Наїзд на бізнес євромайданівців – чесна робота податківців чи «примушування до миру»?

Наїзд на бізнес євромайданівців – чесна робота податківців чи «примушування до миру»?
Напередодні Нового року стало зрозуміло, що переслідування шістьох активістів луцького Євромайдану, які закликали блокувати облраду і «вкрали» звідти три портрети Віктора Януковича, – далеко не всі проблеми євромайданівців на Волині.

Спочатку керівник підприємства «Тріада» Олена Леонова, а потім і її чоловік, один з активістів Євромайдану Володимир Пащенко, і депутат міськради Сергій Григоренко заявили: влада «увімкнула механізм переслідувань» на повну і стала тиснути на бізнес тих, хто підтримує Євромайдан.

ЧИТАТИ ЗАЯВУ ОЛЕНИ ЛЕОНОВОЇ

ЧИТАТИ ЗАЯВУ ВОЛОДИМИРА ПАЩЕНКА

ЧИТАТИ ЗАЯВУ СЕРГІЯ ГРИГОРЕНКА

Леонова повідомила, що її підприємство почали підозрювати в ухиленні від сплати податків і митних платежів. Причому початок перевірок «чомусь» день у день збігся з початком переслідувань інших євромайданівців.

Після того як заява Леонової з’явилася у пресі, у Головному управлінні Міндоходів у Волинській області стали виправдовуватися, заявивши, що перевірка діяльності ПП "Тріада" не пов’язана з політичними подіями. Мовляв, причина усьому – «заява від директора одного із волинських ТзОВ».

ЗВІДКИ ВЗЯВСЯ КРИМІНАЛ

Як ідеться у постанові старшого слідчого управління Міндоходів у Волинській області, старшого лейтенанта міліції С.Лисеюка, у його провадженні перебувають матеріали досудового розслідування щодо службових осіб ПП «Тріада».

Далі цитата з тексту постанови слідчого (просимо вибачення за текст з помилками: передаємо дослівно):

«Відповідно до заяви керівника ТзОВ «Трейд ЛТД» Василюка О.В. від 11 грудня 2013 року службовими особами ПП «Тріада» протягом 2012-2013 років, надаючи послуги діючим товариствам та використовуючи реквізити ряду підприємств Києва, зареєстрованих на підставних осіб та мають ознаки фіктивності, організували та реалізовують цілу схему ухилення від сплати податків та митних платежів при імпорті та оформленні викосоліквідних товарів на території України за заниженими цінами через митні пости Ягодинської митниці».

Василюк О.В., як запевняє слідчий, повідомив: «Працівники ПП «Тріада» організували схему надання послуг по незаконному ввезенню на митну територію України партій високоліквідних товарів по підробним документам з приховуванням від митного контролю для …ряду підприємств Волинської області шляхом невідображення в податковій звітності даного підприємства фактично отриманих сум коштів від даних СПД, а тому не нарахували та не сплатили до бюджету понад 800 тисяч гривень».

Відтак, аби провести «повне, об’єктивне та неупереджене дослідження обставин вчинення кримінального правопорушення», слідчий Лисеюк вирішив, що «необхідно отримати всі первинні фінансово-господарські документи, які свідчать про проведення протягом 2012-2013 років фінансово-господарських операцій» з чотирма підприємствами – «Промгаз інвест», «Агролюкс», «Імперіал груп Україна» та «Промислові оливи».



У прес-службі ГУ Міндоходів у Волинській області запевнили: «Триває досудове розслідування, в ході якого перевіряються наведені в заяві факти, проводяться слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження. Про замовний характер слідства чи тиск на директора ПП «Тріада», в зв’язку з політичними подіями не йдеться».

Цікава різниця у формулюваннях. Так, у повідомленні прес-служби йдеться, що слідчі «проводять дії з метою дослідження обставин кримінального провадження». У той час як у постанові слідчого, написаній на тиждень раніше, говориться про «дослідження обставин вчинення кримінального правопорушення».

СПРАВА "ДУТА", ЇЇ МЕТА НЕ "ВПАЯТИ" КРИМІНАЛ, А ПРОСТО НАЛЯКАТИ, - ДИРЕКТОР "ТРІАДИ"

Керівник ПП "Тріада" Олена Леонова каже, що здивована такими діями слідчих. Адже сьогодні митна служба входить у склад Міністерства доходів і зборів. Відтак, слідчим Міністерства було б набагато логічніше і простіше "дослідити обставини", звернувшись на митницю і з’ясувавши, яка брокерська компанія обслуговувала фірми "Промгаз інвест», «Агролюкс», «Імперіал груп Україна» та «Промислові оливи».

