У Луцьку ринок житлової нерухомості впав у депресію

У Луцьку ринок житлової нерухомості впав у депресію
Падіння курсу гривні, окупація Криму, сепаратисти на Сході, ‒ все це лягло на плечі українців, які ще не встигли оговтатися від Майдану. Нестабільність в країні та величезні втрати від «покращення» Януковича призвели до того, що економічна ситуація залишає бажати кращого. Падіння економіки не могло не позначитися на споживчих настроях населення, передусім у таких секторах як оренда та продаж житла. Нині цей ринок, зокрема на Волині, переживає депресію.

‒ Події в Криму, ситуація на Сході, перші «дзвіночки» із мобілізації чоловічого населення, – це призвело до того, що зупинилося все, ‒ відзначає директор Волинського агентства нерухомості Лариса Мусійчук.

За її словами, люди не готові вкладати у нове житло, якщо не можуть задовольнити більш нагальні потреби. Крім того, бажання купувати нові квадрати зменшує страх втратити їх через можливу війну або заворушення.

‒ Мотивація людей зрозуміла: можливо, завтра війна, їсти не буде чого, чому зараз квартиру купувати? ‒ пояснює Мусійчук.

‒ Загроза вторгнення в Україну з боку Росії психологічно впливає на частину покупців і продавців житла, ‒ каже директор Луцького центру нерухомості Андрій Пінський. ‒ Це виявляється в процесі переговорів між покупцем і продавцем. Багато продавців не впевнені, чи готові укладати угоди купівлі-продажу саме в цей час.

Що ж стосується оренди житла, то, за словами Андрій Пінського, останнім часом попит збільшився. Це відбулося через приїзд переселенців із Криму та Східної України. Більшість із них планують проживати на Волині тимчасово, тому лише орендують житло.

Також експерти вказують на нестабільність курсу гривні як причину падіння попиту на житло.

‒ Люди не впевнені, чи готові проводити розрахунки в момент швидкої зміни валютних курсів, ‒ пояснює Андрій Пінський. – Хоч розрахунки між покупцем і продавцем відбуваються у гривнях, але ціну на нерухомість власники встановлюють у доларах чи євро.

Нестабільність курсу призводити до того, що потенційні покупці не можуть чітко спрогнозувати довгострокові виплати за житло.

Спеціалісти з нерухомості відзначають, що, попри падіння економіки та валютні «гойдалки», на Волині, передусім у Луцьку, є райони, де попит на житло залишається досить високим. Найдорожчі квартири у Луцьку – у 33-му та 40-му кварталах, а також у центрі міста.

За словами Андрія Пінського, у Луцьку зростає попит на житло у 33-му та 40-му кварталах, не в останню чергу завдяки відкриттю комплексу «Порт City».

‒ Комплекс, за очікуваннями, буде мати високу комерційну привабливість, тому люди готові більше купувати та орендувати житло біля нього, ‒ відзначає експерт. ‒ Збільшення цін на оренду квартир там тримається від початку будівництва комплексу.

Традиційно високою залишається вартість житла у центрі Луцька. Так, багато покупців віддають перевагу «сталінкам» на проспекті Волі.

‒ У центрі міста завжди дорожче, особливо нове житло, ‒ стверджує Лариса Мусійчук. ‒ Наше агентство працює вже двадцять років на цьому ринку. Попит на «сталінки» та квартири у новобудовах у центрі є сталим, бо жити там престижно.

Проте на активне будівництво нових багатоквартирних будинків найближчим часом розраховувати не варто, адже будівельна галузь на Волині практично зупинилася, ‒ відзначає керівник будівельної компанії «Луцьксантехмонтаж №536» Віктор Чорнуха.

‒ Будівельники – це лакмусовий папірець. Коли настає криза, вони нікому непотрібні, коли ж починається вихід із кризи, будівництво відновлюється, ‒ пояснює він.

За словами Чорнухи, через падіння курсу гривні ціни на будівельні матеріали зросли в середньому на 30%, а державна підтримка галузі практично припинилася. В таких умовах працювати досить складно.

Цікаво, що останнім часом в обласному центрі значно зріс попит на готові квартири із ремонтом, а не новобудови із «голими стінами».

‒ Йдеться про квартири, у яких відразу можна проживати, ‒ пояснює Андрій Пінський. ‒ Стан ремонту особливого значення не має. Є покупці, які розглядають кварти із бюджетним ремонтом, є люди, що віддають перевагу квартирам із середнім євроремонтом та поліпшеним ремонтом.

Попри економічну кризу та нестабільність, продовжує розвиватися будівництво котеджних містечок біля Луцька. Експерти відзначають, що активність розбудови «маєтків» у селах навколо Луцька залежить від готовності сільської ради роздавати ділянки та розбудовувати інфраструктуру.

‒ Візьмемо, наприклад, Боратин. Там, як розвивалися до кризи, так зараз будуються та поселяються, хоча ціни впали, ‒ каже Лариса Мусійчук. ‒ Сповільнились процеси забудови у Струмівці та Підгайцях. Там є люди, схильні до оборудок із земельними ділянками. Не дуже розвивається ківерцівський напрямок чомусь. У Боголюбах, Тарасовому, Зміїнці досить популярна нерухомість, тому будують.

За її словами, населені пункти біля Луцька мають досить розвинуту інфраструктуру, школи, магазини, тому це практично нівелює відмінність між проживанням там і у самому місті.

P.S. Очевидно, що економічна криза та загроза військового вторгнення з боку Росії стримують попит на нерухомість. Але постійна нестабільність на Сході країни може привабити інвесторів будувати та купувати нерухомість на відносно спокійній Волині. Експерти погоджуються, що робити прогнози поки зарано, адже події в країні розвиваються надзвичайно швидко, а гроші покупців та інвесторів, як відомо, люблять тишу.

Антон БУГАЙЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: житло
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Впав не попит , платежоспроможний попит і падатиме далі разом із зубожінням населення. Як може впасти попит на житло, коли величезна кількість наших громадян його просто не мають? Але капіталістична економіка взагалі не розглядає потреби таких людей, якщо у них немає грошей, або немає можливості їх дістати.
Відповісти
Нашим "агенствам нерухомості" давай ціни на житло на рівні літа 2008 року і прибутки великі.Щоб зберегти бізнес треба завжди думати про майбутнє, а не працювати заради наживи. Ринок вирівняє попит і пропозицію та й ціни.
Відповісти
такий розумний?
тоді не "агенствам", а "агентствам"
Відповісти
Останні статті
У Луцьку ринок житлової нерухомості впав у депресію
18 квітень, 2014, 07:00
Повернення хабарниці
11 квітень, 2014, 09:51