«Райд 1930»: як поляки влаштовували автопробіги на Волині. ФОТО

«Райд 1930»: як поляки влаштовували автопробіги на Волині. ФОТО
У 1930 році на Волині відбулася подія, яка могла б стати доброю автомобільною традицією, що пройшла крізь роки, але через невідворотні історичні події цього не сталося.

Ця подія - пробіг "Райд Волинський", маршрут якого пролягав через Луцьк-Львів-Люблін-Луцьк.

Цю трасу узгодив Волинський Клуб Автомобільний, який був одним із наймолодших в Речі Посполитій, проте в його учасників було багато ентузіазму, енергії та запалу.

У 1930 році віце-президентом клубу був інженер Францішек Ксєнжопольскі, який працював директором Волинської дирекції публічних робіт в Луцьку.

Ксєнжопольскі по-батьківські опікувався Волинським Клубом Автомобільним і навіть його офіс розмістив в одній будівлі з Волинською дирекцією публічних робіт в Луцьку. За спортивну складову в клубі відповідав віце-президент спортивної комісії Ксавєрій Лєцевич. Третім ентузіастом в клубі був Миколай Григор’єв, віце-командор Райду, який відповідав за технічну сторону в організації заходу.

Райд Волинський відбувся 27-29 травня 1930 року. Його старт відбувся в Луцьку, адже саме тут створили Волинський Клуб Автомобільний. Командором Райду був ГулевичЄ, віце-командором Лєцевич, а технічним командором Григор’єв. 27 травня стартували три командорські та дев’ять авто учасників Райду.

Багато учасників клубу не взяли участь, бо до останнього вважали, що він не відбудеться і пізніше шкодували про своє рішення. В Райді взяли участь три авто марки «Tatra», власниками яких були Лада-Лобажевський, Пшевлоцький, Маринович.

За кермом «Citroën Six» була графиня, відома польська художниця Анна Солтан-Ромерова, яка спеціально приїхала із Варшави. Її поява на старті в Луцьку на завжди підкорила серця волинян. Анна була донькою графа, відомого тоді польського дорожнього інженера Віктора Пересвіта-Солтана.

В Райді брав офіційний представник автомобільного концерну Ford, а точніше Куліковський, який був за кермом «Ford» 1929 року.

Був серед учасників і закритий «Chevrolet» Шлемера, яким керував його водій. Авто їхало по правилах, не поспішаючи. Про цього учасника в спогадах про рейд сказано так «Тихіше їдеш, далі будеш».

Відкритим «Chevrolet» керувала справжня зірка рейду, власниця маєтків в колонії Омеляник та Бунасівка в Луцькому повіті Ксенія Єсіпова. Учасниця була улюбленицею суддів через свою надзвичайну вроду та ідеальний рух на авто. Вона була за кермом два з трьох днів, останній день авто керував її механік.

«Auburn» ще одного учасника на прізвище Жерар ідеально пройшов дистанцію, майже до кінця, але по дорозі до Луцька, в Ковелі, авто зійшло з Райду через поломку. Хоча амбітний водій ніяк не міг повірити в свою поразку і обіцяв до вечора все ж таки подолати відстань.

Найкапризнішим учасником був «Oakland» Старчевського, який то обганяв усіх, то зупинявся на кілька годин і знову наздоганяв Райд. Кожен з учасників зустрічав Старчевського, який міняв шини біля узбіччя.

За три дні учасники подолали 970 км відстані, а точніше першого дня – 307, другого – 316, третього – 347. Під час маршруту було два сходи з дистанції, а це вищезгаданий Жерар та другого дня – «Tatra» Пшевлоцького. Протягом трьох днів подорожі не всі змогли проїхати відстань без дорожніх порушень та штрафів, проте були й такі, що зразково подолали дорогу, зокрема, це екіпажі Мариновічів, Куліковських та Єсіпова. Першу нагороду отримав Куліковський.

Райд Волинський був відзначений високою організацією заходу. На дорогах усіх воєводств (крім волинського) панував порядок завдяки нагляду за Райдом поліції та дорожніх служб, які допомагали з напрямком та організаційними питаннями.

Відомо, що учасники використовували бензин та масло фірми Standart Nobel Vacuum Oil Company, які заправляли на спеціальних станціях в Луцьку, Львові та Любліні. Закінчився Райд урочистою вечерею в Луцькому казино. Не всі учасники були присутні на ній через втому від дороги. Райд Волинський мав на меті популяризувати туристичний потенціал воєводств серед автомобілістів, адже траса пролягала через мальовничі краєвиди нашого краю.

До речі, цьогоріч на Волині відновили райди. Щоправда тепер в форматі байкерському. 8 та 9 липня 2017 року учасники провели в Луцьку. Більше про це дивіться у відео.



(Враження від Райду Волинського в 1930 році, на сторінках журналу «Auto» поділилась журналістка Марія Шаховна, яка була очевидицею тих цікавих подій).


Парк в Луцьку
Парк в Луцьку
Старт під Львовом
Старт під Львовом
Старт в Луцьку
Старт в Луцьку
Старт під Любліном
Старт під Любліном
Парк в Любліні
Парк в Любліні
Лєцевич біля свого Мерседеса
Лєцевич біля свого Мерседеса


Фото - Журнал «Auto», 1930, № 6.
Текст - Тетяна Яцечко-Блаженко

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хороша традиція.
Відповісти