Митний спрут «Катлєти»

Митний спрут «Катлєти»
У системі українських митниць працювала ціла «плеяда» родичів керівника митної служби країни. Вистачало їх і на Волині.

Колишній віце-спікер Верховної Ради і колишній головний митник України Ігор Калєтнік (на фото) після падіння режиму Януковича, як стверджують ЗМІ, втік у Росію. Одночасно на Волині у відставку подали керівники Ягодинської митниці.

Як з’ясував ВолиньPost, ці дві події мають безпосередній зв’язок: серед звільнених митників були близькі родичі Ігоря Калєтніка. Мало того, у системі митної служби виявилася ціла мережа тих, хто для Калєтніка був «свій в доску».

Калєтнік свого часу був начальником Рава-Руської і Чорноморської митниць, очолював департамент по боротьбі з митними правопорушеннями і навіть Дніпровський районний суд Києва. Почесний митник і заслужений юрист України, наймолодший в Україні генерал Митної служби, Калєтнік, ще коли працював начальником Галицької митниці, отримав прізвисько Катлєта: так він називав пачку 100 доларових банкнот в сумі 10 000 доларів США.

Після приходу до влади Віктора Януковича очолив Державну митну службу України. Саме тоді президент дав вказівку митниці вдвічі збільшити дохід. І саме в цей час вибудовується потужна корупційна система в митній службі під егідою однієї сім’ї. На ключові пости по всій Україні були розставлені представники однієї родини.

Коли після виборів 2012 року Ігор Калєтнік став народним депутатом від КПУ і отримав посаду віце-спікера парламенту, на його «мережу своїх» у системі митниць це мало вплинуло.

Тим не менше про родичів Ігоря Калєтніка заговорили відразу після перемоги революції. Начальник Чопської митниці Сергій Харченко, якого місцеві прив’язали до стовпа ганьби, не тільки розповів про системні передачі хабарів до Києва, а й зізнався, що отримав посаду завдяки родинним зв’язкам. Зокрема, його брат одружений на сестрі Ігоря Калєтніка.

Волинь, як прикордонна область, теж стала однією з ланок в корупційні імперії клану Калєтніків. На ключових посадах Ягодинської митниці були розставлені близькі родичі, друзі, куми, або інші наближені особи до родини вінницьких комуністів.

24 лютого частина керівників Ягодинської митниці пафосно звільнилася (пожертували «аж» 20000 грн для Героїв Майдану).

ВолиньPost на підставі відкритих джерел інформації встановив родинне дерево Калєтніків у Митній системі України. Спостерігається тенденція, що на західному кордоні держави були «розставлені» переважно близькі родичі (рідні брати і сестри, племінники) дружини Калєтніка – Антоніни Калєтнік (дівоче прізвище – Мрочко). Причому сталося це не пізніше ніж через місяць після його призначення на пост голови Держмитслужби у березні 2010-го.

У «мережі Калєтніка» крім «кровних» родичів, було щонайменше 5 його кумів – усі на високих посадах митної системи у різний час. Не забував Калєтнік і про колишніх однокласників, однокурсників, друзів чи просто вінницьких земляків. Усі «митники» вірно служили тому, хто «вивів їх в люди».

Любов Семенівна Єленич (Мрочко) – перший заступник начальника Ягодинської митниці, рідна сестра дружини Калетника. 24 лютого написала заяву на звільнення з посади. В митних органах працювала з квітня 2010-го року – рівно через місяць після призначення Ігоря Калєтніка головою Державної митної служби України (березень 2010-го року). У свій час була нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.

Степан Іванович Єленич – заступник начальника Рівненської митниці, чоловік сестри жінки Калєтніка Любові Мрочко. Повністю назва його посади звучить так: «заступник начальника управління боротьби з контрабандою та митними правопорушеннями Рівненської митниці Міндоходів – начальник оперативного відділу». Сайт Територіальних органів Міндоходів у Рівненській області не містить біографічної довідки чиновника такого високого рангу.

Валерій Мрочко – заступник одного з начальників відділу-старшого зміни Ягодинської митниці, племінник жінки Калєтніка Антоніни.

Ігор Семенович Мрочко – перший заступник начальника Львівської митниці Міндоходів, рідний брат Антоніни Калєтнік. В митній системі почав працювати теж з квітня 2010-го року. Спочатку був на посаді помічника Голови Департаменту організаційно-інформаційного забезпечення діяльності Голови Державної митної служби України». А з 10 червня 2013 року призначений першим заступником начальника Львівської митниці Міндоходів.

Вікторія Лівінська (Мрочко) – інспектор Ягодинської митниці, двоюрідна сестра Валерія Мрочка та племінниця Антоніни Калєтнік.

