Волинянин-мандрівник об’їхав близько двадцяти країн світу

Волинянин-мандрівник об’їхав близько двадцяти країн світу
Герой нашого інтерв’ю Олександр Швець – мандрівник, автостопщик та просто цікава людина. За своє життя юнак проїздив вже близько двадцяти країн: Україна, Польща, Чехія, Норвегія, Латвія, Литва, Білорусь, Росія, Туреччина, Грузія, Вірменія, Македонія, Італія, Ірландія, Німеччина та інші. На цьому мандрівник зупинятись не збирається, хоче побувати майже в усіх країнах, де не був.

Зараз Олександр знаходиться на обміні в Ягелонському університеті в Кракові, де намагається кожного тижня кудись їздити. Має на меті відвідати всі воєводства Польщі, поки знаходиться в цій країні. Окрім цього, мандрівник хоче ще побувати в Ірані, Латинській Америці, Марокко та Китаї.

- Для початку розкажіть, як ви "втягнулись" у мандрівки? З чого почали і як це у вас було вперше?

- Почав подорожувати з 2011 року. Це все почалось з різноманітних молодіжних проектів, спочатку в Україні, а потім і за кордоном. Пам’ятаю, що мав поїхати на проект в Латвію, і коли робив візу, мені сказали принести квитки туди і назад. А як глянув на дати, коли закінчувався проект, то не було жодного автобусу. Через це я поїхав через Вільнюс та Мінськ. І так далі загорівся мандрівками.

Пізніше осінню я поїхав в Норвегію на молодіжний тренінг програми "Youth in Action". В нас був один вільний день і ми, як учасники цього проекту, вирішили провести його в іншому місті, яке було за 40 км від нашого місця перебування. Спочатку ми туди поїхали потягом, а коли були там, то вирішили повертатись автостопом. Нас було троє: я і двоє дівчат.
На кордоні з Чехією
На кордоні з Чехією


- Чи було страшно їхати автостопом вперше в житті?

- Справді, коли вийшли стопити, то було трохи незручно, бо знаходились на автомагістралі, де навіть тротуарів не було. Тому йшли на краю дороги, поки за мостом не натрапили на невеличкий з'їзд з дороги, де простояли 3 хвилини і зупинили машину. Водій не тільки нас завіз в наше місто, але запропонував показати край з найвищої точки на горі. Він пізніше висадив нас в центрі. Все було надзвичайно круто.

- Скажіть, чи є якісь відмінності між автостопом у нашій країні і за кордоном? Окрім мови, звісно.

- Мабуть, найбільша проблема - це зорієнтуватись, де стопити. В Україні здебільшого прості дороги, тому немає проблеми де стати. Там же, де автобани починаються, то краще вже стати в кінці міста. Також дорожні розв'язки трохи запутують. Коли був в Чехії, то там хотів їхати в Оломоуц, але як побачив, що ще в місті немає де стати, то натрапив на ще одну дорогу, але вже в Брно. Тому вирішив їхати в іншу сторону , де і зупинив водія вже на виїзді з міста.
Автостоп в Норвегії
Автостоп в Норвегії


- По яких причинах ви подорожуєте?

- Причини подорожей - це, звичайно, можливість побачити багато нового, познайомитись з різними цікавими людьми, відпочити від буденності і, що найголовніше, це отримати велику кількість вражень, море натхнення для створення цікавих ідей, також зібрати приємні спогади, які завжди будуть гріти.

- Часто під час своїх подорожей потрапляли в цікаві історії?

- Цікаві історії завжди були, навіть часом траплялось таке, що і не планував автостопом їхати, але доводилось. Одного разу їхав в літній табір у Харківській області, купив квиток і сів на лавці, де заговорився з дівчиною, яка теж їхала туди. Так ми пропустили наш автобус, а потім за дві години доїхали автостопом до місця призначення. Часто трапляються під час мандрівок цікаві люди. Наприклад, в Україні, то були таксисти, в Польщі - військовий у відставці, в Чехії - британець. Доволі часто люди, які підбирають, розказують власні історії, як вони колись теж автостопом їздили.
Берлін
Берлін


- Зараз багато людей не хочуть подорожувати, або ж постійно відкладають свої подорожі, бо на це потрібні гроші. Як на вашу думку - це правильне твердження? Поясніть свою думку.

- Важко відповісти за всіх. Мабуть, часом або не хочуть, або хочуть побачити насправді щось таке, що є популярним чи розрекламованим, а не побачити те, що є недалеко. Молодь все більше подорожує останнім часом, доволі часто без грошей, наприклад автостопом. Так само існують можливості знайти місце ночівлі на couchsurfing, чи брати участь в різних молодіжних обмінах, де часто покривають витрати. Можна сказати так: хто бажає подорожувати - той подорожує.

- Я з власного досвіду знаю, що деякі люди бояться їздити автостопом. Вони вважають, що це небезпечно. Чи поділяєте ви цю думку? Аргументуйте, будь-ласка.

- Ні, не поділяю. Хоча думаю, що найкраще їздити просто не самому, а з кимось більш досвідченим, бути привітним і підтримувати розмову з водієм, а далі вже визначити для себе боятися чи ні.
Автостоп в Норвегії
Автостоп в Норвегії


- У мене виникає таке питання: чого, на вашу думку, людину можуть навчити подорожі та перебування в іншій країні? Що людина може взяти з цього, який досвід?

- Подорожі роблять людину більш відкритою до оточуючих, розширюють світогляд, ламають стереотипи. Перебування в іншій країні дає можливість удосконалення іноземних мов, знайомство з людьми, культурою, традиціями, звичаями.

- І на закінчення: що б ви порадили людям, які хочуть подорожувати, але не знають, як почати?

- Я вважаю, щоб подорожувати, варто лише спробувати, не боятись виходити з зони власного комфорту і відкривати для себе нові горизонти. А почати можна і з сусіднього міста.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: подорожі
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Шкода , що я вже в літах , а в мої студентські часи такого не було ,,,Молодець , Олександре, таке не забувається ,, я б ще записувала ті історії , що розповідають водії ,,,і був би щоденник спогадів ,а потім діти та онуки читали б.,,,,
Відповісти
Сашко, ти великий молодець! :)
Відповісти
Молодець! Круто,я тоже так хочу))
Відповісти