Нічні погоні та браконьєри: як працює лісова рейдова група. ФОТО

Нічні погоні та браконьєри: як працює лісова рейдова група. ФОТО
- Ну що нам, бахкають сьогодні? Не чув? - питають працівники лісової рейдерської групи у місцевого чоловіка, котрий проїжджає польовою дорогою.

- Та бахкають з самого ранку. Десь там, ближче до того лісу, - відповідає чоловік, затягуючись сигаретою. Але то певно полюють наші, з сусіднього села хлопці.

Лісова рейдова група вирушає до місця, де чули постріли. Далеко в полі видніється група мисливців із собаками. Вони підходять до лісівників та показують документи - дозвіл на зброю та на полювання. Виявляється, що чоловіки із сусіднього села. Вони розповідають, що сьогодні полювання геть невдале. Розпрощавшись із лісівниками, вони йдуть далі, гукаючи своїх собак, що розбіглись полем.

Мисливствознавець Юрій Наглюк їздить разом із лісовиками. Розповідає, що рейдова група працює цілодобово. За час роботи вже навчились багатьом хитрощам.

«Іноді в поле виїдемо, станемо, і слухаємо, чи не стріляють. Як чуємо постріли, то їдемо туди. Та й місцеві жителі часто нас інформують, якщо чують. Наша рейдова група займається охороною лісу і складається із трьох людей. Є старший групи, і є інженери з охорони захисту лісу. В їхні обов’язки входить охорона та захист лісу. Щодня вони зранку виїжджають і патрулюють ліс, слідкують за дотриманням правил полювання, а також за правильністю вивезення лісопродукції з лісових масивів.

Чергування відбувається цілодобово. Маршрут патрулювання вони складають собі самі. Звісно, зміни чергуються, бо ж одні й ті самі люди не можуть їздити постійно. Мають в розпорядження авто «Reno duster». Машина закріплена за лісовою охороною», - розповідає лісознавець.


Юрій Наглюк
Юрій Наглюк






«Процедура звичайна - під’їжджаємо до мисливців, просимо показати їх усі дозвільні документи, що надає право на полювання. Адже мисливець має права вийти на полювання тоді, коли в нього є дозвіл на зброю, мисливський квиток, картка обліку дичини та відстрільна карточка. Також, часто у мисливців немає паспорту на їхніх мисливських собак», - додає він.

Разом із інженером охорони та захисту лісу Мирославом Оксентюком та старшим рейдової групи Ярославом Курчиком їдуть далі. Недільний ранок відносно спокійний, пострілів не чути. Чоловіки розповідають, що часто мисливці на полювання виходять саме у вихідні. Дехто навіть приїжджає із далеку.

«Наше державне підприємство «Колківське лісове господарство» складається з п’яти мисливств: Колківське, Граддівське, Рудниківське, Тельчівське та Осницьке. Лісове господарство» мають площу 30 тисяч гектарів. З них - 17 тисяч - лісові угіддя, 13 тисяч - польові та водно-болотні угіддя. Маємо в господарстві зайців, лисиць, козулі, олені та кабани», - зазначає Наглюк.








Також він додає, що 28 жовтня стартував сезон полювання на за ліцензіями на диких мисливських парнокопитних тварин, а також - на хутряну дичину.

«Зараз в Україні діє дозвіл на полювання на хутряну дичину до 28 січня 2018-го року. Це полювання на зайця та лисицю. На копитну дичину, згідно ліцензій, в цьому році наш лісгосп має 18 ліцензій на кабана та 20 на козулю», - розповідає лісознавець.

«У нас в кожному селі є мисливці. Я веду журнал кількості мисливців у кожному селі. На хутрову дичину видається відстрільна карточка тільки на польові угіддя. То ми виїжджаємо в поле і дивимось та слухаємо, де стріляють. Тоді вже встановлюємо, чи належним чином проводять полювання. В сезон полювання на одного мисливця за один день дозволяється застрелити лише одного зайця. Якщо більше - це вже порушення, на яке треба складати протокол», - додає він.

Тим часом підїжджаємо до компанії інших мисливців. Вони також у полі полюють на зайців та лисиць. Вони показують документи та дозволи. Усе в нормі. Їдуть далі.

Лісівники розповідають, що, зазвичай, коли мисливці не мають дозволів, то вони полюють таємно. Були випадки, що коли бачили групу ліснівиків - починали втікати. Були навіть справжні нічні погоні.

«Загалом мисливці не конфліктні. Визнають свої порушення. Та й тим, хто полює законно, немає чого боятись. Це вже мисливці, що не мають дозволу на полювання або мають незареєстровану зброю, бояться та ховаються. Буває, побачать, що ми їдемо, і починають втікати. Було таке, що доводилось наздоганяти. Ми виїжджаємо на патрулювання вдень та вночі. Часто мисливці полюють за допомогою освітлювальних приладів, прожекторів та навіть тепловізорів. Вночі тварини сильно втікати не можуть, а якщо їм засліпити очі - то вони легка здобич. Тому, це заборонено.

То в нас були випадки, що ми вночі виїжджали і ловили таких мисливців, штрафували. Але 1020 гривень - це мало, як за таке. В одного взагалі рушницю забрали, бо була незареєстрована. Міліція проводить своє слідство, де взяв мисливець рушницю, чи вона не крадена», - каже Юрій Наглюк.










«В цьому році ми склали 23-и протоколи порушень правил полювання. Це стаття 85 Конституції України. Дані особи притягнути до відповідальності. Одна з них - до кримінальної за грубе порушення правил полювання. Взагалі, при виявленні порушення, на місці складається протокол про адміністративну відповідальність. На місці складається протокол, в якому вказується час, місце та яка стаття порушення та зазначається термін, коли буде проводитись розгляд справи. Порушника викликаємо в лісгосп та розглядаємо справу, виносимо постанову про адміністративну відповідальність та визначаємо розмір штрафу.

«В цьому році ми вилучили дві одиниці зброї. Вилучення відбувається, якщо зброя незареєстрована і людина не має дозвільних документів. Також може бути прострочений дозвіл. Тоді вилучаємо зброю та складаємо акт опису вилучених знарядь. Також, якщо проблеми із зброєю, то викликаємо поліцію Або телефонуємо їм і повідомляємо, що вилучили незаконну зброю і привеземо їм.









Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні статті
Нічні погоні та браконьєри: як працює лісова рейдова група. ФОТО
05 грудень, 2017, 15:32