Кримського, яка сполучає вулиці Карпенка-Карого і Чорновола.



Заступник начальника головного управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Михайло Харко запевняє, що дитячий садочок на 200 місць запустять уже в 2012 році.

Садочок складатиметься з двох поверхів, матиме свої ігрові кімнати, кімнати для заняття музикою. Дитсадок буде відокремлений від школи парканом.



У 2012 році на будівництво закладу з державного бюджету виділили 25 мільйонів гривень. Ще 1,315 мільйона гривень дала обласна казна.



Школа з трьох поверхів розрахована за проектом на 630 учнів. Тут запланований спортивних зал, розмір якого дозволить проводити чемпіонати України та Європи з ігрових видів спорту – волейболу, гандболу, баскетболу. Зал матиме висувні трибуни, завдяки яким можна буде економити корисну площу.



Окрім цього, школа матиме актову залу, басейн, їдальню та парковку для автомобілів.



Загальна вартість будівництва – більше 98 мільйонів гривень. У 2011 році на нього вже пішло близько 5 мільйонів гривень. При успішному фінансуванні здати об’єкт можуть вже наступного року, висловлюють оптимізм в ОДА.

Багатоповерхівка, вул. Рівненська

Білосніжну багатоповерхівку на лівій стороні вулиці Рівненської планують здати в експлуатацію вже цього літа. Це – такий собі дебют-об’єкт компанії «ВолиньАвтомотосервіс» - фірми автобізнесового профілю.



Як розповів директор «ВолиньАвтомотосервісу» Петро Гордійчук, спочатку на цьому місці мав будуватися автосалон.

Втім, зрештою з цією ідеєю попрощалися. Свого часу ця ділянка належала колишньому заводу «Іскра», потім – «Луцькому біотехнічному університету».



Був навіть період, коли на місці теперішнього будівництва повинен був вирости храм – ділянку для цього будівництва освятили за всіма церковними правилами.

Загалом у багатоповерхівці буде 81 квартира. Будівля у дев’ять поверхів матиме автономне опалення та по два ліфти у кожному з під’їздів. Прибудинкову територію хочуть обкласти цементною плиткою.



Будинок, який почали будувати у березні 2010 року, – на фінальній стадії готовності. Тож здати його планують вже влітку цього року.

Магазин-офісний центр, пр. Відродження, 27

На місці теперішнього будівництва на проспекті Відродження, 27, свого часу були розвалені приміщення. На їхньому місці один з бізнесменів хотів будувати кафе. Втім ідею так і не втілили.



Реальне будівництво почалося тут у жовтні минулого року. Луцький підприємець Олег Овсіюк придбав тут ділянку у 10 соток. Закінчити будівництво бізнесмен планує до кінця літа наступного року.

Олег Овсіюк розповів, що за задумом підприємства тут буде меблевий магазин з «робочою попередньою» назвою «Елегант», а також офісні приміщення.



Будівля буде двоповерхова, цегляна і матиме жовтий колір. Навколо територію планують облагородити і зробити стоянку автомобілів.

Колишня взуттєва фабрика, Богдана Хмельницького, 53

На місці тепер огородженої парканом території на вулиці Богдана Хмельницького, 53, поряд з будинком, де кафе «Зося», колись була Луцька взуттєва фабрика.

Автор: http://denied.org.ua, фото зроблене у лютому 2011 року
Автор: http://denied.org.ua, фото зроблене у лютому 2011 року
Автор: http://denied.org.ua, фото зроблене у лютому 2011 року
Автор: http://denied.org.ua, фото зроблене у лютому 2011 року


Історія цього підприємства починається у 1945 році. У 60-80-тих роках фабрика співпрацювала з львівським підприємством «Прогрес», а у 1996 році вже на викупленому у держави підприємстві було створене відкрите акціонерне товариство «Луцька взуттєва фабрика».

Автор: http://denied.org.ua, фото зроблене у лютому 2011 року
Автор: http://denied.org.ua, фото зроблене у лютому 2011 року
Автор: http://denied.org.ua, фото зроблене у лютому 2011 року
Автор: http://denied.org.ua, фото зроблене у лютому 2011 року


Втім проіснувало воно недовго. Постановою Господарського суду Волинської області від 29 червня 2005 року воно було визнане банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру.

По тому розпочалася ліквідація й усіх дочірніх підприємств – ДП «Взуття ЛВЗ», «Чоботар ЛВЗ» та інших.



Самого ж майна, зокрема і приміщення, що знаходилося за адресою вул. Богдана Хмельницького, 53, фабрика позбулася у 2007 році. Як випливає з рішення Господарського суду Рівненської області від 16 травня 2007-го, згідно з договором купівлі-продажу нежитлових приміщень від 21 квітня 2003 року й акту прийому–передачі від 1 квітня 2003 року ТзОВ «Ріелті – Сервіс» (підприємство, сфера діяльності якого – операції з нерухомим майном) передало у власність СП «Західна нафтова група» нежитлові приміщення, що знаходяться за адресою: м. Луцьк, вул. Б.Хмельницького, 53.