«І якби вони це зробили, то побачили б: ПП «Траіда» жодному із зазначених підприємств ніколи не надавала послуги з митного оформлення! Тоді про яку «схему ухилення від сплати податків і митних платежів, організовану «Тріадою» через ці фірми, можна говорити?!» - дивується Леонова.

Очевидно, слідчі просто «виконують замовлення» і сподіваються залякати керівника підприємства ще на етапі «дослідження». Інакше пояснити абсолютно фіктивну справу, що не має жодних шансів на доведення, не можна, вважає Олена Леонова.

Вона додає: існують й інші обставини, які вказують на намагання податківців не докопатися до правди, а всього лиш залякати.

Наприклад, податківці вирішили витребувати документи в усіх підприємств, з якими «Тріада» протягом 2012-2013 років здійснювала фінансово-господарські операції. Наприклад, купувала канцелярське обладнання.



Яким чином чеки на купівлю скріпок допоможуть розкрити «схему ухиляння від сплати податків» - для Олени Леонової незрозуміло. Втім вона переконана: дії податківців однозначно створюють напруження і заважають бізнесу. «А більшого вони й не прагнуть досягти», - припускає керівник «Тріади».

ЗВІДКИ ВЗЯВСЯ "НАКЛЕПНИК"

Цікавими є й обставини появи «свідомого громадянина Василюка О.В.», який так «вчасно» вирішив повідомити податківців про схему ухиляння від сплати податків.

Отож, у прес-службі ГУ Міндоходів на Волині стверджують: заяву з інформацією про порушення на ПП «Тріада» до слідчого управління фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у Волинській області 12 грудня 2013 року надіслав «директор одного з волинських ТзОВ»

Подробиць про те, чому цей директор повідомив про порушення одночасно з початком переслідування інших євромайданівців, у прес-службі Міндоходів, ясна річ, не оприлюднюють.

Із постанови про витребування документів випливає, що цей «директор одного з волинських ТзОВ» - це керівник ТзОВ «Трейд ЛТД» Василюк О.В.

А тепер найцікавіше: за інформацією Державної реєстраційної служби, в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців є лише одна фірма з назвою «Трейд ЛТД». І зареєстрована вона… у місті Дніпропетровську. І керівник її – не Василюк О.В., а Полунін А.В.

Звідки ж взялося тоді «волинське» ТзОВ «Трейд ЛТД»? Чи не від активного виконавського намагання «стражів фінансової дисципліни» за будь-яку ціну сфабрикувати звинувачення проти ПП «Тріада» і залякати її керівників?

* * *

Дивний «збіг» заяви Василюка О.В. з початком переслідування луцьких євромайданівців – не єдине.

У той час як податківці взялися перевіряти «схему ухилення від сплати податків і митних платежів», у прокуратурі взялися з’ясовувати дотримання земельного законодавства на інших підприємствах, де є засновником Олена Леонова.

Цікаво, чи з’явиться «свій» Василюк О.В. у прокуратури, аби спробувати виправдати і цей «наїзд»?..

Антон БУГАЙЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тримайтеся весна переможе ;)
Відповісти
Влада намагається робити якісь потуги, але від браку часу, від того що вже сама боїться, її дії викликають сміх. Це вже не влада, це туша бандитів яка дригається від злості і своєї безпорадності!
Відповісти
Повірте, це не тільки через брак часу й страху. Це методи роботи податківців. Вони завжди отак "безтолково" ліплять справи, вимагають надати документи, пояснення тощо. Той хто з таким стикався, мене зрозуміє. А працівникам Тріди можна побажати тільки сили витримати цей наїзд.
Відповісти
То якщо вони такі криштально чисті, то перевірка для них буде не страшна. А якщо це історія про Столяра № 2 - то буде цікаво!
Відповісти
Читай текст. Якщо не віриш автору - читай документи ,якщо не віриш документам - читай устав партії регіонів
Відповісти
Справи, шиті білими нитками, - рано чи пізно розклеяться в судах, і ті, що їх "шиють", прекрасно це розуміють. Але ж отримали завдання: настрахати, залякати, забрати час, відволікти увагу... Протримайтеся, друзі, правда переможе!
Відповісти
А ви мовчали б, бо гробовщика та свою дружину ви теж голосно захищали. Тому саме ваша присутність, як лакмусовий папір, виявляє нечесність тих, кого ви захищаєте.
Відповісти
2 Олександр Пирожик, про які суди Ви говорите, Божі?
Відповісти
Пусть любовницам прокуроров и ментов откроют справы...Кашаи Лексусы Инфинити...откуда в Жо...е алмазы.Прокуроры не покпупайте праституткам машины и квартиры.Вы не вечьные тут.
Відповісти
Останні статті
Наїзд на бізнес євромайданівців – чесна робота податківців чи «примушування до миру»?
08 січень, 2014, 10:10