«Волиньторф» просить допомоги у боротьбі з рейдерами

«Волиньторф» просить допомоги у боротьбі з рейдерами
14 березня 2013 року працівники держвного підприємства «Волиньторф», мешканці Маневицького району Волинської області тимчасово заблокували рух транспорту на автошляху Р-14 (Луцьк-Маневичі-Любешів-Дольськ) і на трасі міжнародного значення М-07 (Київ-Варшава).

Таким чином вони висловили свою незгоду з призначенням на їх підприємство нового керівника, що вони вважають рейдерським захопленням «Волиньторфу».

Кілька тисяч осіб заявили: якщо найближчими днями реакції від міністерства енергетики, Уряду та Адміністрації Президента не буде, вони готуються вийти на масові акції протесту під центральними органами влади у Києві.



У проблему втрутився народний депутат Ігор Єремеєв. Він заявив, що робитиме усе для того, аби підприємство й далі очолював Іван Киричик. Єремеєв заявив, що уже проводить зустрічі в міністерстві та Адміністрації Президента. Працівники ж підприємства кажуть, що «лише в особі Єремеєва знайшли реальну підтримку».

Працівники «Волиньторфу» на акції протесту 14 березня
Працівники «Волиньторфу» на акції протесту 14 березня


У четвер, 14 березня працівники «Волиньторфу» поширили «Термінове звернення до преси». Подаємо його текст нижче

Термінове звернення до преси колективу ДП «Волиньторф» щодо критичної ситуації яка склалася з підприємством

Шановні панове журналісти!

Ми, колектив працівників державного підприємства «Волиньторф» в повному складі (400 чоловік) звертаємося за допомогою! Надання публічності та привертання уваги преси до конфлікту навколо «Волиньторф» – це наш останній шанс зберегти підприємство, а відповідно і наші робочі місця!

Державне підприємство «Волиньторф», є стабільно працюючим, бюджетоутворюючим підприємством Маневицького району Волинської області. Тож, наше підприємство вже давно є «ласим шматком» для різноманітних чиновників та бізнесменів.

Час від часу «Волиньторф» витримує атаки. Причому кожного разу вони відбуваються по-новому. То його пробували виключити з переліку державних підприємств, які не підлягають приватизації, то примушували керівника передавати основні фонди приватним структурам.

А тепер владні чиновники підійшли до проблеми з іншого боку – вирішили незаконно замінити успішно працюючого керівника підприємства Киричика Івана Мироновича на «свою» людину.

Працівники «Волиньторфу» на акції протесту 14 березня
Працівники «Волиньторфу» на акції протесту 14 березня


Коротка хронологія подій.

22 лютого 2013 року закінчився термін дії Контракту № 09-н/12, укладеного Міненерговугілля України з директором Державного підприємства «Волиньторф» Киричиком І.М.

Ще задовго до зазначеної дати ми всім колективом зверталися до голови Волинської обласної державної адміністрації Клімчука Б.П. про сприяння переукладенню цього Контракту з діючим директором.

11 лютого 2013 року до міністра енергетики та вугільної промисловості Єдуарда Ставицького було направлено таке клопотання. Крім того, на ім’я міністра було направлене колективне звернення працівників ДП «Волиньторф» від 22.02.2013 № 379 за підписом 382 осіб з проханням укласти новий контракт, за яким залишити директором Державного підприємства «Волиньторф» Киричика Івана Мироновича.

Однак жодних очікуваних дій з боку міністра не відбулося. Натомість 25 лютого 2013 року на підприємство прибула невідома група осіб. Мета їхнього візиту - представлення «нового виконуючого обов’язки директора ДП «Волиньторф» пана Шульги.

«Новопризначений директор» з порогу почав вимагати установчі документи, штатний розпис та печатки підприємства, погрожуючи звільненням працівників.

Зухвала поведінка приїжджих осіб викликала спротив всього трудового колективу, тому потрапити в кабінет директора Шульга не зміг.

Працівники «Волиньторфу» на акції протесту 14 березня
Працівники «Волиньторфу» на акції протесту 14 березня


27 лютого 2013р. відбулася позачергова сесія районної ради, де прийнято звернення до Президента України, Прем’єр-міністра та голови Верховної Ради України щодо кадрової ситуації на державному підприємстві «Волиньторф», яким депутати просять призначити на посаду директора Киричика Івана Мироновича.

