«Священний Грааль» Волинської митниці, або Хто ховає злочинну «Атлантиду»?

«Священний Грааль» Волинської митниці, або Хто ховає злочинну «Атлантиду»?
Нещодавня прес-конференція виконувача обовʾязків начальника Волинської митниці Андрія Андрейківа не викликала ефекту інформаційного вибуху. Дивно, адже інформація, оприлюднена там, насправді проливає світло на низку подій, які ставалися останні півроку на Волині. Андрейків так і сказав: «спробуємо привідкрити таємниці священного Грааля».

Зокрема, чиновник підтвердив цілий ряд фактів, про які йшлося у журналістських розслідуваннях інтернет-видання ВолиньPost, які публікувалися під назвою «Чи повернеться Волинський клондайк?». Несподіваним чином інформація про діяльність «автоспритників», які не перший рік незаконно ввозять в Україну автокузови, стала знову актуальною: є всі підстави вважати, що переведення на посаду першого заступника Андрія Андрейківа з посади очільника Волинської митниці повʾязане з цими ж ділками…

Про автомобілі, які ввозять в Україну в розібраному стані й через це не платять необхідних податків, волинські медіа писали не раз. (Детально про схему можна прочитати у першій частині публікації, та в її продовженні). Аби не повторюватися і не нагадувати знову про колосальні збитки для бюджету, наведемо тільки свіжу статистику, оприлюднену на згаданій вище прес-конференції.

Отож, всього протягом 2012-го 2014-го років через Волинську митницю в Україну ввезли 5 тисяч 807 кузовів елітних марок авто – BMW, Audi, Mersedes та Volkswagen. Одних BMW X5 було 709 штук!
Відомі також і назви фірм-імпортерів. Це «Клеодора-М», ТзОВ «Трансгруп ФК», ТзОВ «Авто Вест Груп», ТОВ «Роделла», ТОВ «Клеодора-М», ТОВ «АВТО ІЗІ», ТОВ «ЛКВ ГРУП», ТОВ «Трансгруп ФК», ТОВ «Трактрейд» ТОВ «Логістик Авто» та інші. Їх керівники наприкінці минулого року утворили псевдогромадські організації, аби здійснювати інформаційний тиск на керівництво Волинської митниці, яке перешкоджало їх діяльності.

Читачам ВолиньPost добре відомі імена митниці-хабарниці Клавдії Кутикіної, колишнього митника Олександра Огородника, колишнього працівника СБУ С. Мотинця. Вони - «активісти» громадських організацій, які звинувачують митницю у хабарництві. Вони ж – «ляльководи» масштабної схеми незаконного ввезення авто в Україну.

До речі, в розпорядженні ВолиньPost опинилася нова інформація щодо однієї з цих фірм. Нещодавно слідчий відділ Святошинського РУ ГУ МВС України у місті Києві відкрив кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч3 ст 212 КК України стосовно службових осіб ТОВ «Логістик Авто». У документах ідеться: в ході досудового слідства встановлено, що його директор спільно з іншими працівниками «спланувала та організувала злочинну схему, яка полягає в здійсненні зовнішньо-економічних операцій з імпорту транспортних засобів» в адресу низки фірм «за заниженою вартістю, в результаті чого ухилились від сплати податків і зборів в особливо великих розмірах».

Більше того, в офісі цієї компанії знайшли печатки закордонних фірм, від яких «Логістик Авто» отримувала транспортні засоби. Слідчі логічно припускають: ні для чого іншого як для підробки документів, такі печатки використовуватися не могли.
І це - навіть не вершечок айсберга. Це маленька крижинка, яка відкололася від величезної, прихованої під мутною водою злочинної «Атлантиди», і випливла на поверхню.

Попри очевидну неможливість скованого посадовими формальностями Андрія Андрейківа називати на згаданій вище прес-конференції прізвища і назви компаній, завʾязаних у масштабній схемі обману українських законів, він все ж описав одну зі сторін її роботи, виявлену митниками в ході тривалого листування з закордонними колегами.

«Виявилося, що у нас є громадяни, фізичні особи, які є співзасновниками підприємств за кордоном. Чинне законодавство передбачає, що особа має не це право лише тоді, коли дотримається усіх дозвільних процедур. Вона повинна, зокрема, декларувати валютні цінності за кордоном, має отримати право здійснювати інвестиції на кордоном. Ми маємо докази, що ці особи дозвільних документів на це не подавали», - пояснив Андрейків. Як стало відомо ВолиньPost, йдеться про естонську компанію LUXSTEEL OU, від якої поступає значна частина потриманих автомобілів в Україну.
* * *
До речі, як виявилося, схему «подрібнення товару» як спосіб обману українського законодавства під час перетину кордону використовують не тільки автомобільні махінатори. Законодавча шпаринка – стаття 374 Митного кодексу України, яка передбачає, що товар вартістю до 500 євро і вагою до 50 кг, який перевозять через кордон, не є обʾєктом оподаткування. Під час прес-конференції 19 червня Андрій Андрейків оприлюднив кілька фактів своєрідного трактування цієї норми. Так наприкінці 2014 року під час проведення митного контролю транспортних засобів «Фольксваген Транспортер» у двох водіїв та девʾяти пасажирів ягодинські митники знайшли 3 039 мобільних телефонів. Окремо ці ж люди декларували акумулятори до мобільних телефонів, окремо – чохли до них, окремо – захисні плівки для екранів.

