Класика за пару гривень: що продають «вуличні букіністи» Луцька?

Класика за пару гривень: що продають «вуличні букіністи» Луцька?
Кілька місяців тому луцьких вуличних продавців книг «переселили» із Театральної площі на вулицю Лесі Українки – нині старі книги задешево шукають саме тут.

Лучанка Валентина Віталіївна продає книги у центрі Луцька вже 12 років. Хоча за освітою жінка педагог-математик, проте все життя фанатично любить книги.

Аби прогодувати сім’ю, Валентина торгує надбаннями своєї родини – по трохи розпродає власну бібліотеку, яка колись налічувала близько трьох тисяч книг.

Ця справа стала основною роботою жінки, проте оформити свою діяльність як підприємницьку вона не може – каже, що просто не потягне.

«Заробіток тут не такий великий. На цьому багатства не зробиш. Я просто мушу годувати сім’ю. Знаю, що податкова може мати претензії до таких, як я. Але поки проблем не було», – зізнається вона.

За словами Валентини Віталіївни, у Луцьку таких вуличних торговців загалом семеро. З них – троє постійних, які виносять свої книги на вулицю щодня, майже без вихідних. Мають на це відповідний дозвіл мерії.

Щоправда, відділ букіністичної книги є й у одному з магазинів на луцькому «Книжковому пасажі», що на вулиці Лесі Українки.

Для пані Валентини продаж книг – щоденна робота, яку вона дуже любить.

«Я ніколи не продаю книг, які сама не прочитала, про які я не можу нічого розповісти покупцю. Але це не стосується технічної літератури, словників», – каже вона.

«Але, знаєте, є книги, які я не продам ні за які гроші. Це книги, які мені дорогі з дитинства, з молодості», – переконує жінка.

Валентина Віталіївна винаймає підсобку в бібліотеці у центрі Луцька – там зберігає частину книг. На продаж щодня виносить лише кілька десятків книжок.

Окрім власних, вона продає й чужі книги – чимало незнайомих людей просто віддають жінці свої книжки, які шкодують викинути. Серед товару Валентини Віталіївни – і зовсім нові книги, які вона купує на книжкових розпродажах.

Має багато постійних клієнтів. Каже, що за 12 років ще ніхто не повертав куплених у неї книг.

З вуличними торговцями можна вільно торгуватись – вправні покупці можуть купити бажану книгу і за кілька гривень.

Валентина Віталіївна розповідає, що ціна книги, як правило, залежить найперше від її змісту і стану.

«Якщо ж продавець не зовсім орієнтується у своїй літературі, то продає на вагу. Я вважаю це дурістю», – говорить вона.

Так, роман «Пригоди бравого вояка Швейка» Ярослава Гашека, надрукований 1987 року, можна купити за 30 гривень, а то й дешевше, якщо вправно поторгуватися. Дванадцятитомник Антона Чехова, виданий 1985 року, можна купити за 300 гривень. За шеститомник Майн Ріда 1992 року Валентина Віталіївна проситиме від 90 до 200 гривень. Цікаво, що багатотомні видання по одній книзі не продає, а тільки повністю.

Втім на вуличних книжкових прилавках Луцька можна придбати не тільки художню, а й наукову, технічну, довідкову, наукову-популярну літературу.

«Часто шукають старі видання про риболовлю, садівництво, електроніку, автомеханіку, столярну справу, різьбу, лозоплетіння… Причина проста – нині не так багато якісних спеціалізованих видань. До всього є багато перевидань, які готують неграмотні люди», – ділиться своїми думками вона.


З художньої літератури нині найактивніше купують класику – як світову, так і українську й російську, розповідає Валентина Віталіївна.

«В радянські часи найпопулярнішими авторами були Толстой, Лермонтов і Гончаров. Зараз же найчастіше запитують Достоєвського, Чехова і Гоголя», – розповіла продавчиня.

Текст Ірини КАЧАН

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: книги
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Журналіст молодець!!!
Треба починати з малого....
Відповісти
Класика ще повернеться на полиці читачів. Люди відійдуть від читання "Сексу в большом городе" чи "Как удлинить член на 5 см". Класика - це наша культура, це - освіта! А Валентину знаю. Молодець, вона! А хто б ще стояв стільки років і в сніг, і в вітер!? Нехай і далі Валя сіє добре, розумне і вічне!
Відповісти