Мирний план тільки дає поширюватися «інфекції» на Сході, - Ігор Єремеєв

Мирний план тільки дає поширюватися «інфекції» на Сході, - Ігор Єремеєв
Народний депутат Ігор Єремеєв останнім часом постійно давав приводи говорити про себе. В основному – завдяки ініціативам фракції, як він очолює, щодо допомоги бійцям на Сході України.

Втім, одна справа – чути про це від офіційних прес-служб депутата, й інша – розпитати у нього особисто. Таку нагоду отримали волинські журналісти у понеділок, 23 червня, коли Ігор Єремеєв провів прес-конференцію у Луцьку.

– Як ви оцінюєте мирний план Порошенка? Чи спрацює він?

– Розробка мирного плану щодо врегулювання конфлікту у Східній Україні була першим кроком Петра Олексійовича після його обрання. У нашої фракції великі очікування від цього мирного плану. Нам би дуже хотілося, щоби війна на Донеччині та Луганщині закінчилася. Але терористи продовжують обстріл наших позицій.

Це саме те, про що неодноразово говорили депутати нашої фракції. На нашу думку, сьогодні мирний план – це найоптимальніший варіант, але сепаратисти сьогодні ні в якому разі не скористаються ним. Час може бути використаний для передислокації, накопичення сил.

Тому наша фракція неодноразово наполягала на тому, що потрібно ввести військовий стан, залучити повномасштабно українську армію і найкоротший термін закінчити бойові дії. Адже будь-яке зволікання призводить до накопичення сил терористів та втрат серед сил АТО.

Закон каже, що в антитерористичній операції мають право приймати участь тільки спецпідрозділи Міністерства внутрішніх справ, спецпідрозділи СБУ. А сьогодні ми маємо повномасштабне використання армії. А якщо діє армія – необхідний військовий стан.

Член нашої фракції «Суверенна незалежна Україна» Володимир Литвин є керівником профільного комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони. Неодноразово військові на комітеті зверталися із проханням ввести військовий стан, щоб мати можливість повною мірою використовувати армію та очистити територію від терористів.

Депутати нашої фракції неодноразово їздили в зону АТО, ми кілька разів були в місцях дислокації 51 бригади. Наші хлопці-волиняни запитують: чому нам не дають команди атакувати? Треба ж якомога швидше закінчити цю війну!

Всі ці очікування призводить до поширення «інфекції» на Східній Україні.

– Тобто на вашу думку, за сім днів ні про що на Сході домовитися не вдасться?

– На перший погляд, мирний план сприймає суспільство, жителі Західної України, чиї батьки, сини, брати приймають участь в АТО. Це позитивний меседж інвесторам, Європі. Це схвалюють жителі Луганщини та Донеччини, які знаходяться на території проведення бойових дій.

Але коли починаєш аналізувати, розумієш, що мирний план не дає вирішення тих питань, які ставили перед собою ті, хто фінансує війну. Вимоги сепаратистів ми не можемо задовольнити, бо вони проти України як держави.

Тому, на моє глибоке переконання, мирний план не спрацює. Ми хочемо миру, але вони розпочали війну не для цього.

Ми все одно змушені будемо повернутися до силового варіанту. Тому треба було ввести військовий стан і відразу приступити до плану «Б» - перекрити кордон та звужувати кільце. Не дати їм можливість підняти голову.

Так, керівництво намагається уникнути великої кількості крові, але зволікання може призвести до того, що ми будемо мати ще більше жертв.

З іншого боку, якщо є хоч один з сотні шанс на мир – його зобов’язані використати.

– Чи підтримуєте ви перевибори до Верховної Ради?

– Наша фракція «Суверенна європейська Україна вважає,що після «виборів», які відбулися у грудні-січні-лютому на Майдані, вся влада себе заплямувала. І Верховна Рада також несе цей тягар. Тому важливо після виборів президента провести нові вибори до Верховної Ради.

Але, я вважаю, вибори Верховної Ради не можна робити «сьогодні на сьогодні». Ви знаєте, що ми сьогодні маємо парламентсько-президентську країну. Сьогодні парламент домінує в державі з багатьох повноважень. А сепаратисти реально хотіли зірвати вибори президента. Це означає, що на парламентських виборах буде черговий сплеск сепаратизму і протистояння. Чергове широкомасштабне розгойдування ситуації. Або терористи можуть під впливом радикальних настроїв спробувати провести до парламенту радикально налаштованих депутатів.