Підозри у тому, що спритники просто поділили одну партію побілок між собою, аби не платити мита, підтвердилася після запиту до митних органів Польщі. Західні колеги повідомили: їм представили єдиний документ на всю партію телефонів, виписаний на неіснуючу юридичну особу. Зрозуміло, що мобільні телефони та аксесуари до них вилучили, а на порушників суд наклав штраф на суму 3 мільйони 446 тисяч 018 грн (вартість партії мобілок) триває подальша перевірка.
* * *
Чому мало кому з волинян відомо про нещодавнє безпрецедентне дослідження рівня корупції в державних органах влади в Україні. Дослідження «Рівень сприйняття корупції бізнесом» провели авторитетні соціологічні структури Transparency International Україна, GfK Ukraine та «PwC Україна». Опитування проводилось серед керівників українських підприємств у лютому-березні 2015 року і було покликане виявити комплексну картину реального стану справ з корупцією в Україні після подій Революції Гідності.

За результатами дослідження 57,2% опитуваних вважають, що ситуація з корупцією за останні півроку лишилася незмінною, 27,7% відповіли, що ситуація погіршилася, 15,1% респондентів відзначають покращення ситуації.

Найбільш корумпованими виявилися державні органи в Одеській (-1,34), Запорізькій (-1,31) та Хмельницькій (-1,23) областях. Найменше корупції зафіксовано у Волинській (0,07), Закарпатській (-0,02) та Полтавській (-0,21) областях. У всіх інших регіонах керівники підприємств відзначають погіршення ситуації з корупцією.
Помітили? Бізнес відніс Волинську область до трійки найменш корумпованих. Чому ж тоді окремі «бізнесмени» підняли вереск про неї в регіоні? Чи не за старим принципом, за яким саме злодій першим кричить «тримай злодія»?
* * *
Загалом, ситуація з Волинською митницею виходить трохи дивною. Наприкінці минулого року на чолі Волинської митниці зʾявляється новий керівник. Після цього в частини автоімпортерів виникають труднощі із ввезенням автомобілів і атокузовів. Митники поянюють: товари ввозяться з заниженням митної вартості, тож вони цю схему «прикрили». Після чого атоімпортери створюють «громадські організації» і починають волати про корупцію на митниці. Проходить півроку, і …начальника митниці звільняють. Призначивши на його місце Дмитра Якобчука. Останній, зі слів нардепа Ігоря Гузя – людина колишнього очільника митниці Романа Микитюка. Того Микитюка, за якого на Волині процвітала схема ввезення автокузовів і інших «подрібнених» товарів. Того Микитюка, заступниця якого Клавдія Кутикіна попалася на хабарі у Львові. Та Кутикіна, яка знову «випливала» у незаконних схемах розмитнення автівок...

Ці логічні «кола» можна продовжувати і далі. Але висновок очевидний: настільки масштабні зміни і відкочування назад неможливі всього лиш «з подачі» кількох волинських підприємців. Очевидно, у Києві набагато серйозніші особи зацікавлені у відновленні статус-кво на Волинській митниці.

Юля Остапович

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Найшли про шо писати, там ті кузова вже з рік стоять на митниці і ніхто їх не вивозить.... зніміть розмитнення і все, проблема зникла!
Відповісти
Пане Володимире, писака цього твору не володіє елементарними знаннями в митній справі,візьміть її на роботу в Вашу "БІЛЕСЕНЬКУ, ЧИСТЕСЕНЬКУ" брокерську фірму "Тріаду, навчіть відрізняти кузова від автомобілів. А ще не заздріть людям та не переплутуйте факти, почуті від САМОГО
Відповісти
Не такий Микитюк пухнастий, і не так він вболіває за державний бюджет. Добре набив камани "папіросними" грошима і тарифи на хабарі підняв в два рази.
Відповісти
Як би не робив пiд керiвництвом андрейкiва - повiрив би, а так, вибачайте. Такого рiвня корупцii i такого зневажливого ставлення до iнспекторiв як за зеленого не було нiколи
Відповісти
І не такий вже ти і святий. Постійно коментуєш тільки в одну сторону. Якщо ти працював при Ромчику (Діма, доречі, мало чим від нього відрізняється), то ти мав би відчути на собі, що таке рабство. При Микитюку думати і робити не дозволялось. Тільки виконувати всі його накази і забагаки. І який би не був Андрейкіа - такого не було.
Відповісти
Сьогодні іхав через перехід Ягодин, почув мову, що цей Андрейків втік, а три керівника раптово захворіли і не вийшли на роботу. Видно бояться, щоб іх , як висловлює думку автор статті не "прикрили". про все пишіть, а не тільки за гроші
Відповісти
Не знаю усіх обставин даної справи, не знаю особисто її фігурантів, але очеивдно одне: стаття явно замовна.А якщо замовна значить ті хто замовляли пересілудють конркетну не зовсі благородну мету,хочуть ввести пересічного читача в оману. От як бачу замовний матеріал інтуїтивно починаю підтримувати сторону тих, хто в статті "поганий". От така от чесна журналістика!!!
Відповісти
А чому різко замовкли про подвиги Микитюка, чи подвиги липові, а Герой - просто брехун ???
Відповісти
Микитюк сам загрався, баран горний!!!
Відповісти
Микитюк найбільший хабарник як і вся його команда
Відповісти
микитюк знову сунеться до корита
Відповісти
Останні статті
«Священний Грааль» Волинської митниці, або Хто ховає злочинну «Атлантиду»?
30 червень, 2015, 22:00