Прокурор Максимов про майданівців і корупціонерів

Прокурор Максимов про майданівців і корупціонерів
Минув рік із дня розстрілу Небесної Сотні. Ще не затихла Революція Гідності, на Сході країни гинуть сотні героїв, українці ж все частіше задаються запитанням, а що за цей рік змінилося в країні на краще?

І чим виміряти ці зміни? Чи покарані винні у злочинах проти Майдану? Які результати боротьби з корупцією? Чи й надалі ті, хто звик порушувати закон, прикриваючись посадовим становищем, наживаються, використовуючи злочинні махінації та корупційні схеми?

Сьогодні ми ставимо ці, можливо, не дуже зручні запитання прокурору Волинської області Вадіму Максимову.

-Вадіме Івановичу, у нашій області минулоріч також були розпочаті кримінальні провадження щодо активістів. Яка доля цих проваджень? І чи покарані ті, хто переслідував учасників протестних акцій?


- На Волині слідчими міліції розслідувалось 8 кримінальних проваджень, пов’язаних з подіями грудня 2013 - лютого 2014 року. 5 цих проваджень були за фактами, тобто підозрюваних осіб у них не було. За результатами розслідування 4 таких проваджень прийнято рішення про їх закриття у зв’язку з відсутністю ознак кримінальних правопорушень.

За результатами досудового розслідування двох кримінальних проваджень щодо осіб (пам’ятаєте, їх шестеро - Богдан Шиба, Сергій Григоренко, Ігор Гузь, Володимир Бондар, Микола Собуцький, Майя Москвич) одне закрито судом за клопотанням прокурора, інше - безпосередньо прокурором, за відсутністю складу злочину в діях підозрюваної особи. При розслідуванні одного з цих проваджень справді було допущено порушення конституційних прав громадян.

Так, у ході розслідування хуліганства під час акції протесту 5 лютого минулого року "Бізнес на крові" у місті Луцьку – де учасники обливали червоною фарбою приміщення певних суб’єктів господарювання, одній особі (Майї Москвич - авт.) процесуальним прокурором безпідставно було оголошено про підозру у вчиненні хуліганських дій.

У подальшому це кримінальне провадження ним же закрите у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення. За порушення конституційних прав громадянки слідчого міліції звільнено, процесуальному прокурору Вадиму Приймачку оголошено догану та переведено на посаду, не пов’язану з безпосереднім здійсненням процесуального керівництва.

Зауважу, просто часто задають запитання, то я хочу, щоб волиняни знали - так, цей прокурор досі працює в органах прокуратури України і не був звільнений на підставі Закону України "Про очищення влади", так як активісти, які були фігурантами кримінальних проваджень, звільнені від кримінальної відповідальності на підставі Закону від 16 січня 2014 року, а не від 29 січня, 21 чи 27 лютого 2014 року, які зазначені у вказаному Законі.

Відтак юридичних підстав для звільнення цього працівника нема. Підсумовуючи, скажу, що я працюю в області лиш півроку, але волиняни, які були свідками минулорічних подій, пам'ятають, що тоді на Волині жоден з активістів не був затриманий та взятий під варту. В області нікого не засуджено і кров не пролилась.

До речі, ще до запитання, чи хтось покараний - то усім відомо, що наразі ніхто з тодішнього керівництва прокуратури Волині не працює уже в органах прокуратури. І досі розслідується ще одне кримінальне провадження, яке стосується подій зими минулого року - нападу 19 лютого 2014 року на пост ДПС УДАІ в смт. Цумань Ківерцівського району.

Погрози вбивством із застосуванням зброї та відкритого заволодіння шістьма табельними пістолетами працівників міліції, боєприпасами до них та спецзасобами і технічними пристроями (збитки, завдані державі цими злочинними діями невідомих осіб, становлять понад 190 тисяч гривень), а також розбійного нападу на працівника карного розшуку та відкритого викрадення його табельний пістолета з боєприпасами 23 лютого минулого року.

Ці кримінальні провадження об’єднані в одне.

-А чи були на Волині провадження щодо працівників міліції, які порушували права громадян - учасників протестних акцій?

-Слідчими прокуратури розслідувалось 11 таких кримінальних проваджень. З них 3 – за фактами можливого перевищення міліціонером службових повноважень, перешкоджання працівниками міліції вільному проходу депутатам обласної ради до її адмінбудівлі, перешкоджання законній професійній діяльності журналіста – закриті. Законність прийнятих у цих провадженнях рішень перевірялась Генеральною прокуратурою.

Ще вісім проваджень, - за фактами протиправних дій співробітників «Беркуту» в місті Києві - об'єднані в одне, воно направлено за підслідністю в прокуратуру міста Києва.

-Вадіме Івановичу, що Ви можете розповісти про процес люстрації в прокуратурі Волині? Яку кількість працівників прокуратури області люстровано?

-Процес люстрації триває й триватиме ще кілька місяців. Щодо уже звільнених працівників, то, як я казав, наразі з минулорічних керівників прокуратури Волині жоден уже не працює в органах прокуратури. Колишній прокурор області Андрій Парака звільнений наказом Генерального прокурора України ще рік тому.

