Хто заробляє на «солодкому дитинстві» луцьких дошкільнят?

Хто заробляє на «солодкому дитинстві» луцьких дошкільнят?
За перевезення цукру від заводу до дитячих садків відділ освіти Луцької міськради заплатив 120 тисяч гривень.

Переможцем тендеру із постачання цукру у дошкільні навчальні заклади став не виробник, а приватний підприємець, який, до того ж, запропонував найвищу ціну.

ПРОДАВЦІ ЧИ ПЕРЕВІЗНИКИ?

Міський відділ освіти бере на себе обов’язок забезпечити дитячі садочки харчами. Відтак, чиновники щороку проводять тендери, обирають найцікавіші пропозиції і укладають угоди з переможцями про купівлю молока, картоплі, олії, круп тощо. У поняття «купівлі» входить доставка цих продуктів в садки, і в цьому – головна причина для маніпуляцій.

Крупним виробникам не цікаво витрачати час і ресурси на те, щоб розвозити мішки з товаром для садочків. Так у схемі з’являються підприємливі громадяни, які фактично виступають посередниками між виробниками і замовником, насправді надаючи лише транспортні послуги. І вартість таких послуг затягує на сотні тисяч гривень.

СОЛОДКИЙ ТЕНДЕР

Наприкінці минулого року відділ освіти Луцької міськради оголосив черговий тендер – на закупівлю 58,5 тонн цукру для дитсадків.

На конкурс подалося три учасники. Усі – приватні підприємці, жодного виробника. Переможцем тендерний комітет визначив ФОПа Кравчука Віктора Герасимовича, який запропонував… найвищу ціну.

Його конкуренти – підприємці Приступа Андрій Святославович та Середа Любов Володимирівна, обидва – із Млинівського району. Єдиний зареєстрований в Україні ФОП з ім’ям Приступа Андрій Святославович запевнив, що ні на який «цукровий» тендер документів не подавав, а підприємниця Середа Любов Володимирівна відмовилася пояснювати, чому луцькі освітяни відкинули її дешевшу пропозицію.

ДОРОЖЧЕ, ЯК НА БАЗАРІ

Таким чином 58,5 тонн цукру луцькі освітяни купили за 772 тис. грн, тобто за ціною 13,2 грн/кг.

На місцевих ринках оптова ціна на цукор – 10,6 грн/кг. Виходить, що придбавши потрібну кількість цукру для дошкільнят на базарі, можна було зекономити понад 150 тисяч гривень.

У документації, яку Віктор Кравчук надав на тендер, йдеться про те, що цукор він купує на Гнідавському заводі. Зателефонувавши на виробництво, ми з’ясували, що тут 58,5 тонн цукру можна купити за 649 тисяч гривень (11,1 грн/кг). Таким чином, різниця, яку собі «наварює» підприємець – більше 120 тисяч гривень.

На транспортні витрати, щоб розвести цукор по дитячих садках, необхідно не більше 3 тисяч гривень, тож прибуток від співпраці з луцькими освітянами лишається чималий.

Підприємець Віктор Кравчук продає луцьким освітянам не лише цукор. Цього року він також виграв тендер на поставку 11,6 тонн олії (398 тис грн) та 57 тонн круп і 31 тонни (1 млн 255 тис грн) борошна у дитсадки. Схема – та ж: підприємець купує товар у виробника, розвозить по закладах і отримує немалу різницю у власну кишеню.

Розпитати у підприємця, як справляється забезпечувати усі луцькі садки цукром та іншими харчами без жодного найманого працівника, а також де зберігає продукцію – не вдалося. Мобільний телефон – «поза мережею», а вказаний у тендерній документації стаціонарний номер виявився домашнім. Дружина Віктора Кравчука запевнила, що чоловік наразі за кордоном, а також повідомила, що у нього немає офісу чи помічників, які могли б розповісти про роботу.

ПЛЮС 18 ТОНН

Торік відділ освіти Луцької міськради для садочків закупляв набагато менше цукру – 40 тонн. До того ж, наприкінці року суму тендеру зменшували, тобто використали ще менше – близько 30 тонн.

На запитання, для чого у 2018 році луцьким малюкам аж на стільки більше цукру, головний спеціаліст управління освіти Орися Мушит пояснила, що у садках збільшилася кількість груп та дітей.

До речі, у 2017 році цукор купували за шокуючою ціною – по 17,2 грн/кг. Якщо порівняти навіть із цьогорічними цінами виробників, виходить, що за цукор для луцьких дошкільнят переплатили торік переплатили майже 200 тисяч гривень.

Людмила ЯВОРСЬКА (для газети «ВолиньPost»)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
поцікавитись можна і про ціни на інші продукти. Будете вражені!
Відповісти