Трохимбрід: волинське місто, яке стало легендою

Трохимбрід: волинське місто, яке стало легендою
Цими жовтневими днями виповнюється 75-років із часу знищення волинського міста Трохимбрід (інші назви Трохимброд, Софіївка) - сумний ювілей для Волині та тих людей, хто народився чи мав предків з цього колись гарного містечка.

Трохимбрід був єдиним повністю єврейським містом (за винятком кількох польських родин), яке коли-небудь існувало за межами Палестини, там нараховувалось аж сім синагог. Воно було розташоване за 30 кілометрів на північний-схід від Луцька, на відтинку між сучасними селами Домашів і Городище, Ківерцівського району.

В роки Першої світової війни, а саме в 1916 році, австрійські солдати побудували тут католицьку каплицю. В міжвоєнний період (1921) тут з’явився дерев’яний костел, куди приходили віряни з навколишніх сіл, проте його спалили в 1943 році.

В роки Другої світової війни нацисти окупували Україну та створили в місті Трохимбрід гетто і звезли сюди євреїв з сусідніх міст і сіл. 5000 євреїв з містечка Трохимбрід були знищені нацистами в 1942 році, за винятком 33-х мешканців, яким вдалося уникнути масового вбивства і врятуватись, їм допомагали повстанці із сусідньої українського села Клубочин. Трохимбрід був повністю знищений вогнем і після того ніколи не відбудовувався.

Про Трохимбрід написана не одна книга спогадів і навіть знятий фільм в Голівуді. Вперше в художній літературі Трохимбрід з'явився в 2002 році в романі Джонатана Сафрана Фоера «Все ясно» (англ. Everything Is Illuminated). 2005-го року за романом Лев Шрайбер зняв однойменний фільм.

Історія Фоера описує події в селі між 1791 роком, до якого належить перша згадка про Трохимбрід, до 1941 року, коли він був зруйнований під час війни. Герой роману приїхав в Україну, щоб знайти українську жінку на ім'я Августина, яка врятувала життя його дідуся.

Спеціально до річниці ми відшукали світлини міста, які сьогодні зберігаються в родинних альбомах, блогах та приватних сайтах колишніх мешканців міста Трохимбрід, які сьогодні проживають по всьому світу, але пам’ятають свою рідну Волинь та пишаються своїм походженням.



Відео про Трохимбрід, на якому частково відворено колишній вигляд населеного пункту https://www.youtube.com/watch?v=Prj-SWVXgl0

Джерело фото: http://www.heavensareempty.com, https://arlenepotash.wordpress.com, http://sherlockcohn.com, https://www.facebook.com/Trochenbrod

Текст - Тетяна Яцечко-Блаженко

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
чому ти не пишеш, хто з фактом брала участь у вбивстві мешканців села Зофівка ?! Якби вони були лише німецькими силами, я цікавлюся, хто служив у допоміжних підрозділах, у тому числі в поліції 1942 року в окупованих колишніх районах Польської Республіки, наприклад: Волинь?
Відповісти
Україна повинна зрозуміти, що до тих пір, поки вона не засудить і не похвалить злочинців УПА, які вбивали своїх беззахисних сусідів і не засуджують цей етап діяльності, який прирівнює свою діяльність з 1942-1944 років, а також діяльності СС та інших злочинних організацій, він ніколи не знайде розуміння в світі!
Відповісти
З 1942 до літа 1944 в основному в поліції і допоміжних підрозділах німців служили поляки, трохи менше росіяни. Українців серед них було мало. В основному українці покинули службу до середини 1942 р.
Відповісти