Василь Сокиринський – заступник начальника митного поста «Ягодин», за інформацією наших джерел, теж має родинні зв’язки з Ігорем Калєтніком. 24 лютого написав заяву про звільнення з посади, але з формулюванням «у зв’язку переведенням згідно номенклатури посад».

Олександр Оникійчук – начальник митного посту Устилуг. Хірург за освітою. За деякою інформацією – однокласник Калєтніка.

Наталія Мостова – начальник вiддiлу кадрового забезпечення та з питань запобiгання корупції. Родом з Вінничини. Біографічної довідки Мостової, які і більшості митників, на офіційному сайті Територіальних органів Міндоходів у Волинській області немає. Але, за інформацією джерел ВолиньPost, Наталія Мостова теж є родичкою сім’ї Калєтніків. На форумах митників Мостову називають фавориткою Степана Дериволкова, який з квітня 2013 року обіймав посаду першого заступника Міністра доходів і зборів України.

Геннадій Іванович Федик – начальник Ягодинської митниці у 2010-2012 роках. На цій посаді його змінив Роман Микитюк. З 27 листопада 2013 року очолює Головне управління Міндоходів у Вінницькій області. Відомо, що Федик у близьких стосунках з Ігорем Калєтніком. Обидва вони з одного села Велика Кісниця Ямпільського району Вінничини, навчалися в одному вузі – Вінницькому сільськогосподарському інституті. Також відомо, що вони – куми.

Олександр Вдовиченко – очолював Південну митницю, доки, у жовтні 2012 року не попався на хабарі 870 тисяч доларів. Кум Ігоря Калєтніка.

Геннадій Романенко – з 4 квітня 2013 року по цей час – начальник Київської міжрегіональної митниці Міндоходів. Близький друг і кум Ігоря Калєтніка.

Віталій Лисий очолював Департамент по боротьбі з контрабандою в ДМСУ та Хмельницьку митницю. Кум Ігоря Калєтніка.

* * *

Наведені вище прізвища – скоріш усього, далеко не всі родичі і друзі вінницького комуніста, «вмонтовані» ним у митне середовище. Сьогодні калетніківський «спрут» не має голови і багатьох «щупалець», відтак не являє собою колишньої клано-корупційної загрози. Та все ж він – живе свідчення того, наскільки глибоко корупція вкоренилася у структури української держави. Настільки глибоко, що одною заміною прізвищ точно спрут цей не витравити…

Наталка ПАХАЙЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 15
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Де тепер взяти нових чистих митників?
Відповісти
Відмиють старих.))
Відповісти
Вы забыли Иванова. Нач. Черниговской таможни, кум Романенка, друг Калетника. Куда они - туда и он. с 2003 года.
Відповісти
Ще Волошина Володимира (колишній голова Ямпільської РДА) та його синулю забули вписати.
Відповісти
Забыли провинцию!! Булюк В.В. -начальник Херсонской таможни,кум катлеты.Взяточник, контрабандист ,вымагатель.
Відповісти
А как же не вспомнить Григорьева ,бывшего КГБиста тоже кум.
Відповісти
Найшли мені сенсацію, ви подивіться скільки синків , невісток і інших родичів місцевих князьків(прокурорів,суддів,сбу) робить і в митниці і в інших органах державного управління як з тим бути. Держава в нас така без зв'язків нікуди.
Відповісти
99.9 відсотків влаштованих на роботу на сьогоднішній день через зв'язки і це було при всіх і після всіх революцій нажаль так є.
Відповісти
Точно писав на заказ і за гроші а то чого так злився, вони ж не перший день працюют а статтю тільки тепер написав
Відповісти
Невже ти думаєш що когось з оспіваних тобою персонажів зацікавила твоя писанина? Не сміши. А " закажчикам" хочу сказати, домовились би ми в ціні- стаття була б клас! Я не догавкую від себе в коментаріях.
Відповісти
Ой інертні полішуки.Оновлюйтесь розумом світ змінився.не буде як завжди..Особливо ті які біля корита були..закрито їм Скоро буде пізно все стане явне - такий час
Відповісти
А про мене чого забули???
Відповісти
попазогло с м перевірте цього начальника львів митниці діяльність.людина користуючись своїм службовим становищем принижує нецензурною лексикою своїх підлеглих морально пригнічує і заставляє писати заяви на звільнення,а на місце звільнених працівників за хабарі набирає інших
Відповісти
Як любов семенівна мрочко може бути рідною сестрою дружини і.калетника, коли вона антоніна андріівна(щось не стикується)
Відповісти
Останні статті
Митний спрут «Катлєти»
17 березень, 2014, 11:51