Без вини винна або Як лучанку змусили викупляти власне авто

Без вини винна або Як лучанку змусили викупляти власне авто
Справжній пригодницький серіал за участю ДАІшників стався із лучанкою на дорозі поблизу села Рованці Луцького району.

Працівники ДАІ, зупинивши автомобіль мешканки Луцька Оксани Урбан, звинуватили її у несплаченому штрафі, забрали легковик і ключі від нього та відправили автівку на приватну автостоянку, яку назвали штрафмайданчиком. Коли ж з’ясувалося, що це непорозуміння і у жінки жодних проблем із законом немає, їй довелося викласти тисячу гривень, аби повернути машину.

СПЛАТИЛА ШТРАФ, А В ДАІ ПРО ЦЕ... ЗАБУЛИ

Оксана Урбан їхала по дорозі поблизу села Рованці Луцького району. Її зупинили працівники ДАІ. Даішники заявили лучанці, що її автомобіль перебуває у розшуку через несплачений штраф. Для пані Урбан це стало справжньою несподіванкою, адже вона не пригадувала, щоб останнім часом у неї виникали якісь проблеми із законом. Утім, правоохоронці були «невблаганні». Склали протокол огляду автомобіля в присутності свідків, який Оксана Урбан підписала.

– Мені розповіли, що моя машина знаходиться в якійсь базі даних і потрібно їхати до їхнього управління, – почала розповідати Оксана Урбан. – Вони написали протокол, згідно з яким затримали мій автомобіль.

Автомобіль Оксани Урбан
Автомобіль Оксани Урбан


Уже у відділі ДАІ Луцького РВ УМВС України жінку підвели до комп’ютера і показали сторінку з бази даних, де з екрану монітора на неї «дивилася» постанова виконавчої служби про накладення арешту на її автомобіль через несплачений штраф.

– Штраф виписували у 2009 році, – пригадує лучанка. – Я його сплатила в 2010 році. А постанова датована 2011 роком. В мене є копія квитанції, що мною штраф оплачено. Просто на той момент в мене її при собі не було.

ПРОБЛЕМ ІЗ ЗАКОНОМ НЕ МАЛА, АЛЕ АВТОМОБІЛЬ «АРЕШТУВАЛИ»

Однак автомобіль потрібно було якось забрати. Оксана Урбан поцікавилася у працівників ДАІ про те, як це можна зробити. Їй порадили поїхати у виконавчу службу, аби взяти документ, що підтверджував би зняття арешту з автомобіля.

– Мені сказав начальник районного ВДАІ Павло Семенюк, який був одним з тих, хто зупинив мене, щоб я привезла документ, що підтверджує зняття арешту з автомобіля, де мали поставити резолюцію, що можна забрати машину, – продовжує розповідь пані Урбан.

Тож, жінка поїхала безпосередньо до виконавчої служби, аби з’ясувати: чому постанова про арешт її автівки все ще «висить» у їхній базі даних. Автомобіль змушена була залишити біля відділу ДАІ як «арештований».

У правоохоронців своя версія того, що сталося. В управлінні ДАІ УМВС України у Волинській області повідомили, що після перевірки обставин інциденту вони встановили, що начальник ВДАІ Луцького РВ УМВС Волині Павло Семенюк зупинив автомобіль Оксани Урбан неподалік від села Рованці, аби перевірити її документи на право користування і керування легковиком.

Так, Павло Семенюк перевірив автівку за базою даних «РІІС» ДАІ і побачив у ній, що у відділі державної виконавчої служби Луцького району винесли постанову від 18 лютого 2011 року про накладення арешту на автомобіль Оксани Урбан, у якій зазначалося, що автомобіль можна заарештувати чи затримати. У ДАІ уточнюють, що в базу даних постанову внесли ще 2 березня 2011 року.

Спираючись на законодавство, у ДАІ пояснили: «У разі необхідності розшуку транспортного засобу боржника державний виконавець виносить постанову про такий розшук, яка є обов’язковою для виконання органами внутрішніх справ».

