Служба «101»: коли від однієї людини залежить доля багатьох

Служба «101»: коли від однієї людини залежить доля багатьох
Часто ми спостерігаємо, як вулицями міста мчить пожежно-рятувальна машина. «Які молодці ці пожежники - працюють», - думаємо ми. Однак, ми ніколи не задумуємось про те, що для того, аби рятувальники виїхали на виклик, потрібно попрацювати ще багатьом людям. І називають цих людей просто - диспетчери служби «101».

Робота цих скромних людей нелегка та дуже відповідальна. Адже від того, як спрацює у складній ситуації диспетчер, залежить доля багатьох людей. Самі працівники кажуть, що у їхній роботі головне - це вчасна холоднокровність. Необхідно взяти себе в руки, і оперативно виконувати свою роботу. Адже якщо сильно перейнятись людською проблемою, то не зможеш сконцентруватись і кваліфіковано надати допомогу.

Тому для того, аби стати справжнім диспетчером «101», необхідно мати освіту та пройти спеціальне навчання, а також - психологічну підготовку. Працює ця служба цілодобово. У Луцьку протягом доби чергують 3 працівники, а в області - 17.

Начальник оперативно-координаційного центру Віталій Малій розповідає, що диспетчерська робота у них дуже налагоджена та організована. Обладнання поки не комп’ютерезоване, не сучасне, але є телефони та журнал, де ведеться реєстр дзвінків. Заступає на чергування група диспетчерів у складі 3 людей. Двоє - приймають телефонні дзвінки, а один - контролює електронну пошту. В різних районах області чергують 17 диспетчерів. Адже «101» також приймають виклики, які надходять на службу «112».

Віталій Малій
Віталій Малій




Завдання диспетчера - швидко прийняти виклик, опрацювати та передати інформацію пожежникам. Луцьк умовно поділений на три сектори, які називають «районами виїзду». Коли диспетчер оформляє виклик і вносить назву вулиці, йому відразу показує, в районі виїзду якої частини відбувається ця ситуація. Відразу визначається кілометраж та час, за скільки рятувальники прибудуть на місце виклику.

«Приймають на посаду диспетчера згідно кодексу цивільного захисту. Ця людина повинна мати повну середню освіту та пройти необхідну підготовку. Майбутні диспетчери служби «101» декілька місяців проходять навчання у Вінниці. Також диспетчери проходять психологічну підготовку. Їх вчать, як правильно діяти, що говорити людям, коли вони телефонують у паніці. Адже коли людина телефонує, і в неї біда, то в неї важко розпитати, що та де з нею трапилось. Іноді необхідно проявити і холоднокровність - не перейматись бідою, а впевнено робити свою роботу. Бо від неї залежить доля інших», - розповідає Віталій Малій.

«В нас всі виклики реєструються в журнал. Ми отримуємо дзвінок, реєструємо, та видаємо пожежникам такий собі «шляховий лист». Від того, як спрацює диспетчер, залежить життя і здоров’я людей. Люди телефонують до нас і благають про допомогу, тому треба зробити все в найкоротший термін. Але є ще правила, котрі диспетчер повинний виконати. Треба заповнити бланк. Де горить? Що? Чи є загроза вибуху? Обов’язково необхідно взяти контакти людини, котра телефонувала. Це займає десь до однієї хвилини», - каже рятувальник.







«За добу можемо прийняти більше 150-ти дзвінків. Багато маємо «бойових» виїздів. Це проведення аварійно-рятувальних робіт. Наприклад, впало дерево, чи сталась ДТП. Часто телефонують із «швидкої» і просять з високого поверху спустити важкохворого. Витягуємо автомобілі, що потрапили у сніговий замет чи десь загрузли в болоті. Було таке, що ловили в багатоповерхівці гадюку. Чоловік тримав вдома гадюку, а вона одного разу втекла. То нам прийшлось її ловити. Було таке, що літаки з контрабандою падали, загорялись. То ми їздили їх гасити», - додає чоловік.

«Був виклик про те, що горить у квартирі кухня. Виявилось, дружина сховала від чоловіка спирт у пластикових пляшках у духовці. Через деякий час про це забула і включила її. Спирт розтікся по всіх кухні і спалахнув. Також, колись горів гуртожиток від університету на вулиці Даньшина. Була ніч, і ми евакуювали майже 150 людей. На Молоді колись сильно горів цех, де виготовляли м’ягкі іграшки», - додає він.

Каже, що часто до них телефонують стосовно випадків, котрі не є в компетенції служби «101».

«Котів знімаємо з дерев. Це не є нашим завданням. Однак, коли люди телефонують і просять, то не можемо відмовити. Люди із області дзвонять за лисиць, що вони десь там бігають. Лисиць то ми вже не ловимо. Бувають випадки, коли переадресовуємо на інші служби», - розповідає рятувальник.






Оператори служби «101» активно співпрацюють з іншими диспетчерськими службами. Якщо їм повідомляють про пожежу, то вони відразу викликають «швидку».

Проте, часто бувають і хибні виклики. Люди надають неправдиву інформацію. Або діти заради розваг телефонують до різних диспетчерських служб.

Багато людей телефонують, аби просто поскаржитись. Причин для такого знаходять багато: сусіди палять гілля - смердить димом. Сусіди фарбують вікна - смердить фарбою. Або просто, люди розбили градусник, і не знають, що робити.

Однак, рятувальники застерігають, що фальшиві або несерйозні дзвінки - це велика витрата часу. Адже поки дипетчер приймає такий виклик, може трапитись справжня трагедія. Тому потрібно завжди думати про те, чи не заберуть невинні жарти у когось життя.












ТЕКСТ, ФОТО - Еля СЕРКОЖАЄВА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Служба «101»: коли від однієї людини залежить доля багатьох
08 листопад, 2017, 09:04