Чому колектив так відстоює Киричика І.М.? За час його керівництва (2009-2012рр.) підприємство отримало чистий прибуток в сумі 7,5 млн.грн., сплачено податків і зборів 41,2 млн.грн., заборгованість по заробітній платі відсутня.

Він приклав значних зусиль, щоб витягнути підприємство зі складної економічної ситуації, в якій воно залишилось від попереднього керівника, погасити кредитні зобов’язання, стабілізувати господарську діяльність.

Ми знаємо, що сталося з флагманом торф’яної промисловості України ДП «Чернігівторф», де сьогодні заводи об’єднання довели майже до повної зупинки. Мільйонні борги по податках, заборгованість по заробітній платі, обладнання здане в металобрухт.

І все це - через непродуману політику Міністерства енергетики та вугільної промисловості, яке на керівну посаду призначало бізнесменів, спортсменів, депутатів, заготівельників металобрухту, тобто людей далеких від торф’яної промисловості. Держава втратила торфопереробні заводи, а люди роботу.

Працівники «Волиньторфу» на акції протесту 14 березня
Працівники «Волиньторфу» на акції протесту 14 березня


Ми не хочемо і не допустимо, щоб нас спіткала така доля як ДП «Чернігівторф», ДП «Сумиторф», ДП «Житомирторф» і решта підприємств-гігантів торф’яної галузі, які припинили своє існування і від яких на сьогоднішній день залишились тільки вивіски.

Адже нині з 34 заводів, які функціонували в Україні, стабільно працює тільки три, два з яких – у Маневицькому районі, які входять до складу державного підприємства «Волиньторф».

На сьогоднішній день жодних відповідей від Міністерства на свої звернення колектив не отримав і позиція органу управління нам невідома. Часу на зустріч із трудовим колективом жоден із представників цієї влади так і не знайшов.

Реальну підтримку ми знайшли лише в особі позапартійного народного депутата України від нашого округу Ігоря Єрємеєва, і надіємось що він допоможе відстояти позицію трудового колективу.

27 лютого ми всім трудовим колективом блокували прохідну підприємства, щоб не допустити на нього невідомих осіб та новопризначене керівництво. Так і не дочекавшись реакції Міністра енергетики та Уряду на наші звернення, 14 березня 2013 року члени трудового колективу «Волиньторф», мешканці Маневицького району на годину заблокували рух транспорту на автошляху Р-14 (Луцьк-Маневичі-Любешів-Дольськ) і на трасі міжнародного значення М-07 (Київ-Варшава).

Це було останнім попередження владі від людей. Якщо нас продовжать ігнорувати, понад кілька тисяч людей найближчим часом вийдуть на масові акції протесту під Кабінет Міністрів та Адміністрацію Президента. Іншого шляху у нас не має, тому що ми добре розуміємо, що за зміною керівництва на ДП «Волиньторф», буде його поступове переведення у приватні руки і кілька тисяч людей (працівники та їх родини) втратять будь-які засоби до існування.

Просимо представників засобів масової інформації донести до громадськості та влади нашу позицію.
Від імені членів трудового колективу:

Голова первинної профспілкової організації
ДП «Волиньторф» А.В.Базарнова

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 21
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
«Станом на 12.03.2013р. підприємство ДП «Волиньторф» працює в плановому режимі з виготовлення та реалізації своєї продукції. За інформацією в.о директора ДП «Волиньторф» Бачука В.Г в даний час проводяться планово-регламентні роботи», - додав Башкаленко. Так чия правда? Базарнової чи Башкаленка?
Відповісти
Працює в плановому режимі чи в даний час проводяться планово-регламентні роботи?
БАШКА....
Відповісти
Та все вже вляглося. То була помилка місцевих жителів. Знаю з першоісточника. Киричик буде заступником, та фактично і надалі керуватиме підприємством. Ніби-то у Київі все владнали. І, як мені розповів знайомий з міністерства, вся буча була непотрібною. Подивимось, щож буде далі.
Відповісти
ЯКА ПОМИЛКА МІСЦЕВИХ ЖИТЕЛІВ!?!? Люди бачили все. І не дають себе обманути стандартними обіцянками типу модернізації і інвестицій. Як то кажуть "нафіг нада" хоч завод збережемо.
Відповісти
)))))) мій знайомий з міністерства....)))
Відповісти
Люди вже настільки зневірились у владі, не сприймають її патологічну брехню, що звертаються до журналістів. І тому немало прикладів: "реформа" медицини в луцькому будинку культури, в Торчині, той же "Волиньторф". Крах влади. Ерозія центральної влади вже давно перекинулась на місця. В свідомості людей відбулась революція, вони бридливо нехтують брехунами і починають захищати себе самі. Революція знизу як повний доказ, що "низи можуть", а верхи цілковито прогнили.
Відповісти
Знаю, що Єремеєв "додавив" питання в сторону трудового колективу.
Відповісти
Успіх в даному випадку,це не байдужість працівників,а також дії свого депутата(Єремеєва).Це і є НАРОД!
Відповісти
Усе зробив Єремеєв, бо з ним в Києві рахуються. А навіщо було пустослів’я так званого губернатора? Губошльопство? Яку роль тут зіграв цей персонаж? Яку роль зіграли його неохайні ляпання на оперативних нарадах, перенасичені брехнею? Хотілось би почути від нього детальних пояснень його «словодебатів» такого дешевого штибу. А то виригне він чергову брехню, а пройдисвіти, якими він оточив себе, кричать «геніально!». Люди ще у 90-х розкусили цю "геніальність".
Відповісти
А ви подивіться по Волинському ТБ репортажі з сесії обласної ради, де губернатор поводить себе як хамуватий хазяїн, хоча там він - лише один з депутатів. Колись і я його поважав...
Відповісти
Смешно читать про рейдерство. Назначили человека. Разве он рейдер? Вы хоть изучите, что такое рейдер тво.
Відповісти
Ну ти, бля, й учоний. Давно читати навчився? Знаємо, набираєш у гуглі слово і маєш повну викоадку. Ти навчи, як проблему насильної зміни власника в державі вирішити. Чи ви інстітутов не кончалі, тільки на клавіатурі клацати научилісь.
Відповісти
Я незрозумів хто підняв людей!!! А так організатори молодці. А Ефремов - невірю Ця людина без вигоди для себе робити нічого так просто небуде!!! Одні голосування в РАДІ з ПРигиналами. Всеодно колись дай БОГ вони всі і за все будуть відповідати .
Відповісти
сява ти взагалі писок стули.Такі як ти запроданці і є при владі зараз.А люди молодці,що піднялись обороняти своє підприємство від "донецкого"(хоч і буде він зараз"слєдящім",але без права підпису).Зате всі показали що в єдності-СИЛА.А що по країні- " Кругом неправда і неволя,НАРОД замучений МОВЧИТЬ і на апостольськім пристолі -кабан годований сидить"Т.Г.Шевченко.Нічого 18-19 травня в Києві наш НАРОД вискаже своє ставлення до нинішньої "влади".СЛАВА УКРАЇНІ !!!!!
Відповісти
Смешно. Не ты ли Киричик? :) Следящий-это что значит? Вы отбились? Ничего не понял. Дайте инфо, что с предприятием. Не знаю новостей.
Відповісти
Сюжет по ТВ заказушный!!! Снимали не люди с Интера!!! Журналист штатный по Волыни, Житомирщине и Ровенщине - Инна Белецкая! На микрофоне шапки "Интер" нет! За-ка-зу-ха!!!
Відповісти
От ти дурне)))) У всіх телеканалів є регіональні спецкори, які роблять новостійні сюжети інколи для кількох телеканалів. Це оптимізація затрат.
Відповісти
Ну що? Єремеєву - повага. Захистив!
Всі інші на цьому конфлікті лише піарилися.
Відповісти
Бабка Павло дуже погана людина. Він ображає Володимира ноги ті Льошу щоки. Так не можна! Схаманися!
Відповісти
Павло "цок-цок" - він не палить та увесь час про це говорить. Та невже ти такий? Ні! Не повірю!
Відповісти
Бабка, досить займатися усякою метушнею! Ти ж не така вже і тварина. Що ти там дивися за маячню?
Відповісти