Тому наша фракція зареєструвала заяву, у якій пропонує, щоб Верховна Рада, президент, Кабінет Міністрів підписали меморандум про те, аби дати можливість Президенту як головнокомандувачу Збройних Сил, робити усі необхідні кроки, щоб закінчити війну.

Також у цьому меморандумі ми пропонуємо визначити чіткий термін і час, за який ми розглянемо новий закон про перевибори Верховної Ради. Ми хотіли , щоб цей закон прийняли так, аби більше до нього не вносити зміни. Бо у кожного разу, як приходять до влади нові політики, закон про вибори змінюється. Партії регіонів було вигідно, щоб були мажоритарні округи – вони прийняли закон про змішану систему. Новій владі вигідно, щоб була пропорційна система – вони її пропонують.

Також у цьому меморандумі ми повинні врахувати, як вносити зміни до Конституції. Дуже важливо, щоб ці зміни відбулися відповідно до чинного законодавства, щоб потім будь-хто на посаді президента не міг скористатися правом подати до Конституційного суду і змінити Конституцію, як це було у 2010 році.

Ще у меморандумі ми вважаємо за необхідне прописати, в які терміни Верховна Рада іде на перевибори. Треба встановити конкретні строки. Найбільші фракції, Президент та Кабінет Міністрів повинні цей меморандум підписати, більшість повинна проголосувати. І потім без всяких «але» усі розумітимуть, коли парламент автоматично йде на перевибори.

Маючи таку «дорожню карту», ми б розуміли, що необхідно прийняти закони, необхідні президенту для наведення порядку на сході України. Після таких змін ми можемо спокійно йти на перевибори, розуміючи, що владі потрібно оновлення.

– Якщо будуть вибори до Верховної Ради – ви балотуватиметеся? І якщо так – то будете прагнути до місця у партійному списку чи підете знову на мажоритарний округ? І якщо на округ – на який?


– Я не можу однозначно сказати, чи я буду балотуватися знову. Ви знаєте, я завжди був за вибори до Верховної Ради за змішаною системою. Минулого тижня ми від «Суверенної європейської України» зареєстрували законопроект про перевибори Верховної ради за таким принципом: 450 мажоритарних округів, але всі депутати висуваються від політичних сил. Тоді у нас було б у два рази більше мажоритарних депутатів від Волині. Округи були б менші – і це теж краще.

Чому вважаю таку схему правильною? У 2001 році я ішов до Верховної Ради за мажоритарним округом. Ми тоді проїхали всі села на окрузі. У 2006 році я перестав бути народним депутатом. Вже у 2012 році, коли я знову став балотуватися, знову поїхав на округ. Майже в кожному селі мені казали, що за цей час у село більше жоден народний депутат не приїжджав. А якщо депутат не їздить до виборців, як він має знати, за що голосувати?! Якщо він не був у себе на окрузі, як він може розуміти, чим живуть люди? Народний депутат – остання інстанція, куди людина має звернутися для захисту своїх інтересів.

Не було б сьогодні на Волині мажоритарних депутатів – чи поїхав би хто із «пропорційників» в зону АТО до 51-ї бригади? Ні, це цікавить тільки мажоритарних депутатів. Вони були, коли матері блокували дорогу, вони організували поїздку матерів у «Широкий лан», вони організовують для поранених лікування та бронежилети.

Після зустрічей із матерями та солдатами 51-ї бригади ми прийшли до Турчинова та змусили викликати міністра оборони Коваля і доповісти про те, як сьогодні виправляються порушення щодо призову військовослужбовців з Волинської області Адже військкомати із порушенням призвали майже 600 чоловік. Йдеться про багатодітних чоловіків, про тих, в кого в сім’ї інваліди, хто сам хворий.

…Держава та суспільство не готові до пропорційної системи. Немає достатньої політичної відповідальності. Тому повинна бути мажоритарна система.



– Зараз Кабінет Міністрів розглядає концепцію реформи органів місцевого самоврядування і територіально-адміністративної реформи. Вона передбачає, що на Волині має бути тільки 5 районів. Чи підтримуєте ви такі зміни?