Оскільки за інструкцією до обов’язків працівників підрозділів ДПС належить виявлення і затримання транспортних засобів, що перебувають у розшуку, саме це Павло Семенюк і зробив.

Потому, мовляв, Павло Семенюк склав протокол огляду і доставив автомобіль на стоянку за допомогою евакуатора.

В управлінні ДАІ зазначають, що з метою встановлення підстави для внесення автомобіля Оксани Урбан в базу даних «РІІС» ДАІ, з управління надіслали відповідний запит до Центру надання послуг, пов’язаних із використанням автотранспортний засобів з обслуговування Луцька, Луцького, Ківерцівського та Рожищенського районів. Звідти надійшла відповідь із копією постанови про розшук майна боржника, на цій підставі й було затримано автомобіль Оксани Урбан. Як зазначили в управлінні ДАІ УМВС Волині у розшук автівку оголосив головний державний виконавець Поліщук Л.І.

Однак, зі слів Оксани Урбан, у виконавчій службі Луцького району їй пояснили, що у постанові, який стосувався її автомобіля, заборонялося лише «відчуження майна» до сплати штрафу.



– У документі чітко написано, що це постанова про заборону на відчуження майна, – констатує жінка. – Тобто, я не маю права продавати машину. Якщо захочу її продати, то вони мали б стягнути з мене 260 гривень штрафу. Але ці гроші вже були сплачені.

У виконавчій службі, зі слів Оксани Урбан, їй видали документ, у якому йшлося про те, що арешт з її автомобіля знято.



- У виконавчій сказали: приїжджайте до ДАІшників, нехай вони перед вами вибачаться, тому що це їхня помилка, – переконує лучанка. – Нехай віддадуть вам машину і їдьте.



МАШИНУ ВІДВЕЗЛИ НА ШТРАФМАЙДАНЧИК

Та, повернувшись до відділу ДАІ, де залишила автомобіль, Оксана Урбан свого легковика не побачила. Працівники ДАІ повідомили, що автівку відвезли на штрафмайданчик. Це обурило пані Урбан, адже зробили це без її відома.

– Я не знаю хто, але хтось відкривав ключем мій автомобіль. Ключ я вже забрала разом з машиною на штрафмайданчику, – зауважила жінка. Також Оксана Урбан розповіла, що могли зникнути деякі речі з машини, і хоч вони не мали особливої цінності, але вже сам факт шокує.

Пані Урбан надала працівникам ДАІ підтверджуючі документи про зняття арешту з її автомобіля виконавчою службою.

– Я дала документи, вони зробили копію, написали резолюцію і дозволили забрати автомобіль зі штрафмайданчика, – стверджує лучанка.

Тож останнім пунктом неприємної подорожі від установи до установи став штрафмайданчик, який знаходився у місті Луцьку на проспекті Перемоги, 30.

– Там немає асфальтного покриття, вибоїни одні, – розповідає Оксана Урбан. – Пише великими літерами «Прийом металобрухту». Коли це прочитала, мені зле стало. А зліва паркан, на якому пише: «Проспект Перемоги, 30». Тобто взагалі нічого, ніяких розпізнавальних знаків.

Штрафмайданчик «Перемоги, 30» або ТзОВ «В клінче»
Штрафмайданчик «Перемоги, 30» або ТзОВ «В клінче»
Автівок на «стоянці» чимало
Автівок на «стоянці» чимало


На території знаходилися 4 хлопця 20-30 років. Я сказала їм, що хочу зайти із супроводжуючою особою. Вони заборонили, мовляв це – приватна територія, заходьте тільки самі, – веде далі Оксана Урбан.

Довелося пристати на ці умови. Та знову жінка зустріла «перешкоду»: працівники ТзОВ «В клінче», так називався штрафмайданчик, виставили їй рахунок на суму майже 1 тисяча гривень за те, що транспортували легковик до стоянки. Інакше, мовляв, автомобіль не віддамо.