Потім було звільнено і тодішніх заступників прокурора області Валерія Невірця, Андрія Гіля, Степана Чігура та Вадима Веніславського. На виконання вимог Закону України «Про очищення влади» 21 жовтня минулого року мною до Генеральної прокуратури скеровано подання про звільнення із займаної посади начальника відділу нагляду за додержанням законів спецпідрозділами та іншими органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю та процесуального керівництва Володимира Троца, який понад 3 роки обіймав у прокуратурі Волині посаду заступника й першого заступника прокурора області. Це подання задоволено і 23 жовтня минулого року його звільнено.

-Що можете розповісти волинянам про боротьбу з корупцією? Саме на подоланні цього ганебного явища наполягають зараз усі міжнародні інституції, та і народ України з правоохоронців питає зараз саме за це.

-Минулоріч правоохоронними органами області закінчено 34 провадження про корупційні злочини, з них 16 – про одержання неправомірної вигоди. До кримінальної відповідальності за корупційні правопорушення притягнуто 41 особу (12 працівників правоохоронних органів, 1 професійного суддю, 5 державних службовців).

Суттєво активізовано в області протидію адміністративно караній корупції. Спеціально уповноваженими суб’єктами складено та скеровано до суду 97 протоколів про адміністративні корупційні правопорушення. Усі вони судами розглянуті, на 84 осіб накладено адміністративні стягнення у виді штрафів. З числа притягнутих до адміністративної відповідальності - 37 депутатів місцевих рад, 11 посадових осіб органів влади, 7 працівників правоохоронних органів, 3 посадові особи органів місцевого самоврядування, 1 державний службовець.

Звісно, це сухі цифри. Щоб було цікавіше, розповім трішки вже про цьогорічні наші здобутки. Цього року до судів скеровано 6 кримінальних проваджень про корупційні злочини, 4 з них – про отримання неправомірної вигоди. Наразі слідчим відділом прокуратури області розслідується чотири актуальні кримінальні провадження про злочини з ознаками корупції.

Одне з них щодо трьох дільничних інспекторів Луцького міськвідділу міліції, які вимагали та одержали 5 тис грн. неправомірної вигоди від громадянина за не притягнення його до кримінальної відповідальності. Окрім цього, ці міліціонери ще і перевищували службові повноваження, застосовуючи насильство та спеціальні засоби до інших громадян.

Фігурантами ще одного кримінального провадження є завідувач Луцького районного сектору Управління державної міграційної служби, двоє працівників сектору та працівник Волинської філії державного підприємства «Документ», які організували механізм вимагання та одержання на постійній основі від громадян України, іноземців та осіб без громадянства неправомірної вигоди за оформлення і видачу документів для набуття громадянства України, виїзду за кордон, документування іноземців, довідок підтвердження проживання у прикордонній зоні тощо. Ч

Через недостатню юридичну необізнаність та щоб уникнути штучно створених цими посадовцями перешкод і негативних наслідків під час отримання документів люди змушені були сплачувати додатково від 100 до 300 гривень неправомірної вигоди, в залежності від виду документа і термінів для їх оформлення і виготовлення. Розслідують слідчі прокуратури кримінальне провадження й щодо двох державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища відділу екологічного та радіологічного контролю на митній території області, які вимагали та отримували від суб’єктів господарської діяльності неправомірну вигоду за швидкий та безперешкодний екологічний контроль та оформлення відповідних документів.

Ще одне кримінальне провадження стосується схем реалізації деревини з державних підприємств за заниженими цінами. Розслідування усіх цих проваджень я тримаю на особистому контролі. І повірте, і я, і мої колеги зараз працюємо так, щоб результати цієї роботи були видимі і зрозумілі кожному волинянину.

Розмовляла Наталка МАРЧАК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 13
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Наталка МАРЧАК в українській мові є ім'я Вадим..
Це ж не вулиця, а стаття в газеті...
Відповісти
шановний, а хто винен, що чоловіка так у паспорті записали, може, все ж не Наталка Марчак?
Відповісти
- Як ваше прізвище?
- Пепетренко!
- Ви що, заїка?
- Ні, батько був заїкою, а секретарка в сільраді дурепа.
Відповісти
Вадім по документах.
Відповісти
Думаю, що розумники і писали.
Відповісти
ну нарешті внесли ясність
Відповісти
Яка унікальна і вибіркова спостержливість! А те, що маємо волинського Ярему, ані пари з вуст. Чим довше живе стара гвардія, тим менше шансів її розігнати. Вони ще трохи помовчать, а потім вігулькнуть у ролі головних люстраторів.
Відповісти
Прийшла з прокуратури. Начальник слідчого відділу прокуратури Волинської обл.Семенюк пояснив, чого не може відкрити провадження по фальшуваннях суддів Лозовського,Клока,Опейди, попри наведені докази, "Бо вони виносять вирок іменен України,бо вони судді апеляційного суду,а це буде розголос" Це не корупція?
Відповісти
а чого ж то вже тобі не дають спокійно спати судді?? - вчися і ти станеш іменем україни рішення виносити, а не коменти пи сати в неті
Відповісти
Чи спить юрченко керував в прокуратури судами .всих сажали и гризли в судах за його пидписом
Відповісти
Судді тільки те і роблять, що дають.
Відповісти
Наталка Марчак - це прес-секретар Наталія Мурахевич ?
Відповісти
Нічого. Поїде на малу Батьківщину - КРИМ, буде жити поживати і горя не знати.
Відповісти
Останні статті
Прокурор Максимов про майданівців і корупціонерів
20 лютий, 2015, 16:40
КВН від А до Я
19 лютий, 2015, 14:33