– Я вважаю, що територіальна реформа – це непопулярне рішення, яке не підвищить рейтингу влади. Тому можу вам спокійно сказати, що спочатку будуть вибори, і тільки тоді – територіальна реформа. Звісно, краще, аби спершу була територіальна реформа, а потім вибори. Але з точки зору логіки зараз немає готовності до непопулярних рішень. Тому заяви про територіальну реформу – це популізм.

Якщо говорити по законодавчі ініціативи загалом,то наша фракція «Суверенна європейська Україна» наполягає, щоби ще ця Верховна рада прийняла в другому читанні наш закон про скасування пенсійної реформи. Ми також наполягаємо, щоб була відмінена медична реформа і введений мораторій на закриття середньоосвітніх шкіл.

Цього тижня не вистачило голосів, щоб прийняти закон №4895 про переведення валютних кредиті у гривню. Цього вимагають сотні тисяч людей. Він спірний, але наша фракція у повному складі голосували «за».

Також ми подали і зробили все, щоб був прийнятий закон про відміну техоглядів сільськогосподарської техніки. Нарешті припинений цей «шабаш» щодо збирання грошей із селян за техогляд техніки.

Хотілося б, звичайно, прийняти більше необхідних законопроектів до того, як Верховна Рада вийде на канікули.

– А канікули точно потрібні у такий час?

– Наша фракція наполягає, аби канікул в Парламенті не було. Які канікули, коли йде війна? Маємо бути готові проголосувати завжди за ті рішення, які будуть необхідні президенту для реалізації своїх кроків із припинення війни. Сподіваюсь, що Верховна Рада підтримає рішення не йти на канікули.

– Яка доля майна групи компаній «Континіум» в Криму? Раніше ви заявляли, що існують проблеми із вивезенням нафтопродуктів із півострова. Чи вдалося вирішити ці проблеми?

– Доля непроста. У нас там є автозаправні станції, у нас там нафтопродукти розмитнені. Частину нафтопродуктів ми втратили безповоротно, певну частину спробували вивезти. Перша партія поступила.

Але ми маємо проблеми із законодавством: кажуть, щоб ми ці нафтопродукти ще раз розмитнювали. Сподіваємося, що ця правова колізія вирішиться.

– На вашу думку, чи складе мандат голова Одеської ОДА Ігор Палиця? Чи будуть у Луцьку перевибори?

– Якщо президент прийме рішення, що Ігор Палиця буде губернатором, то в нього немає іншого виходу за законом, як скласти повноваження нардепа. Відтак, якщо не буде перевиборів Верховної ради, то будуть довибори в Луцьку.

В мене позиція чітка: якщо ти вирішив піти у виконавчу гілку влади, повинен скласти мандат. Це вимога закону.

– Була інформація про те, що «Суверенна європейська Україна» підтримала розробку українських безпілотників. Чи показували вам їх проекти? На якій стадії розробка?

– Ми почали перемовини з Житомирським інститутом, який випробовує перші військові українські безпілотники. Вони матимуть можливість вести спостереження в радіусі 30 кілометрів, він обладнаний приборами нічного бачення, тепловізорами, він веде відео- та фотозйомку і має GPS-навігацію має можливість перевозити на своєму борту до 5 кілограм вибухової речовини, щоб точково знищувати окремі об’єкти.

Це важливо, бо сьогодні ми несемо втрати лише через те, що ми не маємо точної інформації про дислокацію ворога.

– А яка наразі ситуація із забезпеченням солдатів бронежилетами?

– Ви знаєте, що народні депутати ми разом із колегами - Степаном Івахівим, Сергієм Мартиняком започаткували ініціативу «Збережи життя солдату».

Ми вже відправили понад 450 бронежилетів лише для 51-ї механізованої бригади, ще 100 довеземо до п’ятниці. Також відправляємо на тижні 10 дизельних генераторів, забезпечимо на кожному блокпосту генератор для забезпечення електроенергією.

Ми вже туди відправили 10 біноклів, 5 тепловізорів, 12 приладів нічного бачення. Придбали 100 «розгрузок». Відправили бійцям 2000 карематів, по одному кожному бійцю 51-ї бригади. Також у бригаді просили привезти 5000 мішків для будівництва блокпостів – ми їх завезли.

