Неповний літр. Як виробники олії обманюють споживача

Неповний літр. Як виробники олії обманюють споживача
Соняшникова олія – такий простий та необхідний продукт, без якого не обходиться жодна господиня. Разом з тим, купуючи цей продукт в магазині чи на ринку, ми не завжди звертаємо увагу на етикетку, а якщо і вичитуємо інформацію, то рідко коли задаємося питанням, а скільки ж важить цей товар.

Ми віримо, що інформація на етикетці правдива, тому, не задумуючись, кладемо товар у кошик, адже тут обману не чекаємо. І, як виявилося, дарма.

Журналісти«ВолиньPost» вирішили розібратися: чи дійсно можна вірити інформації на етикетках та як не помилитись, купуючи соняшникову олію. Але спочатку запитали у лучан, де ж вони купують продукт та чи вчитуються у етикетки.

Як з'ясувалося, городяни надають перевагу ринкам, а вирішальним фактором у виборі товару стає ціна продукту. Особливо актуальним це стало в останні місяці – жити стало у рази дорожче, тому багато людей, особливо пенсіонери, сповідуючи просту істину «копійка гривню береже», перейшли у режим жорсткої економії. Причому здебільшого – у збиток собі.
Олія, виставлена на Завокзальному ринку
Олія, виставлена на Завокзальному ринку

Так, часто, вибираючи олію, господині ретельно вивчають інформацію на етикетці, чи бува не пройшов термін придатності та чи немає там небажаних домішок. Разом з тим рідко хто ставить пляшку з цим продуктом на ваги.

Будьте пильними! Вам не доливають.

Якщо встановити якість товару чи наявність у ньому небажаних домішок самостійно, так би мовити «на око», практично не можливо, адже для цього потрібно звертатися у лабораторію, за власний кошт проводити дослідження, зрештою затратити час, то убезпечити себе від невиправданих переплат цілком реально. Для цього потрібно просто зважити товар перед покупкою.

Як виявилося, чимало виробників олії грішать тим, що не доливають цей соціально-значимий продукт у пляшки. При цьому свій товар позиціонують як більш дешевий.
Олія, виставлена на Завокзальному ринку
Олія, виставлена на Завокзальному ринку

В середньому у літрову пляшку не доливають 30 і більше грамів олії. А це – зайва гривня з кишені покупця.

Часто на центральній етикетці продукту замість об'єму виробники олії вказують лише велику чітко видиму цифру. Натомість, на звороті дрібними буквами вже розписано, скільки грамів у пляшці. Споживач не завжди вчитується, але бере пляшку, тому що бачить, скажімо, цифру 5 і асоціює її з п'ятьма літрами.



Такі маркетингові ходи зачіпають інтереси всіх лучан, адже рослинною олією користуються всі і практично кожен день. Разом з тим такі дії призводять і до порушення конкуренційного законодавства, оскільки сумлінний виробник, що продає олії стільки ж, скільки заявлено на етикетці, виглядає в очах покупця менш привабливим через більш високу ціну.

«Недоливання – це шахрайство в особливо великих розмірах»

Аби з'ясувати, на що звертати увагу споживачам при виборі продукту та як діяти, коли виникають сумніви у добропорядності виробника продукту, ми звернулися за поясненнями в Інспекцію захисту прав споживачів.

«На кожному ринку є контрольні ваги. Немає значення, чи це буде олія чи інший продукт, споживач має право підійти до контрольних і здійснити переважування, якщо в нього виникають сумніви. В даному випадку рекомендував би перед придбанням олії запитувати у продавця документ, який підтверджує якість і походження продукту. Якщо ж продавець таких документів не має, значить і права торгувати цим товаром не має теж. Споживач обов'язково повинен дивитися інформацію на етикетці про товар, склад продукції, можливо там є якісь консерванти, які для споживача не є бажаними», – роз'яснює в.о. начальника Інспекції з питань захисту прав споживачів у Волинській області Володимир Горішний.

Якщо ж на етикетці вказана неповна інформація про продукт, це теж є порушення. Тому що в Законі «Про захист прав споживачів» і в Правилах продажу роздрібної торгівлі продовольчим товаром обов'язково вказується місткість товару.

Недоливання олії у пляшку чи неточну інформацію на етикетці, Горішний вважає «вивертами виробника» задля «введення в оману» споживача.