Виписаний чек
Виписаний чек
Виписаний чек
Виписаний чек


Зі слів Оксани Урбан, вона сплатила зазначену у квитанції суму в банку і занесла рахунок працівникам штрафмайданчика. Після цього нарешті забрала свою машину.

СХЕМА ВИКАЧУВАННЯ ГРОШЕЙ З АВТОМОБІЛІСТІВ?

В управлінні ДАІ УМВС Волині запевняють: транспортування автомобіля до приватного штрафмайданчика було легальним. Так, за інформацією управління, між УДАІ УМВС Волині та держпідприємством МВС України «Інформ-Ресурси» укладено договір про співпрацю. «В рамках цього договору сторони зобов’язуються забезпечити функціонування спеціальних майданчиків та здійснювати діяльність, спрямовану на доставляння та належне зберігання тимчасово затриманих транспортних засобів», – пояснили в обласному управлінні ДАІ.

А вже ДП МВС України «Інформ-Ресурси» уклало договір з ТзОВ «В клінче» щодо доставлення затриманих транспортних засобів на стоянку товариства.

У Державній реєстраційній службі України зазначали, що згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, засновниками товариства є мешканці Києва Олексій Кошевець та Юрій Павлючик.

Уповноваженим представляти ТзОВ «В клінче» 30 квітня 2013-ого року призначили Олексія Юрійовича Луганського. Однак поспілкуватися з ним так і не вдалося, як нам пояснили, чоловік перебуває у відрядженні.

РЕЗУЛЬТАТАМИ ІСТОРІЇ СТАЛИ ВИТРАЧЕНИЙ ЧАС ТА НЕРВИ

Жінка звернулася до незалежного експерта, аби оцінити стан свого автомобіля після таких «пригод».

Експерт провів незалежну експертну оцінку стану автомобіля й виявив, що зірвано антену та є подряпини на кузові.

Оксана Урбан вирішила так все не лишати і звернулася в прокуратуру зі скаргою на дії працівника ДАІ Павла Семенюка. Він, на думку жінки, неправомірно зупинив її автомобіль. Тому вона просить відкрити кримінальне провадження за перевищення даішником службових повноважень.

Звернення до Волинського обласного управління ДАІ стосовно неправомірних дій автоінспекторів нічого не дало. Перевіркою було встановлено, що ті діяли в межах чинного законодавства.

Та Оксана Урбан підозрює, що такі маніпуляції з її автомобілем може бути добре налагодженою схемою отримання грошей з автомобілістів.

