Лучанин творить мультики з пластиліну і металу. ФОТО. ВІДЕО

Лучанин творить мультики з пластиліну і металу. ФОТО. ВІДЕО
Знайти справу життя, яка б приносила задоволення, досить складно. Та коли людина творча та неординарна, то й пошуки є цікавими та незвичними.

Луцький режисер, лялькар, фотограф та мультиплікатор Леонід Тивонюк допоки знайшов своє місце у мистецтві, то перепрацював на десятку робіт. Це було того варте – зараз Леонід займається своєю улюбленою справою.

Сьогодні Леонід працює актором Волинского обласного театру ляльок. До цього була робота у приватному ляльковому театрі «Карабас-Барабас» - перше місце роботи. Поїздки із дитячими виставами Білорусією відкрили очі на майбутню професію. Саме у цьому колективі Леонід зрозумів, що хоче отримати режисерську освіту і майбутнє пов’язати з театром та власною творчістю.

Тому й навчався спочатку у Волинському училищі культури і мистецтв ім. І.Стравінського, пізніше – у Київському національному університеті театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого.

Ще будучи другокурсником, Леонід влаштувався у Волинський обласний академічний театр ляльок. І ось уже майже десять років на сцені. Зіграно безліч ролей, які запам’яталися не тільки дітям, а й дорослим. З професійної діяльності виник інший напрямок творчості – створення театральних номерів. Короткі, але змістовні, міні-п’єси автор демонструє на різних заходах, святкуваннях. Перший такий номер «Спокуса» був створений ще у студентські роки.

Першою спробою заявити про себе як режисер був короткометражний фільм «Забавки» на філософську тематику. Продовжив цю лінію фільм «Level 3». Обидва були представлені на конкурсах та фестивалях аматорського кіно, де займали призові місця.

На запитання «Чому обрав режисуру?» отримали таку відповідь: «Я люблю бути за кадром. Тут можна самому вирішувати. Режисер сам обирає про що він буде говорити, з яким матеріалом працювати».

* * *

Ще з дитинства Леонід Тивонюк був допитливим та винахідливим. Напевно, це й стало поштовхом до його майбутнього заняття. Зараз він створює мультики. Хоча це тільки початок його творчості у такому руслі, але досить вдалий.

У доробку автора уже є один мультфільм. Його назва «Відчиніть»



Кілька років тому цей мультик завоював першість серед анімаційних фільмів на Міжнародному фестивалі непрофесійного кіно «Кінокімерія».

За словами автора ідея виникла десь на третьому курсі навчання в університеті. Дали завдання створити театральний номер з використанням предметів: «Втілення такої ідеї було обмежене в театрі. Тому я захотів зробити це в анімації. Випадково натрапив на конкурс , де треба було зняти фільм на мобільний телефон. Звичайно, реалізувати задумане було важко, бо все робив уперше, та все ж було дуже стрімко».

Мультик «Відчиніть» – пластиліновий. Такий матеріал цікавив автора ще з дитинства. Він розказує, що ліпив диснеївських героїв. Радянські мультики були вже не цікавими, а от нові американські!..

Отже, Леонід взяв шматок пластиліну і ретельно працював над кожним кадром мультика. Для того, щоб зняти таку анімацію треба було спеціальне приміщення. Його, звичайно, не було: «Для того щоб знімати мультфільм, треба було спеціальне приміщення, в якому б було постійне однакове освітлення. Тому знімав вночі, не висипався. Навіть одного разу заснув на репетиції на роботі».

Леонід каже, що за тиждень він зняв близько двох тисяч кадрів. При цьому це все робилося на мобільний телефон і без спеціального обладнання. Згодом ці всі кадри перетворилися на п’ятихвилинний мультик.

Анімація «Відчиніть», за словами автора, призначена для дорослих: «Через творчість я допомагаю собі. Через неї хочу сам вирости, а якщо це допоможе ще комусь, то буду дуже щасливий».

* * *

Зараз Леонід Тивонюк працює над створенням наступної анімації. Її головний герой - тарган.

«Це буде художнє переосмислення реінкарнації» - так говорить автор про мультфільм. Така оригінальна ідея виникла після перегляду французької анімації «Краватка»



Леонід додає, що хоче створити подібний мультик, зі схожою технікою виконання.

Із захопленням розповідає про сам процес роботи. Він вказує, що професійний рівень мультфільму буде вищим, бо начитався про техніку виконання, написав сценарій, розписав усе за кадрами, детально описав, що буде відбуватися, емоції героїв.

Уже майже готовий каркас ляльки, зробленої із металевих деталей. «Було важко знайти потрібні деталі, підібрати матеріал, але я вчуся в процесі роботи. Майбутня робота – лялькова анімація. Я використаю каркасну ляльку з рухомими частинами тіла. Працюватиму у кількох техніках під час роботи».



Леонід сам створюватиме усі декорації та деталі, що, за його словами, займає безліч часу. Все таки це не зупиняє автора: «Я повільно, але впевнено досягаю своєї мети».

* * *

«У творчості людина звільняється, у ній вона може щось зрозуміти, насамперед, себе. Це викликає певні емоції, які допомагають зрости духовно і перейти на інший рівень світосприйняття», - каже Леонід.

Олеся АБРАГАМОВСЬКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Розумашка! Пишаюсь Льонькою!!!)
Відповісти
Мега круто! Такі люди заслуговують на повагу! Талантіще)))
Відповісти
Молодець! Бажаю, щоб у Леоніда все вийшло як він задумав і, навіть, краще)
Відповісти
Так тримати, любий друже!)
Відповісти
Останні статті
Лучанин творить мультики з пластиліну і металу. ФОТО. ВІДЕО
18 липень, 2013, 17:30