Для Національної гвардії придбали швидку допомогу. Зараз її відправили на Луганщину в зону АТО. Також для десантників 79-ї окремої аеромобільної бригади виділили 756 тисяч гривень на закупку 360 комплектів сучасної військової форми, а також тепловізори та прибори нічного бачення.

Цього тижня відправляється батальйон із учбового центру «Десна». Ми туди закупили 460 бронежилетів 4-го рівня захисту та для всіх бійців каремати.

Є ще ряд ініціатив, якими займаємося. Мені важко це говорити, але всім сім’ям загиблих в зоні АТО військових з Волині Степан Івахів та я виділили по сто тисяч гривень.

У фракції ми ставмо питання, щоб збільшити зарплати учасників АТО і вияснити незрозумілу ситуацію, чому досі, попри прийнятого закону, не заморожують кредитні зобов’язання тих військових, хто зараз служить в зоні АТО.

До речі, часто бійці запитували, чи вони є учасниками бойових дій. Можу сказати, що всі учасники АТО на Сході є учасникам бойових дій. І зробимо все, щоб це якнайшвидше було закріплено законодавчою Але ми наполягаємо на тому, щоб підняти у декілька разів зарплати всім бійцям. Я сподіваюся, виставить політичної волі, і депутати це підтримають.

– Коли ви їхали в зону АТО, яких заходів безпеки вживали? Адже ви досить відома людина, і терористи можуть проти вас певні акції влаштувати.

– Ніяких надзвичайних заходів не було. Коли ми вже доїхали до кордону, під’їжджали до міста Красноармійська, в якийсь момент командир бригади сказав: «Хлопці, одягайте бронежилети, ми в зоні вогню».

На блокпостах все, як завжди, як у бійців. Коли ти бачиш там хлопців по 20 років, то тобі не личить відчувати страх.

Коли їхали вночі назад, бачили трассери, перестрілки. Звісно, було неспокійно. Але це звичайна робота. Якщо ти туди не потрапиш, ти не будеш розуміти тих глибинних проблем і процесів, які там відбуваються.

Я вважаю, що варто було б поїхати кожному народному депутату, побачити, що насправді там відбувається. Тоді, коли б вони побачили оці БТРи, коли б вони побачили цю армію, коли дехто в гумових тапках стояв, то вони б розуміли, як голосувати за бюджет, кому додати, а кому зменшити фінансування. Вони б тоді подумали, що СБУ і податкова міліція повинна займатися контролем закупівель для армії.

– Ви виділяєте значні кошти на армію, а програми благодійного фонду «Волинська родина» працюють, чи призупинені?

– Скажу чесно, нам важко, дуже важкий рік. 6 місяців ми маємо скорочення виробництва, скорочення об’єму ринку, маємо великі збитки. Але благодійний фонд «Волинська родина» повинен виконувати свою роботу. Ми не скоротили програми, робимо те, що планували на цей рік, просто не набираємо нових планів.

Думаю, в цьому році 1000 вікон, які запланували на окрузі, поставимо. До кінця тижня приженемо із Німеччини реанімобіль один із чотирьох, які я обіцяв.

Також проведемо в кожному районному центрі округу акцію для дітей «Напиши лист бійцю».

Зрозуміло, що 20 мільйонів, які пішли на армію, можна було витратити на мирні цілі. Але якщо у нас війна, ми повинні трохи перерозподілити ці кошти.



– Зараз у Луцьку піднімають питання про те, що під час будівництва «ПортСіті» не збудували підземний перехід. Як можете прокоментувати цю ситуацію?

– Мені вже неодноразово казали про те, що сьогодні розгорнута активна кампанія щодо будівництва підземного переходу біля «ПотрСіті».

Ще у 2008 році, за рік до кризи, ми заклали перший камінь будівництва «ПортСіті». Ми не зупинили будівництва, доводили, що в місті Луцьку має право на життя торгово-розважальний центр такого рівня. І ми, не закінчивши будівництва, увійшли в нову кризу, в революцію та війну. При цьому ми не зупинилися, фінансували все, що можемо фінансувати, підтримували армію, підтримували благодійні програми. Запустивши «ПортСіті», створили 1960 робочих місць.

Хочу всім, кого тема переходу хвилює, сказати: в Луцьку закінчуються проектні роботи щодо будівництва підземного переходу. І в наступному році ми його збудуємо.