Це були приміщення прохідної, інструментального цеху, компресорної, складів, технічне приміщення, приміщення адміністративної будівлі, цех косметичних наборів та гаражі.



Однак, як стало відомо, СП «Західна нафтова група» приміщення позбулася.

Дізнатися, хто став новим власником приміщення, виявилося непросто.

Автор: http://denied.org.ua, фото зроблене у квітні 2011 року
Автор: http://denied.org.ua, фото зроблене у квітні 2011 року


Говорити про нього стали після 27 жовтня 2010 року, коли тут сталася трагедія: розбираючи стіну фабрики, загинули двоє молодих хлопців.

Автор: http://denied.org.ua, фото зроблене у квітні 2011 року
Автор: http://denied.org.ua, фото зроблене у квітні 2011 року


Тоді заступник прокурора області Анатолій Хомич повідомив, що порушена справа проти ТзОВ «Фірма Любарт».
Автор: http://denied.org.ua, фото зроблене у квітні 2011 року
Автор: http://denied.org.ua, фото зроблене у квітні 2011 року


Однак, як випливає з постанови Луцького міськрайонного суду Волинської області від 23 листопада 2011 року за номером 4-2160/11, постанову першого заступника прокурора Луцька Біляка М.Д. про порушення кримінальної справи від 05.11.2010 року по факту порушення службовими особами ТзОВ «Фірма Любарт» вимог законодавства про охорону праці, що спричинило загибель людей, за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.271 КК України скасовано.

Аргумент у суду був такий: «відсутні фактичні та достатні дані, які вказують на наявність ознак злочину саме в діях службових осіб цього товариства та свідчать про реальність конкретної події злочину».

Автор: http://denied.org.ua, фото зроблене у квітні 2011 року
Автор: http://denied.org.ua, фото зроблене у квітні 2011 року


Свого часу ТОВ «Фірма Любарт» очолював Вадим Торчинюк. Він же – один із засновників цієї фірми, якщо вірити інформації Єдиного реєстру юридичних осіб-підприємців.

Втім, коментуючи ситуацію, у травні 2012 року Торчинюк повідомив, що вже більше року не має до неї стосунку і працює у державній установі. Зі слів засновника, сьогодні він не має жодної інформації щодо діяльності фірми.

Іншим засновником у витязі зазначений колишній перший секретар Волинського обкому КПУ Іван Михайлович Лазорко, який до 2006 року входив у раду правління ТзОВ «Волиньхарчопром».

Цікаво, що адресою «Фірми Любарт» у довідниках значиться вул. Рівненська, 89, у Луцьку. Як відомо, це – торговий центр «Імідж», власник якого – Олександр Лазорко. Він – син одного з засновників «Любарта»…

Зі слів джерела ВолиньPost, на території колишньої фабрики на вулиці Богдана Хмельницького, 53, планується зведення готельного комплексу. Замовлення розробляла львівська фірма, і навіть розроблено вже близько 5 варіантів проекту готелю на 4-5 поверхів.

Автор: http://denied.org.ua, фото зроблене у квітні 2011 року
Автор: http://denied.org.ua, фото зроблене у квітні 2011 року


Нині ж на території колишньої фабрики ніяких робіт не проводять, а територія огороджена парканом.

Елітна багатоповерхівка. Київський майдан

Зводити десятиповерхівку на Дубнівській задумали ще до кризи 2008-го. Станом на 2012 рік довгобуд на 56 квартир – майже готовий. Більше того, як запевнили у компанії, яка займається продажем тут квартир – «Глобус девелопмент», - усі квартири, крім трьох, уже продані.


Об’єкт має десять поверхів. На першому поверсі планують розмістити торговий центр. На решті поверхів – житлові квартири.

Квартири сплановані площею до ста квадратних метрів. Також є дворівневі квартири – на останніх поверхах будинку.



Як вдалося з’ясувати, будівництво започаткувало товариство «Прожект Менеджмент Топ-Лайн» у спільному фінансуванні з ПАТ «Західінкомбанк».



Однак згодом після кризової ситуації банку до фінансування став причетний один з колишніх власників ТМ «Торчин продукт» Андрій Новак, який нині живе за кордоном.

Житлова багатоповерхівка, вул. Ветеранів, 22

Поруч з одним із найвищих майбутніх храмів України на вулиці Ветеранів, 22, повинна вирости багатоповерхівка. Директор Луцького домобудівельного комбінату Руслан Вайман каже: «місце намолене», а, отже, жити тут будуть люди «довго і щасливо».



Будинок буде мати дев’ять поверхів і розрахований на 107 квартир – по три квартири на поверсі. Квартири, зі слів Ваймана, розраховані під державну програму «Доступне житло». Тому планування розраховане на молоді сім’ї: площа квартир – від 40 квадратних метрів.



Ввести в експлуатацію об’єкт планують у 2014 році. Почали роботи у другій половині 2011-го.

Тут планується будівництво дитячого майданчика, майданчика для спортивних ігор і відпочинку, а також стоянки для машин.