Юлія ШРАМКО

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 16
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це все незаконно. від початку і до кінця. Виконавча не має права арештовувати майно, якщо воно дорожче суми боргу. За 260 грн. не можна арештовувати автомобіль, який вартує не меньше 10 тисяч доларів. Це явне перевищення державним виконавцем своїх службових обовязків і він має за це відповідати. Нажаль, виконавці так часто роблять, проте необхідно подавати скарги на хні ції, що б цю практику припинити. Далі працівники ДАІ перевищили совї службові повноваження. Арешт - не означає вилучення. Це тільки заборона продажу. В таких діях працівників ДАІ не тільки перевищення службових обовзяків, але і корупція. Думаю справжній мотив вилучення арешту - це бажання отримати хабар. Крім того, з власниці автомобіля незаконно взяли кошти за штрафплощатку. Це все є спосіб вимагання коштів під приводом законності. Наші правоохоронні органи дуже люблять затримати якесь майно під приводом розлідування кримінально справи та поставити його кудись на зберігання. Зокрема СБУ у Вол області та податкова міліція та і просто міліція любить людське майно незаконно передавати на зберігання на ТОВ "Євро Бізнес", яка працює під хнею кришою. Формально все оформляється так, ніби той євробізнес безоплатно погоджується зберігти це майно, поки сідчий вирішить що з ним робити. Але, коли людина приходить його забирати в неї в прямому сенсі слова вимагають кошти "за зберігання". Якщо іх не латять, майно отримують, стоврюючи масу перешкод, в тому, що б законний власник його забрав. Не хочеш платити - подавай в суд. А в нас судитись - це роки і не має гарантій, що васник зможе цей суд виграти. А поки триватиме суд, це майно буде в євробізнесменів, і вже втратить всяку ринкову вартість а з нього знімуть все що можна. Чомусь нова влада не розбиралась в цих схемах правоохоронніх органів. Нехай би звернули туди увагу, чому з приватною фірмою заключали договора про те, що вона зберігає майно, яке їй передають слідчи. Це велика схема вимагання правоохоронними органами від ДАІ до СБУ грошей з людей за їхні ж речи. Саме через те, що правоохоронці замісь виконання своїх обовязків наскрізь прогнили від коропціїї держава тепер розвалюється. І ніяка революція нічого не змінила. Все як було так і залишилось. Треба всіх, хто працює в прокуратурі і міліції чи сбу довше 5 років звільнити і набрати нових людей з новою психологією. Іншим способом цей клубок не розірвати. Вже пройшла люстрація суддів - в результаті всі ті самі на тих самих посадах. Жодних нових людей з незаплямованою репутацією. і так буде скрізью система жива і дуже швико відновюється. Простим людям треба з нею боротись, про кожний подбібний виподак повідомляти пресу. подавати скарги на цих горепрацівників міліці. добиватись максимального розголосу. Тільки в такий спосіб можна буде примусити владу змінювати систему реально, а не показово.
Відповісти
Я впевнений на 100%, що ви не адвокат!!! Тай взагалі не маєте навіть правової освіти :)
Відповісти
не дай боже мені такого (адвоката) бо це швидше за все безграмотний бар...н який розводить людей.
Відповісти
не дай боже мені такого (адвоката) бо це швидше за все безграмотний бар...н який розводить людей.

Відповісти
У мене зараз подібна ситуація. Вчора прийшов лист в якому вкладено "Витяг про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна, у ньому зазначено що накладається арешт на "Все рухоме майно".
Кридитками я не користуюсь взагалі. В ДАЇ мав два штрафи яким вже більше року і які я відразу оплачував.
Допоможіть, до кого звертатись? В вівторок піду в міністерство юстицій хай пояснять цю ситуацію
Відповісти
В мене так само. Штраф був торік, оплатив через день, але оце зараз виявилось, що їм про це невідомо, прийшов "лист щастя". Ходив в виконавчу, заніс квитанцію про сплату штрафу, забрали собі копію і сказали, що арешт зараз знімуть, про що прийде окремий лист. За 2 тижні передзвонював виконавцю, він клявся, що арешт знято, їздіть спокійно і чекайте листа... Ну але листа досі нема... Мабуть, треба у виконавчій на місці вимагати копію постанови про зняття арешту і возити з собою, так спокійніше...
Відповісти
постанова про звільнення майна... не прийде головне, щоб вона дійшла в УДАІ УМВС України, а копію можна у виконавчій взяти разом із постановою про закінчення виконавчого провадження. Для цього потрібно написати заяву про видачу даних постанов і все.
Відповісти
Вам потрібно подивитись у Витязі про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна за, що накладений ареш (яка там сума), якщо відповідає сума тим штрафам ( незабувайте, що напідставі ст. 307 КУпАП штраф може бути у Витязі подвоєний) то Вам необхідно як найшвидше взяти квитанцію про сплату штрафу та з'явитись до виконавця який зазначений у ВИТЯЗІ предявити квитанцію і "Провадження закінчать а арешт знімуть"
Відповісти
думаю причина всіх цих проблем у поганій інформованості людей..хто знає де ті витяги, що шукати, кому нести..а виконавці цим і користуються.
Відповісти
А ще кажуть, що мент Семенюк домагався Оксани, а вона йому не дала. Треба було в тій ментярні не вікна бити, а знести її з лиця землі. Це проклята споруда і працюють там одні злочинці. Я спочатку думав, що Павло Данильчук багато на себе взяв. А сьогодні скажу: молодець він!
Відповісти
Хм, в мене під час купівлі авто була схожа ситуація: Авто було зняте з обліку (на червоних номерах). ТОбто це означало що на авто не могло бути ніяких арештів і т.д.. (інакше її з обліку не зняли би). При постановці автомобіля на себе - мені кажуть: автомобіль під арештом. Йду у виконавчу службу, там підтверджують: Арешта накладено задовго до того, коли автомобіль знято з обліку. Виникає питання: Як автомобіль знімали з обілку? Виникає питання, чому арешт у МРЕВ наклали саме тоді - коли Я його ставив на себе, а не тоді коли його знімали з обліку із старого власника???? І знову ж таки, сума штрафу була набагато меншою за вартість авто, а гемороя з вирішенням цих питань вистачло на довго
Відповісти
СПРАВЕДЛИВИЙ СУД , УСІХ ВИННИХ НА НАРИ МІНІМУМ ПЯТЬ РОКІВ, ДЯКУЮ ЗА РОЗУМІННЯ!
Відповісти
Начальникові ВВБ у Волинській області
Водьку С.С.