«Людина бачить те, що бачить», – роз'яснює Володимир Горішний.

«Причому, мова навіть не про недобросовісну конкуренцію, оскільки виробництво та реалізація олії – це висококонкурентний ринок, а про шахрайство в особливо великих розмірах», – стверджує в.о. голови Волинського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Сергій Луговий.

З його слів, такі дії недобросовісних виробників продукту тягнуть на кримінал, а тому такі справи мали би зацікавити правоохоронні органи.

Те, що це є порушення, підтверджує і заступник генерального директора ДП "Волиньстандартметрологія" Тетяна Єрко. Вона закликає споживачів уважно вчитуватися в етикетку та просити у продавця документ випуску товару.


1. 1 л соняшникової олії важить 920 г (маса нетто). Допустиме відхилення 10 г, додаємо вагу тари орієнтовно 30 г. Виходить, що пляшка з олією 1 л мала б важити не менше 940 г. Натомість пляшка ТМ «Почаївська Рудня» важить лише 901 г. Різниця – 39 г.


2. 2 л соняшникової олії важить 1840 г (маса нетто), мінус допустиме відхилення 20 г, додаємо тару орієнтовно 50 г. Виходить, що пляшка з олією 2 л мала б важити не менше 1870 г. Як бачите, 2-літрова пляшка олії з тарою важить лише 1711 г. Різниця – 159 г.


3. 5 л соняшникової олії важить 4600 г (маса нетто) мінус допустиме відхилення 1,5% додаємо тару орієнтовно 90 г. Виходить, що пляшка з олією 5 л мала б важити не менше 4621 г. На лицевій стороні етикетки торгової марки «Почаївська Рудня» нанесена така інформація: цифра 5 (без уточнення). Як бачите, пляшка важить лише 4520 г. Різниця – 101 г.


4. На лицевій стороні етикетки торгової марки «Златовиця» нанесена така інформація: 5 л. Як бачите, пляшка важить лише 4545 г. Різниця – 76 г.


5. На лицевій стороні етикетки торгової марки «Рідне поле» нанесена інформація: 5 л. Як бачите, пляшка важить лише 4304 г. Різниця – 317 г.


6. На лицевій стороні етикетки торгової марки «Дніпровська» нанесена інформація: цифра 5 (без уточнення). Як бачите, пляшка важить лише 4293 г. Різниця – 328 г.

ДОВІДКА: В п.6 Технічного регламенту щодо правил маркування харчових продуктів сказано, що вимоги до маркування харчових продуктів повинні забезпечувати надання споживачу необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про харчовий продукт.

У маркуванні, оформленні, рекламуванні харчових продуктів забороняється використання будь-якої інформації, яка вводить в оману споживача або містить інформацію щодо властивостей харчового продукту, яких у нього немає.

В ст. 31 цього ж регламенту чітко описано, що назву, кількість харчового продукту у його маркуванні розташовують в однаковій зоні видимості.

Стаття 15 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» чітко визначає, що інформацією, яка вводить в оману, є відомості, які містять неповні, неточні або неправдиві дані про походження товару, виробника, продавця, кількість, якість, комплектність, характеристики, особливості реалізації товарів, робіт, послуг, ціну та інше.