Всім, хто на цьому питанні спекулює, хочу порадити власним прикладом показати, як вони розбудовують місто Луцьк, щоб потім стверджувати, що це сучасне європейське місто.

– Останнім часом багато говорили про ваші стосунки з Ігорем Коломойським. Можете детальніше розказати про випадок на урочистостях із інавгурації Петра Порошенка?


– Там було багато різних людей. Свої емоції, ставлення до чогось чи когось не варто демонструвати усім. Тому вважаю, це абсолютно нормально, коли люди між собою спілкуються. Це перше.

Друге. Коли ти з кимось працюєш в одній сфері діяльності, і ви маєте різні бачення з приводу якогось питання, завжди будуть виникати конфлікти. Питання в тому, аби займати конструктивну, правильну, зважену позицію. Дуже важливо в конфліктах не переходити на особистості. Саме така поведінка дає мені можливість відстоювати свою позицію і не відводити очі під час спілкування з опонентами.

Третє. Я точно знаю і розумію все, що стосується нафти і газу. Якщо я у чомусь впевнений, то буду заявляти про це вголос. І ніякий авторитет мене не зупинить.

Наприклад, в четвер, ми голосували про включення в порядок денний законопроекту про концесію газотранспортної системи. Наша фракція – єдина, хто не проголосував за включення цього законопроекту в порядок денний. Мені не соромно за цю позицію. Газотранспортна система – чи не єдине останнє надбання українського народу. Як можна спокійно вносити законопроект про те, що створюється компанія, в якій 51% належить державі, а 49% - іноземним компаніям? А де публічні слухання? Де інформація про компанії-учасники, про принцип розподілу доходів? Чи не вивиться з часом, що ними володіє «Газпром»?

Ми пропонуємо, щоб про кожну компанія, яка буде мати право приймати участь у цій концесії, почули в залі Верховної Ради. Ми будемо розуміти, які інвестиції вони вкладуть, на яких принципах зайдуть, хто засновник компанії...

Так само мені не соромно було сперечатися за викачку державної нафти із системи «Укртранснафти». Бо це таке саме надбання і власність українського народу. Наше завдання його зберегти. Бо я вам гарантую, що ніхто ніколи вже нову систему транспортування нафти в Україні не збудує, якщо зараз її такою викачкою знищити.

Записав Антон БУГАЙЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: Єремеєв
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Прочитав Єрємєєва і згадав історіюЕсть у нас на заводе один технолог, в возрасте 30 с небольшим. С профессиональной точки зрения вопросов не вызывает, а вот с человеческой...

В общем, он майданутый. После событий 2-го мая в Одессе он ходит по заводу и громко восторгался тем, что наконец-то проучили колорадов, нужно давить "рашистскую гадину" (с) ну и выкрикивал прочие лозунги... Дошло до того, что сам Генеральный ему поставил на вид, что парня несколько занесло не туда, и если будет продолжать в том же духе, то навлечет на себя всяческие негаразды...

Так вот, пришла ему намедни повестка из военкомата. Так мол и так, просим выполнить свою конституционную обязанность в рядах славных Вооруженных сил Украины. У человека - форменная истерика, ходит белый как полотно, губы дрожат, руки трясутся... Пошел к генеральному: "Не вели казнить Великий Государь, спаси от призыва!", а тот "Ну я ж тебя предупреждал,а ты?" И отказал в просьбе!

Так что придется человеку с оружием в руках показывать личный пример, как правильно бороться с "колорадами" и "ватниками". Я хоть и испытываю к нему брезгливость, но не смог устоять и "поздравил" его с прекрасной и самое главное последовательной жизненной позицией. Наконец-то появился шанс доказать ее на деле Моего юмора не оценил, только затравленно посмотрел.
Відповісти
Історія недоречна. Ви не знаєте Єрємєєва. Це не той чоловік, чий погляд можна затравити
Відповісти
А на якій стороні барикад цей гламурний міліонер раша тудей?
Відповісти
Антон, стан воєнний, а не військовий. На гонорар від публікації купи собі "Словник труднощів української мови".
Відповісти
Останні статті
Три дні у лігві друзів
25 червень, 2014, 09:48
Мирний план тільки дає поширюватися «інфекції» на Сході, - Ігор Єремеєв
24 червень, 2014, 18:49