Вважаємо своїм обов’язком повідомити Вас про те, що в цей тяжкій час для країни окремі посадові особи з числа теперішнього керівництва УДАІ УМВС України у Волинській області (вихідці з Львівщини) під чіткіми вказівками ГайовогоВ.С створюють своїм підлеглим нестерпні умови, в яких неможливо працювати. Постійно вимагаються гроші за призначення працівників ДАІ на певні посади. При чому професійні якості співробітників взагалі не враховуються, а тільки їх платоспроможність. Виконуючий обов’язки начальника УДАІ УМВС Михайло Ділай та його підлеглий Долінко В.Ф шляхом залякувань та погроз звільнення з посад постійно намагаються здійснювати побори з підлеглих.
Ділай поставив вахтером на в’їзді до території УДАІ свого сина, який є працівником офіцерського складу ДАІ ВЗС. Це дає йому можливість не приймати участь у відпрацюваннях та інших заходах та дозволяє йому систематично їздити додому на Львівщину на свята та по інших особистих чи бізнесових справах. Невже це передбачено функціональними обов’язками офіцера ДАІ? Всі паливно-мастильні матеріали, які виділяє держава Ділай ділить зі своїм «львівським колегою» - командиром роти ДПС Пилип’яком С. Цей в.о керівник ДАІ змушує своїх підлеглих та на всіх членів їх сімей купувати квитки на концерти львівських артистів, що виступають у Луцьку, незалежно від уподобань працівників. Ділай та його посіпака Долінко змушують керівників підрозділів РЕВ підписувати звернення до різних державних та громадських органів, у т.ч. МВС України з проханнями призначити близького товариша супер корупціонера Гайового В.М начальником УДАІ Волині Панасюка Ю.Д.
Просимо Вас розібратися зі зловживаннями «львівських» керівників ДАІ Волині тому, що у підрозділі служить більшість порядних, чесних та відданих присязі працівників.

З повагою,
небайдужі працівники ДАІ Волинської області.
21.04.2014
Відповісти
Значить так. В таких випадках, якщо ви впевнені, що праві, сідаєте в машину хай і без прав і їдете в прокуратуру. Стріляти даішники по вам не будуть - це точно. Там робите багато крику, на місці все зясовуєте і посилаєте мєнтів на....
Відповісти
приблизно так але незавжди це вихід. Це вихід до тих пір доки ви там і Вас ЧУТИ
Відповісти
Та за таку парковку, як на фото - МАЛО отримала!!!
Відповісти
Останні статті
Без вини винна або Як лучанку змусили викупляти власне авто
19 квітень, 2014, 08:00