Оксана ДОЛЖКО, (ВолиньPOST)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 26
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Коли будем перевіряти ковбасу???????????????????
Відповісти
Ковбасу теж перевіримо. І не тільки ковбасу. В планах у нас ще багато чого;)
Відповісти
Масло имеетменьшую плотность (удельный вес масла примерно 0,9), чем вода! 1 литр масла никогда не будет равен 1 килограмму!
Відповісти
Ніхто й не каже, що олія важить кілограм. Читайте уважніше опис під фото. Згідно із державними стандартами 1 літр олії має вагу 920 грам. Звісно, олія може мати різну густину, а відтак літр олії теж може важити по-різному. Однак в Україні чітко виписані стандарти, у яких ці всі речі передбачено.
Відповісти
Дівчата, шкодую, що кликнула на ваші нісенитниці та допомогла вам підвищити, ламерам, траффік(. Ви шукаєте сенсацій)) ваш рівень полішуцькі блоги на 200 слів з заголовками "луцький депутат пісає на вулиці
Відповісти
Заказуха!!! Де інші ??Сусіди які замовили статейку ???
Відповісти
база Яровиця
Відповісти
Я из других! Только что написала "Почаевцам" по поводу их этикетки 1 ЛИТР на бутылку с маслом весом в 900г. И купила я это масло в КИЕВЕ" на Демеевском рынке!
Відповісти
та де ви таку олію (виробників) знайшли? шо не зайду в магаз, то Чувак, Окейна, чи Фуршез. лан, проїхали, друге: і шо, за оту писанину вам заплатили 1500грн?
Відповісти
Браво,друге запитання на 5 балів!!!)))
Відповісти
Я особисто бачила таку олію на ринку! Ще хотіла взяти, казала продавщиця, що дуже хороша. Але грошей на плящину не вистачило. Тепер думаю, що добре.
Дякую за матеріал. Давайте ще!
Відповісти
Олія дуже хороша, казав знайомий продавець. І я в тому переконалась.
Відповісти
А в мене така хєрня дома стоїть. Моя зекономила...Що тепер з вагою на базар ходити?Мало держава над нами знущається,давайте православні один одного обдерати!!!
Відповісти
магазин Салют навпроти обласної клінічної лікарні - жодного маркування продукції - ні харчової, ні промислової - російського виробника! і Чистая линия, і Жокей - усе продається спокійненько, як і раніше. Зробила зауваження продавцям і черговому. Цікаво - зреагують?
Відповісти
Перевірте тих що олію на розлив продає, в маленькому магазинчику, біля бувшого таро-бондарного що на проспекті Перемоги, міряють літровою банкою на око. Ще поруч стоїть непрозорий пластмасовий типу мірник на 0.5л то його використовують як черпак. І є велика різниця два рази поміряти по пів літра чи 1 літр. Результат недолив 20-50мл на Ваших очах.
Відповісти
Давно пора цим зайнятись,якщо органи не реагують то нам всім треба бучу піднімати.Куди йдуть податки?Кого утримуємо?Кого охороняє ця система?А таких горе-бізнесменів байкотувати треба.
Відповісти
Ну то й що. За порадою продавця купила олії "Почаївська рудня". На 39 грамів менше, а заплатила на дві гривні дешевше, ніж за аналогічну пляшку олії іншого виробника. Олія добра, я нічого не втратила. То навіщо платити на дві гривні дорожче за пляшку іншої олії, в якій не вистачатиме 20 грамів?
Відповісти
Шановна редакція ВолиньПост! Займіться,будь ласка, Луцькими ринками. Жахлива ситуація повязана з торгівлею продуктами домашного виготовлелення, які ми вживаємо без термообробки; сметана,сири,ковбаси та ін. Чому не проводиться контроль, не має довідок про якість продуктів у торговців. Тогрують цим на землі. Чому не можна навсти порядок та збільшити кількість столів для торгівлі
Відповісти
На забіяку заїдьте, там таке в ковбасу пхають!
Відповісти
Державна машина працює на повну: однічиновники тільки й думають як виробника доїти з допомогою різного роду "палками в колесах", а чиновнички "по іншу сторону барикад" кричать гвалт про шахрайство в особливо великих розмірах. Ну не ідіотизм?..
Відповісти
Волинь Пост справді стало цікавіше читати .Мм малдци)
Відповісти
відновлюйте перевірки!!! А то буде біда, розпоясалися обманщики!!! Про захист прав споживачів говорять що його немає, а жаль була хороша фірма, мене захистила.
Відповісти
Просимо вивчить питання законодавчих актів про перевірку якості продукції приватних підприемців ,яку вони виготовляють. Чому не має перевірок і контролю? Просимо проінформувати про стан питання владу області та ваших читачів. За свої гривні ми купуємо собі хвороби!
Відповісти
читайте уважніше етикетку!
там дрібними написано, ЯК І В БАНКІВСЬКИХ УГОДАХ )), що там є 4,8літри і важить 4,6 кг (чи біля того)
Відповісти
Ну і толку з таких статей? За рік ситуація стала ще гірша,недоливають ще більше.Якби доводили справу,то б такого не було.
Відповісти
До чого тут порівняння об'єму і ваги? Звідки Ви взяли, що 1 літр має бути рівним 1 кг?
Маячня...
Відповісти