Рекреаційна зона, вул. Набережна

Змінювати своє обличчя територія навпроти готелю «Світязь» – зелена зона уздовж вулиці Набережної, між вулицею Шевченка і Ковельською – почала на початку 2011 року. Саме тоді тут почали вирубувати дерева і осушувати територію.



Спонсором цих робіт став підприємець В’ячеслав Алфьоров, який є генеральним директором ТзОВ «Волиньзовнішторгхліб» та одним із акціонерів готелю «Україна».



Міський голова Микола Романюк таку роботу Алфьорова називає проявом «соціальної відповідальності бізнесу». «Там продовжуються роботи. Зараз наша архітектура опрацьовує сам проект, якого зараз – декілька варіантів. Виникли деякі ідеї: ми хочемо у Луцьку зробити велодоріжки», - розповів Романюк.



Мер каже, що та схема велодоріжок, яка розроблена сьогодні, – від Київського майдану через парк Лесі України – обійдеться місту занадто дорого.

Відтак, як варіант велодоріжки зроблять саме навпроти готелю «Світязь». Тут планується облаштувати теренкурні доріжки, встановити лавочки і світильники.



Згідно з генеральним планом забудови міста, за словами головного архітектора Юрія Казмірука, тут передбачається зелена зона, а отже, ні про яке масштабне будівництво не йдеться.

Сам В’ячеслав Алфьоров розповів: «Почали робити проект всієї території: доріжка там буде, парк, місток, невелике озерце. Так як починав це робити, то буду дороблювати. Поки ми не можемо робити роботи, адже немає повністю усієї документації».

Алфьоров каже, що пішохідний міст, який з’єднував би обидва береги Стиру, навряд чи у цьому році вдасться зробити. Головна мета – збудувати дороги на вже осушеній території.



До слова, на іншому березі річки Стир планується житлове елітне будівництво, проекти чого лише розробляють. А отже, міст і облаштована територія можуть стати ще одним плюсом для тих, хто захоче купити у нових будинках квартиру.

Пустир навпроти кінотеатру «Промінь»

Територія колишнього КХП №1, що на вулиці Яровиця, навпроти кінотеатру «Промінь», вже який рік простоює.



Останні зміни, пов’язані з цим об’єктом, – встановлення металевого паркану. Тепер лучани хоча б не бачать метрових бур’янів, якими поросла територія колишнього хлібного гіганта.



Приватизація території припадає на 1996 рік. Тоді ж було створене ВАТ «Луцький КХП №1», яке проіснувало десять років. У червні 2006-го порушили справу про банкрутство товариства.



Тоді новим власником майна на зазначеній території стало ПП «Імпалс». Підприємство налагодило виробництво макаронної продукції, втім проіснувало недовго. Фірма заборгувала працівникам заробітну плату, а тому вже у жовтні 2010 року була офіційно визнана банкрутом (про що йшлося у повідомленні газети «Голос України» від 30 серпня 2011 року).


Кому тепер належить територія колишнього КХП №1? Газета «Луцький замок» 15 березня 2011 року публікувала інформацію, що, зі слів головного художника міста Ярослава Матвіїва, свого часу територією володіла фірма «Континіум», якій належала ця земля і яка хотіла звести тут житловий масив з офісними і торговельними приміщеннями.

Однак у 2008 році продала землю невідомому інвестору, сказав Матвіїв «Луцькому замку».



Головний архітектор міста Юрій Казмірук розповів, що територія, згідно з генпланом міста призначена для житлової забудови. Однак для того, аби тут можна було будувати – необхідно демонтувати промислові приміщення.

Як один з варіантів, який розглядався, – звести тут гуртожитки.

З власних джерел ВолиньPost довідалися, що ділянка колишнього КХП розділена між кількома інвесторами, які планують тут звести житловий масив з розважальним центром.

Підготувала Тетяна ГРІШИНА (ВолиньPost)

Далі буде...

Читати «…БУДИ» Луцька. Частина 1

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це дійсно цікава інформація!Приємно,що дана стаття цікавить не байдужих до рідного міста людей.Сам належу до участників активного збору інформації до вище названого сайту.
Відповісти
Молодець, Таня! Це дуже цікаво. Видання працює і збирає усе більше читачів. Усі матеріали цікаві і пізнавальні.
Відповісти
Спасибо, Татьяна. И 2-ая часть интересная. Как будто вместе с Вами сходила на экскурсию )
Відповісти
Фірма "Любарт" - це молокозавод в Теремно, якого так безславно просрав "господарник" Палиця - друг і однокласник сина останнього секретаря обкому партії Івана Лазорка. Тому "танцювати" треба від Палиці, який замяв справу про загибель на цій розвалюсі двох молодих людей. Палиця весь в брехні і аферах, як червива собака в блохах.
Відповісти
Серед двох загиблих молодих людей-мій однокласник(((
Відповісти
нарешті якась інформація про місто,дякую,пізнавально!
Відповісти
Останні статті
«Палеоліт» луцького кіно
06 червень, 2012, 09:07
«…БУДИ» Луцька. Частина 2
01 червень, 2012, 12:20
«Титанік» в центрі Луцька
23 травень, 2012, 14:58